Är det verkligen saltet som orsakar fetma och sjukdom?

17 december, 2015

saltNu satsar Livsmedelsverket på att få livsmedelsbolagen att minska på mängden salt i den färdiga maten. Myndigheten menar att saltet är det som påverkar folkhälsan mest. Dessvärre är detta ännu en missriktad satsning som kommer ge minimal effekt på folkhälsan. 

Tidigare i veckan skrev TT en text om att många livsmedelsbolag nu jobbar på att sänka mängden salt i maten, till exempel i korv och köttbullar som många barn äter. DN publicerade texten: Livsmedelsbolag försöker komma åt saltet i matenI artikeln säger Livsmedelsverkets dietist Anette Jansson:  Det vore en jättestor folkhälsovinst om man kunde få ner intaget av salt. När det gäller risker i maten är det salt som kan påverka folk­hälsan mest faktiskt. 

Barn får knappast övervikt av salt

Tidigare i år skrev Livsmedelsverket också en debattartikel kring just saltet: Får vi hjärt-kärlsjukdom på grund av salt? Jag vet inte hur Livsmedelsverket gör sina prioriteringar eller hur de får ihop sin ekvation. Det enda jag vet är att satsningen på salt kommer få noll effekt på fetmaepidemin bland barn, där nu var fjärde tioåring har övervikt. Föräldrar som har barn i den åldern vet att barnen knappast blir överviktiga för att de häller så mycket salt över sin mat, eller för att de äter köttbullar.

Jag skulle verkligen önska att Livsmedelsverket la sitt krut på sockret. Istället för att ålägga industrin att jaga salt i sina produkter, borde de ålägga dem att kraftigt minska på mängden socker i till exempel flingor och yoghurts. Den mängd socker som finns i vissa av de flingor som marknadsförs till barn ger fettlever på djur. Idag har över ett av tio amerikanska barn misstänkt fettlever, något som starkt ökar risken för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom.

Snart tror jag att jag samlar till en demonstration utanför Livsmedelsverkets lokaler. Det är så många barn som far ordentligt illa av allt detta socker. Klassklyftorna ökar när det gäller både fetma och ohälsa. Mängden salt i maten har knappast någon skuld i den utvecklingen. Den förväntade vinsten för folkhälsan kommer nog dessvärre återigen att utebli. • Elisabeth

  Och själv saltade jag så lite att jag fick saltbrist (natriumbrist). Det slutade med att jag låg på sjukhus med salt-dropp. Efter lite research visade det sig att det var just för att jag dragit ner så mycket på salt som jag hade konstant ”dim-huvud”.

 • FlippstersDad

  Jag är med på demostrationen!

  Heja dig!

 • Kajsa

  Jag blev så jäv*a förbannad när jag såg inslaget i tv4 om barns övervikt. Föräldrarnas ansvar! Självklart! Men när man slåss mot livsmedelsjättar/skolor/matbutiker som bara serverar socker och erbjuder socker i alla dess former. Jag ställer upp på din demonstration!

 • Kjell Granelli

  Så rätt du har och så klokt du skriver. God idé med demonstration. Jag kommer. Bondetåget för 101 år sedan kan vara inspiration!

 • Monica Ohlsson

  Bra Ann att du reagerar och ifrågasätter alla stolligheter som dyker upp.Att saltet skulle vara största negativa påverkan på hälsan låter väldigt krystat!

 • Annna

  Bra idé med en demonstration. Jag kommer!

 • LenaK

  Självklart kommer jag ända från Skåne, så det vill till lite framförhållning. Misstänker att det skulle bli en demonstration av sällan skådat slag (storlek)

 • Ralf

  Saltbrist verkar vara långt mycket vanligare än överdosering av salt, något som i praktiken inte går så länge som man inte dricker havsvatten.

  Enda anledningen till att undvika salt som jag ser det är att det tillsätts en cyanidblandning (E535/-6). Men att vara rädd för ett naturligt havssalt verkar ju helsnurrigt.

  Så, varför denna saltskräck? Vem tjänar pengar på den? Vem finansierar t ex lobbyingorganisationen Wash? (Där f.ö. en av ”NNR-medlemmarna” finns med.)

  Är det för att flytta fokus från socker och vetemjölsproblematiken?

  Är det för att sälja mediciner för att råda bot på det som egentligen är saltbrist?

 • HelenaB

  Problemet blir som alltid när effekten uteblir, att det är för att folk inte gör som verket säger. Det är ju aldrig något fel på deras rekommendationer 🙁

 • Johan Wallström

  Vem har sagt att salt orsakar fetma? ^^

 • Malin

  Vilken bra idé med demonstration! Om jag bodde i Sverige så skulle jag haka på direkt. ?