Ägglossningen kan störas av för mycket kolhydrater

22 januari, 2013

Mejlet nedan ramlade in från en läsare här om dagen. Jag hoppas att kunskapen att mycket kolhydrater kan störa ägglossningen kan sprida sig till fler som har problem. Socker och snabba kolhydrater påverkar insulinnivåerna i blodet, som i sin tur påverkar äggstockarnas tillverkning av manligt könshormon. Du kan läsa mer om hur det går till i Ett sötare blod. 

”Har precis köpt och lusläst din bok Ett sötare blod. Jag hade inte så stora farhågor när jag läste, eftersom jag inte äter godis, inte dricker läsk och inte röker. I min familj dricker vi heller inte alkohol och vi serverar inte sockerfällor som ketchup eller sweetchilisås eller dylikt till maten. Jag lever ett ganska hälsosamt, balanserat liv även om jag inte hinner träna så mycket.

Men ack så fel jag hade. Inte hade jag någon aning om att kolhydrater omvandlas till socker i blodet. Inte ens en liten aning hade jag! Och när du började beskriva metabolt syndrom och utebliven ägglossning så fick jag ont i magen. Jag är 26 år och det stämmer in perfekt på mig. Jag hade verkligen ingen aning om allt detta.

Jag har haft en kolhydratsfri vecka(utom en fullkornsmacka till frukost) och jag har mått väldigt bra. Sömnen tycker jag är annorlunda redan nu!

Tack så väldigt mycket för en bra och välskriven bok där du gör det lätt att ta till sig informationen!” • Tombola

  Min uppfattning är att kvinnor behöver bättre mat mat än män, det är ju en ansenlig mängd hormoner som cirkulerar runt i deras kroppar.

  Vill man spetsa till det kan man ju fråga sig hur många spruckna förhållanden som kolhydratrikrik snabbmat orsakar – lägger man där till P-piller är det nog ett betydande antal?

  Finns nog oxå anledning att tro att det ”moderna” samhället sliter betydligt hårdare på kvinnor än på män?

  Mia Lundin skriver om detta i ”Kaos i kvinnohjärnan”, jag har inte läst boken och vet inte om hon kommer med ”rätt” lösningar en onekligen har hon hittat ett ”problem”.

  En bra början är nog att börja äta riktig mat, behöver ju inte vara någon strikt LCHF men många barnfamiljer lever på spagetti och köttfärssås varvat med besök hos McDonalds – det brukar ofta vara mycket stökiga familjer detta,,,,

 • Helena

  Hej Ann! Jag undrar om du har någon info om hur kolhydrater påverkar klimakteriet. T ex om en sockerrik kost påskyndar förloppet alt om lågkolhydratskost förlänger den fertila tiden. Är kosten en parameter alls i det avseendet, eller är det helt andra faktorer som spelar in?
  Tack för en bra blogg! //Helena

  • AnnFernholm

   Hej, det är en sak jag själv har funderat på. Men jag har inte granskat så noga. Så vet inte. Tyvärr°

 • Tuva

  Min erfarenhet är att mina fruktansvärda PMS-problem försvann som genom ett trollslag. Innan kostomläggning var jag ett Honmonster i 2-3 dagar och sen var jag en liten Ynk som bara ville gråta i 1 dag. Dessutom var jag vidrigt hungrig och sötsugen, ville bara äta choklad och chips och godis.
  Samma månad som jag lade om kosten till LCHF/Paleo försvann det. Det spelar numera ingen roll var jag befinner mig i menscykeln, jag är alltid lika balanserad.