Allt yngre amerikanska barn söker hjälp för akne

23 maj, 2013

Amerikanska hudläkare märker nu en trend där allt yngre barn söker vård för akne. I en publikation där läkare har tagit fram nya riktlinjer för att behandla finnar skriver de om problemet: 12 års ålder är inte längre ansett som en låg ålder för akneangrepp*. En studie visar att 78 procent av alla 9-10-åriga flickor är drabbade (365 barn deltog i studien).

Akne är en del av puberteten. Idag tvistar forskare om unga får en allt tidigare pubertet. De data man har är ganska dåliga, så ingen vet egentligen hur det är. Men det här kan vara ett tecken på att tidpunkten för när puberteten sätter igång verkligen har gått ner i åldrarna.

I Ett sötare blod kan du läsa om hur det blodsockersänkande hormonet insulin triggar kroppens tillväxtsystem. När vi äter allt mer sötsaker och snabba kolhydrater, samtidigt som vi mestadels hänger framför TV och datorer, får vi höga insulinnivåer i blodet. Både kroppens tillväxtsystem och insulin påverkar fettproduktionen i talgkörtlarna. Detta kan alltså vara en förklaring till varför yngre barn drabbas. Kroppens tillväxtsystem är också en viktig del av puberteten.

Akne – ovanligt i ursprungsbefolkningar

Forskarna menar att en annan förklaring till varför allt yngre barn söker sig till vården kan vara att dagens föräldrarna oroar sig mer för sina barns utseende. Samtidigt visar andra studier att akne är ett västvärldsproblem. I ursprungsbefolkningar, där blodsockret och insulinnivåerna fortfarande är låga, har inte alls lika många unga akne. Problem med akne är också tajt kopplat till polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, där ägglossningen inte fungerar som den ska. PCOS i sin tur förklaras av för höga insulinnivåer i kroppen. Läs mer i boken.

I de nya riktlinjerna skriver forskarna intressant nog att man på 1930-talet trodde att just socker var orsaken till akne. Under 1900-talets första hälft ökade sockerkonsumtionen dramatiskt. Så den tidens forskare kan verkligen ha haft rätt sina misstankar. I Ett sötare blod kan du läsa om studier som visar att en GI-diet, med långsamma kolhydrater och fri från socker, kan hjälpa mot akne.

Läs mer i New York Times: Younger Children Seek an Acne Cure

Citat på engelska: ”…12 years of age is no longer considered the lower end of the age range for acne onset.” • Jag har haft problem med akne hela livet, även i vuxen alder (är 35) och det enda som funkat har varit Diane p-piller som är speciellt mot akne TILLS jag upptäckte att min hy blev bätte när jag testade south beach diet för manga ar sedan (det är en variant av GI).
  När jag sedan gick över till LCHF (i mitt fall en lakto-ovo-vegetarisk lchf) försvann min akne helt. Syndar jag och äter bröd/godis en period sa kommer aknen tillbaka som ett brev pa posten. Strikt LCHF är da det enda botemedlet.
  Jag önskar verkligen att jag informerats om detta langt tidigare, det hade besparat mig mycket psykiskt lidande.
  Jag ser numera min akne som ett symtom pa hur min kropp mar, blossar det upp vet jag att min kropp är missnöjd med vad jag äter.
  Mvh

  • AnnFernholm

   I rapporten skriver forskarna att det psykiska lidandet av akne är att jämföra med kronisk astma, epilepsi eller diabetes.

 • Brukar ju ibland kallas för huddiabetes och försvinner i så fall med en kost utan kolhydrater,,,,

  Nu är det ju inte bara akne som är tidig, menstruationen har ju krupit ned ordentligt i ålder – finns lite statistik över det, var kommer jag dock inte ihåg,,,

  Oxå behovet av tandställning har ökat p g a ”turbo-käket”,,,,

 • Christina Sandström

  Intressant, det ligger nog mycket i detta med matvanor och livsstil.

 • Pingback: Hälsosnackisarna just nu | Kikki Sandström ¤ Inspiratör & Coach()

 • Pingback: Påverkar kosten våra barns hudproblem? | Peoples Training()