Aftonbladet om sockerfällor i nyttig mat

3 december, 2012

Aftonbladet handlar idag om det dolda sockret – om alla dessa varor som marknadsförs som nyttiga men som innehåller mängder socker, till exempel drickyoghurt, risifrutti och energy bars. Många barn får detta som ”nyttiga mellanmål”, men det är allt annat än bra för deras kroppar. Vill du minimera mängden socker i kosten, läs innehållsförteckningen noga. Leta efter socker och alla nya varianter på rena sockerarter: maltodextrin, maltos, isoglukos, glukos, fruktos och allting som slutar på ”sirap”. Att sockret är kravmärkt hjälper inte din kropp. • Ytterligare en lömsk variant i produkter som marknadsför sig som ”Utan tillsatt socker” är att tillsätta stora mängder starkt koncentrerad fruktjuice av äpple, päron eller druvor som in praktiken nästan bara innehåller rent socker.

 • Bernt Östlund

  Utan tillsatt socker verkar kunna användas på många olika produkter både söta och mindre söta. Vad menas egentligen med det? Går det att sätta den texten på ett paket strösocker? Inget extra socker är ju tillsatt.

  • AnnFernholm

   Bra fråga!

 • josefine jansson

  hej. Är lite osäker hur det var med druvsocker, är det samma sak som glukos fast med ett annat namn? blir lätt förvirrad av vad som är vad..

  Jättebra bok!

  • Ann Fernholm

   Hej och tack! Ja, druvsocker är enbart glukos. Det är många sockerarter att hålla reda på 🙂