Barn med svår fetma får magsäcksopereras

6 februari, 2014

Sveriges Radio rapporterar nu att Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg ska börja magsäcksoperera barn med fetma: Barn med svår fetma får magsäcksopereras – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio. På den här bloggen brukar jag vara saklig. Men det här är helt sjukt. Som kontrollgrupp ska forskarna ha barn som får ”en traditionell medicinsk behandling som inleds med en pulverkost”. All forskning och erfarenhet visar att den traditionella medicinska behandlingen mot fetma i princip aldrig håller i längden. De hjälper inte att äta kalorisnålt och motionera mycket. Kroppen drar bara ner energiförbrukningen och slår på ett helt batteri av hungerhormoner. Efter något år är alla kilon tillbaka på kroppen. Allting talar för att kroppens insulinnivåer måste ner för att en person ska kunna hålla den nya vikten. Varför kan inte alla dessa barn få råd om en strikt lågkolhydratdiet innan de stympas? Forskarna kommer inte ens ha med det som kontroll, vilket i rådande kunskapsläge borde ha varit en självklarhet. Det kanske inte är lösningen för alla. Vissa kommer säkert ändå att behöva opereras. Men hjälper det ett enda barn är allt vunnet. Det är galenskap att inte pröva alla utvägar innan man tar till kniven. Framförallt när det gäller personer som inte ens har fyllt femton år. • ST1968

  Man blir helt matt! Vad är problemet? Vad är det som gör att man utelämnar det uppenbara alternativet strikt lågkolhydratkost, som rimligtvis måste vara känt bland alla dem i sjukvården som har minsta lilla kontakt med fetmaproblematiken? Jag brukar bara använda orden obegåvad/dum om dem som trots utmärkta akademiska/intellektuella förutsättningar frivilligt avstår från att lära sig/tillägna sig ny kunskap. I det här fallet kan jag inte hjälpa att dessa ord poppar upp i mitt huvud. Obegåvning i sin renaste form har uppenbarat sig, och som följd riskerar många barn/unga/vuxna behöva utstå helt onödigt lidande. Helt obegripligt! Suck!

 • MariaLilja

  Sjukt är ordet. Jag blev helt kall, sen kom tårarna. Var är långtidsstudierna som brukar ropas på i andra sammanhang? Historien kommer döma oss hårt.

 • Tobias

  Kloka ord, som vanligt. Jag tänkte på oviljan att pröva alla utvägar när jag läste vad den här överläkaren säger om att äta mjöl.
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/forskare-kritisk-till-glutenfri-diet

  Om läkarna i Göteborg rör sig i samma kretsar som henne är nog lågkolhydratkost inte ens en tänkbar utväg, eftersom den bara är hittepå utan vetenskaplig grund.

  • ST1968

   Japp, det är obegripligt att någorlunda begåvade människor kan uttala sig så här:
   ”Hälsotrenden att helt utesluta mjöl ur kosten har blivit populär. Men Anneli Ivarsson som är forskare och läkare i folkhälsa är kritisk till dieten.

   – Jag tänker att det är förskräckligt. Många som tränar och många ungdomar som vill vara friska och prestera bättre gör ett misstag när det tror att det ska blir bättre när de tar bort mjölet. De blir lurade av det. Jag har sett i flera magasin att det skrivs som att det vore vetenskap och det är det inte. Det är tyckande, inte vetenskap, säger Anneli Ivarsson”

   ”Hälsotrend”, ”Förskräckligt”. Ingen hejd på brist på kontakt med verkligheten där inte ;-). Helt i paritet med ”Internet är en fluga”. Det enda goda skälet att äta spannmål är att man inte har något annat alternativ, dvs att man svälter. I övrigt instämmer jag (efter att jag själv totalt uteslutit alla spannmålsprodukter ur min kost sedan två år tillbaka, och inte varit det minsta lilla sjuk en enda dag se’n dess) i vad doktorn i organisk kemi, Mathieu Lalonde på Harvard University, säger: ”Jag hittar inga goda skäl överhuvudtaget att äta spannmål”.

 • Henry

  Tvångssterilisering. Lobotomering. Magsäcksoperation. De med Crohns känner säkert till ”Slaktaren från Uppsala” som med kniven skulle bota sina patienter, vilket skapade än värre inflammationer.
  Och alltid samma visa i eftertankens kranka blekhet. ”Vi visste inte bättre då. Med facit i hand skulle vi gjort annorlunda.”
  Jag skäms över att vara med att finansiera denna forskning genom skatten.

 • Sandras LCHF-blogg

  Ja, usch, jag hörde det på radion i morse. Det är verkligen hemskt.
  Och helt sjukt att läkarna inte ens funderar på att testa nåt annat än dåliga pulverkurer.
  Det handlar ju om barn!! Operationen är oåterkallelig. Är barnen och deras föräldrar verkligen medvetna om det?
  En släkting gjorde en GBP för några år sen, hon höll på att dö på kuppen.
  Fick allvarliga komplikationer och var orkeslös, blek, håglös och glåmig i många år.
  Såna här operationer är ingenting för barn! Eller vuxna!

 • Mats J C Wiman

  Att inte lägga fram lågkolhydratkost som ett alternativ utgör ett LAGBROTT och borde beivras.

  Mats J C Wiman
  http://www.FriskaDiabetiker.se

 • Hanveden

  Det
  har nu gått mer än sex år sedan detta utslag…

  Länk:
  http://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/lcarende1.pdf

  Från
  texten: ”Socialstyrelsen ansluter sig till professor Bernes yttrande och
  bedömer att dr. Dahlqvists rekommendationer av ”lågkolhydratkost”
  till patienter med övervikt och patienter med diabetes typ 2 idag kan anses
  vara i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.”

  Varför
  måste inte sjukvården inte använda sig av låghydratkost innan patienterna läggs
  på operationsbordet?

  Angående
  att det inte fanns studier från längre tids behandling med lågkolhydratskost
  har sjukvården ju för f..en haft sex år på sig att genomföra sådana studier!

  Ur texten, länk:
  ”Mot bakgrund av att det saknas resultat från långtidsbehandling med
  ”lågkolhydratkost” vill Socialstyrelsen betona vikten av att längre
  tids randomiserade uppföljningar/studier genomförs och att dessa har
  godkännande från forskningsetisk nämnd.”

  Vem
  har sett till att sådana studier inte har genomförts. Kan sjukvården bara
  strunta i att genomföra det som Socialstyrelsen anbefaller…

  mLCHFh
  B-) .

 • Petra Söderlind

  Jag kan inte förstå hur specialister inom detta område inte har kommit längre. Att man inte försöker hjälpa barnen med lågkolhydratkost när till och med SBU menar att det är den kostregimen som fungerar bäst vid behandling av fetma. Varför arbetar man inte evidensbaserat!?? Varför hjälper man inte barnen när det finns sätt som skulle fungera. Det är verkligen helt otroligt. Och som nån antyder, detta är ett lagbrott!!

 • Pingback: Drottning Silvias sjukhus stympar överviktiga barn | Christian Engström, Pirate MEP()

 • Pingback: Magsäcksoperationer på barn får kritik | Naturlig Mat i Skolan()