Att äta jordnötter tidig kan skydda små barn mot allergi

24 februari, 2015

I dag har SVT ett inslag om en mycket spännande ny studie som visar att barn som utsätts för jordnötter regelbundet och tidigt under livet kan undvika att bli allergiska: Jordnötter hjälper mot jordnötsallergi – Nyheter | SVT.se.

Studien är en så kallad randomiserad kontrollerad studie – den bästa formen av vetenskap. Bebisar i åldern 4-11 månader med risk för jordnötsallergi fick genomgå ett pricktest. De delades sedan in i olika grupper: de som inte reagerade alls och de som hade en måttlig reaktion. Barn i båda grupperna slumpades till att antingen äta jordnötter varje vecka, eller att skyddas från jordnötter. När barnen var 5 år undersökte forskarna hur många som hade utvecklat en riktigt allergi.

Att äta jordnötter gav ett kraftigt skydd

Det blev en enormt stor skillnad mellan barnen. I gruppen som inte reagerade på pricktestet som bebisar och som varje vecka åt jordnötter blev endast 1,9 procent allergiska. I gruppen som skyddades mot jordnötter drabbades istället hela 13.7 procent. Det är mer än sju gånger fler.

På samma vis var det bra för de bebisar som reagerade i pricktestet att utsättas för jordnötter. Bland de som fick jordnötter blev bara 13,7 procent allergiska, medan över en tredjedel, 35,7 procent, fick allergi bland de som skulle undvika jordnötter.

Jordnötsallergi är ett av de problem som ökar bland barn. Att immunförsvaret verkar kunna vänja sig vid nötter om det utsätt för nötter är mycket intressant.

Du kan även läsa om studie i New York TimesFeeding Infants Peanut Products Could Prevent Allergies, Study Suggests.

Här hittar du originalstudien i New England Journal om MedicineRandomized Trial of Peanut Consumption in Infants at Risk for Peanut Allergy. • Mejja

  Jag efterlyser en annan ingång i problemet. Denna undersökning känns som en väg att få börja sälja ett piller innehållande en lagom dos av jordnöt till alla spädbarnsföräldrar.
  Ta hellre reda på varför fler och fler föds med benägenhet till allergi.
  Förr jämförde man Sverige med Polen där väldigt få barn blev allergiska. Berodde det på att dom gravida mammorna i Polen bara hade råd med riktig mat som behövde lagas från grunden och dom svenska åt mycket halvfabrikat med mycket tillsatser och inte fick rätt näringsförsörjning under graviditeten?
  Men att forska fram grundorsaken ger ju inga pengar förstås.

  • AnnFernholm

   Det står en del om potentiella orsaker till allergi i ”det sötaste vi har”. Men en orsak kan också vara att vi skyddar barnen för mycket när de är små. Till exempel får få barn smaka jordnötter före ett års ålder.

   I studien använde de inte några piller, utan riktiga nötter.

   • Mejja

    Om det blir en allmän rekommendation så törs nog inte dom flesta spädbarnsföräldrar laborera med riktiga jordnötter utan vill ha något tryggt med färdig dos att ”vaccinera” sina barn med, därför skrev jag – en väg till piller.
    Det är fortfarande så att immunförsvaret inte ska reagera på ofarliga saker även om man inte träffat på dom som spädbarn.
    Jag ska som vuxen kunna möta djur och födoämnen från t.ex. utlandet som jag inte haft möjlighet att ha blivit exponerad för innan, utan att immunsystemet ska gå igång och försvara kroppen.
    Det är just denna benägenhet till allergisk reaktion som ökar mer och mer.
    Personligen tror jag inte på ”att vi har det för rent”-teorin. Känner till alldeles för många allergiska landsbygdsbarn som inte stämmer med den hypotesen för att tro att det ska kunna vara en verklig orsak.