Ännu ett illa underbyggt larm om rött kött och cancer

11 juni, 2014

Idag skiver BBC om en ny amerikansk studie som kopplar en hög konsumtion av rött kött till en högre risk för bröstcancer: BBC News – Red meat ‘linked to breast cancer’.

Jag har tidigare kritiserat de larm kring rött kött och cancer som kommer från USA. Problemet är att amerikanerna ofta äter sitt röda kött i form av hamburgare och då slinker köttet nästan alltid ner tillsammans med läsk. Därför tycker jag att forskarna borde jämföra sockerkonsumtionen mellan de som åt mest kött och de som åt minst. Men det har man hittills aldrig gjort och även i denna studie missar man att granska det sambandet.

I Asien verkar rött kött nyttigt

I liknande studier från Asien har forskarna inte hittat någon koppling mellan rött kött och cancer. Enligt en av metaanalyserna är en hög konsumtion av rött kött snarare kopplat till en längre cancerdödlighet bland Asiens kvinnor: Meat intake and cause-specific mortality: a pooled analysis of Asian prospective cohort studies.

I BBC-artikeln tycker jag att journalisten ger en nyanserad bild. De har med röster från läkare som säger att andra studier tyder på att det saknas en koppling mellan rött kött och bröstcancer. De menar också att den som vill undvika bröstcancer framförallt ska försöka hålla vikten. Det är också viktigt att undvika metabolt syndrom: Metabolic syndrome and the risk of breast cancer in postmenopausal women. 

Låt oss hoppas att svensk media gör ett lika grundligt jobb när de skriver om detta.

Här hittar du den nya studien i BMJDietary protein sources in early adulthood and breast cancer incidence: prospective cohort study. • pojoel

  ”Låt oss hoppas att svensk media gör ett lika grundligt jobb när de skriver om detta.”

  Hahahahahahaaaaa… Det kommer att komma en dåligt översatt artikel, med extra fokus på att ”Rött Kött Dööödar Dig!!!”

 • Thomas H

  Det handlar väl mest om att ”som man frågar får man svar”…… å andra sidan hade det varit intressant att i studien då även gjort jämförelser med andra mat-grupper… med exvis blodsockerhöjande mat(socker) men det skulle nog inte bevisas denna gång….. utan målet var något annat.

  • AnnFernholm

   Man måste titta på en kombo av sådan mat och av motion. Motion är en så bra skyddsfaktor.

 • Pingback: Rött kött och cancer – igen()

 • Nostents4me

  Håller med om att de här studierna aldrig har lyckats ta med konsumtionen av allt från omega-6 friterade chips till sockerdrypande ketchup och salladssåser som vanligtvis förtärs tillsammans med det röda köttet, detta även uppblandat med mjöl och socker(håller längre..) även i själva hamburgaren. Men det finns säkert en reel risk med kött från CAFOs där djuren utfodrats med allsköns GMO-foder, mest majs och spannmål, ibland med iblandad antibiotika för att kompensera för snusket dom står i, men även för ökad tillväxthastighet….

  Vi behöver även studier som skiljer på fabrikskött och riktigt gräsbetat. Det finns många forskare som vill göra bra studier men inte får pengar till annat än sådana här meningslösa struntstudier. Follow the money, to where ?
  Att cancer kom med industrialismens mat stog ju klart redan 1904, som Ann nämnde i sitt senaste(?) föredrag. Alltså huvudsakligen vitt mjöl och socker.
  Något som även sedan dess ökat i takt med cancer och andra ”välfärdsjukdomar”. Så egentligen borde vi fråga oss om vi behöver fler grundläggande studier. Vad är det som vi inte vet ?

 • Jesper

  Vet ej om det är samma studie sin refereras men, 13/6 skriver SvD:s Henrik Ennart om en ny svensk studie som sägs visa på koppling mellan bearbetade charkprodukter och hjärtsvikt. Som vanligt är detta en epidemiologisk studie och frågan om andra faktorers inverkan tas av Ennart över huvud taget inte upp.
  Trots att denna studie tydligen inte visar på något samband mellan oprocessat rött kött och sjukdom så får Ennart även in en varning för detta.
  Trist.
  Konstigt med denna tro på epidemiologiska koststudier?!
  /jesper

  • AnnFernholm

   Samer äter väldigt mycket rökt renkött. Ändå löper de 40 procents lägre risk att få cancer jämfört med övriga befolkningen.

   • Lesssslie

    Detta ger mig hopp. Det har i åratal talats om att risken för tjocktarmscancer ökar av ”cured meat”. Jag mumsar på salami varje kväll och njuter, men hälsohoten stör njutningen. Dock äter jag inte rökta produkter utan mer torrsaltade om det nu kan göra någon skillnad. Men folket runt medelhavet äter ju många olika slags bearbetade charkprodukter så de borde väl i så fall ha höga cancertal. Men fortfarande funkar väl medelhavskosten förebild? 🙂

 • Katarina
  • AnnFernholm

   Jag tror det är fel. Samer lever exempelvis på rökt renkött och de har 40 procents lägre risk att få cancer än svensken i gemen. Inuiter är en annan folkgrupp som ätit mycket rött kött i form av ren och myskoxe samtidigt som cancerfrekvensen var mycket låg. Finns rapporter från 1930-talet.

 • Ingmar Mare

  GP gör en copy/paste på slv:s text, ingen som helst journalistik…

  http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2403718-myndigheten-du-ater-for-mycket-kott

 • ST1968

  Såg idag, 17 juni, att svt.se hade en ”nyhet” om SLVs köttrekommendationer. Hoppas du har tid att kommentera så att detta svammel inte får gå obemärkt förbi. http://www.svt.se/nyheter/sverige/max-ett-halv-kilo-kott-i-veckan-nytt-rad

  • ST1968

   Sorry, jag var visst sent på det. Såg inte ovan kommentarer. Bra svar Ann.

 • Toby

  I dokumentären ”Forks Over Knives” menar man att animaliskt protein är boven i dramat och hänvisar bla till test på råttor där man en gruppen fick äta en kost som innehöll 5% animaliskt protein och den andra gruppen fick en kost bestående av 20% animaliskt protein. Grupp 1 fick inga problem medan grupp 2 fick cancertillväxt, inflammationer i blodkärl etc. När man drog ner innehållet av animaliskt protein till 5% även i grupp 2 så hämmades tillväxten, inflammerade områden återhämtade sig etc. De kunde alltså slå av och på cancertillväxt, hjärt-och kärlsjukdomar etc med hjälp av mängden animaliskt protein i kosten. De menar att det är därför man hittar så otroligt mycket mer fall av cancer i USA jämfört med i Asien då man i USA äter mycket kött och har grönsaker ”på sidan om” medan man i Asien sätter grönsakerna i fokus och har köttet som smakförhöjare på sidan om. Det skulle vara intressant att höra en kommentar från dig angående detta. Vill även passa på att tacka för det fantastiska arbete du gör med att informera om sockrets negativa påverkan 🙂

  • AnnFernholm

   Det som talar mot köttet är att exempelvis inuiter livnärt sig på ren och myskoxe sommarhalvåret, de hade enligt rapporter från 1935 extremt få fall av cancer. Samma sak gäller samer och massajer. Det finns många folkslag som ätit mycket kött, utan att må dåligt av det.

   Andra studier visar att de som får äta mer protein, håller vikten lättare. Det som hjälper oss att hålla vikten, kan inte vara orsaken till de stora folksjukdomarna.

   Sist men inte minst går själva tanken att kött skulle vara farligt för oss mot evolutionsteorin. Vi har under vår utveckling levt som jägare. Att ifrågasätt att vi kan äta kött, är de facto att ifrågasätta evolutionsteorin.

   Jag har heller aldrig sett någon biokemisk mekanism som förklarar hur kött skulle vara farligt. Det finns hittills ingenting som tyder på att kopplingen mellan kött och cancer skulle vara ett orsakssamband inom biokemin.

   Jag har kollat upp de där musstudierna, om det är Fasanos studier vi prata om? De är svåra att granska kritiskt eftersom han inte alls beskriver vilken kost djuren får. Jag har mejlat och frågat hur stora doser socker han använt i de två olika dieterna, men aldrig fått något svar.

 • nilsmoberg

  I GP igår säger Rickarn Bjerselius på Livsmedelsveret att vi bör äta max ett halvt kilo kött i veckan.
  Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi tycker det är bra med tydliga råd hur mycket kött vi bör äta. Förutom cancer hävdar man att det finns studier som visar att processat kött leder till ökan risk för hjärtsvikt.
  Det enda alla forskare tycks vara överens om är att motion är bra.