Allvarligt Rössner – kostdebatten räddar liv och alla måste få delta

8 december, 2013

Idag påstår Stefan Rössner på DN debatt att kostdebatten är meningslös: ”Vi måste ta en paus i den meningslösa kostdebatten” – DN.SE. Jag vet att det finns en och annan person som inte riktigt håller med honom. För dem har kostdebatten förändrat livet, exempelvis personer som har typ 2-diabetes eller svåra IBS-magsmärtor. I Ett sötare blod kan du  läsa om Kennet som efter sin femte hjärtinfarkt knappt orkade hämta tidningen i brevlådan. När han la om till en strikt lågkolhydratdiet förändrades livet. Han kunde sluta med sina insulinsprutor och ta bort läkemedel mot blodtryck och blodfetter. Hans värden är ändå bra. På somrarna åker han numera långa turer runt Sverige med sin motorcykel.

Viktigare att sänka blodsockret än att gå ner i vikt

Problemet med Rössner är att han enbart bryr sig om vikten. Men det är inte fettet på kroppen som är farligt. Att bukfetma är farligt beror på att det är förknippat med höga blodsocker och höga insulinnivåer i kroppen. Det rubbar en rad känsliga system. Exempelvis börjar immunförsvaret löpa amok och insulin triggar igång kroppens tillväxtsystem. Det senare kan elda på cancerceller.

Vikten är alltså inte allt. Väldigt många personer går ner i vikt om de lyckas hålla sig till en strikt lågkolhydratdiet. Men absolut inte alla. De får ändå andra hälsofördelar. Forskning visar att lågkolhydratdieter sänker blodsockret effektivare. Det slår exempelvis SBU fast i rapporten ”Mat vid fetma”. Dessutom lugnar sig magen. Enligt de fem magexperter som jag har intervjuat för Ett sötare blod beror detta på att tarmfloran lugnar sig när den inte göds med socker. Andra personer blir mycket piggare när blodsockret lägger sig på en jämnare nivå.

Alla som är berörda av debatten måste få delta

I debattartikeln, publicerad på svenska i en svensk dagstidning, skriver Rössner att han tycker att kostdebatten borde föras på engelska i internationella tidskrifter. Han beskriver LCHF-debatten som en lokal ankdamm. Jag kan tänka att det är viktigt att de typ 2-diabetiker som inte har någon vetenskaplig skolning, men som ändå vill påpeka hur deras liv har förändrats av en strikt lågkolhydratdiet, också får delta i debatten. Varför ska debatten flyttas från dem som den berör? Det är lite farligt när läkare vill fjärma sig från sina patienter. Speciellt när patienternas upplevelser inte stämmer med läkarens förväntningar.

Jag tycker att vi ska fortsätta den meningsfulla kostdebatten. • Pingback: Ska vi ta paus i kostdebatten?()

 • DrHelge

  Har ett exemplar av Stephan Rössners bok ”MAT som medicin” utkom 1994. Då var det tydligen OK med kostböcker och dessutom på svenska. Bl.a påstår han att kolhydrater kan man äta hur mycket som helst av, det är fett man bli tjock av.

 • Lotte

  Klockrent!
  Skickas väl till DN debatt?

 • Bettan Sjögren

  Vi har startat en grupp på facebook ;https://www.facebook.com/groups/511238985638450/
  Där är vi många som gått tvärt emot kostråden som bl a Stephan ”banta med hallonbåtar” Rössner prackat på oss de senaste 30 åren. När vi är tillräckligt många så kommer vi starta ett uppror mot de här livsfarliga kostråden som gjort så många av oss sjukare och sjukare. När ska Rössner och hans likar inse att det är människor det handlar om och att teori och verklighet inte är samma sak?

  • Ulla

   Jättebra Bettan,
   Ett massivt uppror, som sprider rätt kunskap om hållbara kostvanor, stöder även jag, fastän jag inte själv är med i facebook.

 • Kajsa

  Håller med fullständigt. Det är synd att Rössner får sån plats i media.

 • Frida D

  Håller med, håller med, håller med, och vill gärna se ett debattinlägg från dig Ann som svarar på Rössners artikel, i samma tidning.
  Tack!

  • AnnFernholm

   Hinner inte. Ska skriva på nästa bok istället. Sådana böcker som Rössner tycker är onödiga.

   • Snusmumrik

    Väntar med spänning på din nästa bok.

   • Lars

    Annika har skickat en replik. Förhoppningsvis blir hon accepterad av DN denna gång.

   • Leo

    Vill du berätta lite om vad den nya boken kommer att handla om?

    • AnnFernholm

     Lämnar manus i mars. Då berättar jag.

 • Lars H

  Du menar säkert: ”Det är lite farligt när läkare vill FJÄRMA sig från sina patienter.”

  • AnnFernholm

   🙂 Ändrar det.

 • Bo Blomberg

  Håller helt med dig Ann. Dessutom är Rössner (som vanligt?) dåligt påläst eller kommer med osanningar. Det pågår i allra högsta grad en debatt om dessa frågor i såväl Storbritannien som i USA och (på engelska) i flera andra länder, t ex Island. Dock måhända inte i den tryckta pressen utan mest på nätet. Det är väl där skon klämmer för hr professor emeritu. Rössner!

 • Cia

  Du har helt rätt, det är jätteviktigt att kostdebatten fortsätter med alla praktiska exempel som finns. Här må ursäktas men jag har länge tyckt att Rössner är en riktig stollie, han vill absolut inte uppdatera sig och han har därför tappat i trovärdighet. De böcker jag haft av honom har hamnat på soptippen dessvärre, har rensat i bokhyllan. Ville inte ens ge dem till Röda Korsets bokhyllor. Hårt? jag, men det är rättvist. Rössner är själv en hård typ.

 • Bertil

  Jag tycker vi ska sluta lyssna på Rössner. Har man dsom han byggt hela karriären på felaktiga grunder borde man pensionera sig på riktigt och konstatera att det höll så länge det höll…

 • PHD

  Rösner är en tomte.
  Men kostdebatten leder in på fel spår det är varken fett eller socker som orsakar sjukdom det är tarmfloran och munnfloran.

  Dålig kost kan orsaka en rubbning i tarmfloran men även penicillin kan rubba tarmflora och då kan bättre kost vara ineffektivt.

  Varför får inte våra forskare vara med i debatten ex Fredrik Bäckhed
  Ann du har rätt om IBS men en del blir inte bra med LCHF varför kan dom inte få vård, exempelvis tarmflorabyte, debatten om kosten förhindrar adekvat vård och lurar in folk att kosten påverkar hälsan vilket är fel, kosten påverkar bara tarmfloran.
  Skräpmat kan ge IBS men en del har en bra tarmflora och kan leva på skräpmat utan att bli sjuka, en del som är sjuka blir inte friska av bra mat eller LCHF.

  Utanför den lilla kostdebatten finns en hel forskarvärld och där har det hänt mycket dom sista åren.

  Dom närmaste 5-10 åren kommer det att hända en hel del, kostdebatten dör delvis för det är mikroorganismerna vi blir sjuka av.

  Om diabetes beror på tarmfloran, så har vi en epidemi nu och det slutar illa.
  LCHF botar inte diabetes sjukdomen är kvar, LCHF är inte lösningen.
  Ska vi sprida HIV och sen ge alla bromsmediciner?

  • AnnFernholm

   Kosten påverkar tarmfloran direkt, precis som den påverkar munfloran. Vår munflora har utarmats av allt socker vi äter.

  • Bettan Sjögren

   Att minska kolhydraterna ÄR lösningen på många diabetikers problem. Jag säger inte att man kan bota diabetes, MEN de med typ 2 kan hålla sjukdomen i schack med kost och slippa mediciner och vi med typ 1 kan må betydligt bättre och minska rejält på insulinmängden. Vi är snart 500 stycken i vår grupp som kan vittna om samma sak. Förut anande jag att det var så men efter att ha startat gruppen så vet jag att jag, och många andra, har rätt. Är du intresserad så gå in på gruppen:

   https://www.facebook.com/groups/511238985638450/

   och ta del av historierna om förtvivlade diabetiker som bara blev sjukare av den sjuka vårdens råd och som nu äntligen kan kontrollera sin sjukdom, vi är som sagt många 🙂

 • Nostents4me

  Rössners ide om att kostdebatten bör föras ”utomlands”…
  Hans nuvarande googleinställningar råkar bara ge Svenska resultat…
  Att kostdoktorn har en engelkspråkig variant med intervjuer av de flesta oberoende framstående akademikerna har Rössner tydligen även missat.

  Han ser väl uteslutande på vad ILSI-experter finner upp.
  Det tråkigaste är att Rössner fortfarande ges aldeles för stor plats i riksmedia.

 • Pingback: Anonym()

 • TS

  Han har en poäng med lchf då det ju är fullständigt sanslöst vilka lögner dom förmedlar som sanningar och det är ju massor som snudd på dyrkar detta. Det blir ju då problematiskt när det inte stämmer alls.
  Tomtar med pseudovetenskap likt http://www.kostdoktorn.se/its-the-insulin-stupid. Man kan visst ta en undersökning och ändra diagram så det passar. Modellen beskriver egentligen fett och kontroll gruppen som inte gick upp åt massor med kolhydrater.
  Är du inte sjuk så är det enkelt; men kanske jobbigt också för vissa, stoppar du i dig mer energi än du gör av med så blir du fet. Enklare om man kan hitta en metod att följa och misslyckas det då så har metoden misslyckats.

 • Pingback: Dieter och kostråd | PlusEtt Bloggen()

 • thove

  Att försöka tysta ner en debatt som kan komma att rädda liv är en sällsynt grov uppvisning av självbejakande. Kostdebatten ar inget ensamt svar: alla har olika förutsättningar och alla lösningar fungerar inte för alla. Att försöka tysta ner debatter är att gömma sig för problemen.

  Har du gått på diet? Jag har gjort en omröstning på plusett:
  http://www.plusett.nu/omrostning-3901/gar-du-pa-nagon-diet

 • Pingback: Who is Rössner? | Grumpy Old Low Carber()

 • Pingback: Smaklökarna hoppar | Kathrin Mörtel()