Apor får diabetes av bananer

14 januari, 2014

Expressen skriv idag om att apor på ett engelskt zoo inte klarar av att äta bananer, eftersom modern frukt innehåller för mycket socker: Apornas nya diet – får inte längre äta bananer | Nyheter | Expressen.

Apor är människans närmsta släktingar, rent genetiskt. Normalt brukar vi dra ganska långtgående slutsatser från experiment på djur. Speciellt om djuren är lika oss. Men även om djuren inte alls är lika oss. Experiment på kaniner under tidigt 1900-tal ligger till exempel till grund för antagandet om att vi inte ska äta så mycket kolesterol (läs mer om kostrådens historia i kapitel två i Ett sötare blod).

Nu får aporna istället bladgrönsaker, pellets och brunt ris. Djurskötaren konstaterar att aporna har fått finare päls och blivit lugnare av den nya kosten.  • Nostents4me

    ” aporna fått finare päls och blivit lugnare av den nya kosten.” Intressant kommentar. Läste även att gorillor som fått spannmålsbaserad kost börjat få hjärtattacker som försvann när det blev naturlig kost igen. Egypternas kost var spannmålsbaserad och orsakade åderförkalkningar som hittades med CT scan på mumier. Att aporna även blev lugnare utan socker stämmer ju även med våra barn. Djungelfolk som vittjade honung från vilda bin regelbundet hade genomruttna tånder medans naturfolk vanligen har hela tänder hela livet. Intressant om kärlhälsan även hade undersökts! Sockret, även om det koncentrerats naturligt, har varit så ovanligt tills idag att våra system inte kan hantera det mer än i mycket korta perioder, eller med svält mellan varven. Är det anledningen till att alla stora religioner föreskrev fasta? Ser ut som om det var 5:2 för kristendomen, Onsdag och Fredag ? Idag finns bara fettisdagsbullen kvar av vår fasta!