Berättelse från läsare: kardiologen är nöjd

17 september, 2013

En läsare, Hasse Enarsson, har mejlat sin berättelse. Efter att ha läst Ett sötare blod la han om kosten den 1 juli i år. Till en början var det lite svårt att följa dieten för sonsonen var på besök. Han fick välja meny och då blev det en del hamburgare, pasta och pizza. Men sedan dess har Hasse Enarsson tappat nio kilogram. Så här skriver han:

”Jag hade ett samtal med min kardiolog för 3 veckor sedan. Alla värden kanon. Vi hade också en diskussion om dieten. Jag har konsekvent undvikit bröd och potatis, ris och pasta och ersatt med avokado, squash, aubergine, vitkål i en blandning av majonnäs och yoghurt, tomater och lök med mera. Vi äter också mer av blomkål och broccoli. Eftersom jag är nybörjare med denna diet så utökas det gröna innehållet kontinuerligt. Kort sagt: jag äter mycket mer grönt nu än tidigare.

Jag har fått rådet av min hjärtläkare att fortsätta på den inslagna vägen. Jag har arytmi och hjärtsvikt.”

Hasse Enarsson berättar också att han har upptäckt att han står sig mycket längre på frukosten nuförtiden. Den består av ägg och bacon och en sked oraffinerad kokosolja. Först vid 16-tiden blir han hungrig igen. Hans kardiolog läser nu Ett sötare blod. Det ska bli spännande att se vad han säger. • MariaLilja

  Underbart!
  Bra jobbat Hasse!

 • stig

  Enarsson är säkert ordinerad statiner också. Släng dom så skall du se att din arytmi och hjärtsvikt med största sannolikhet kommer att försvinna.

 • stig

  Hasse
  Enarsson skriver: “Jag har fått rådet av min
  hjärtläkare att fortsätta på den inslagna vägen. Jag har arytmi och hjärtsvikt”

  Jag kommenterade detta med att
  om Enarsson tar statiner bör han sluta med det eftersom arytmin och
  hjärtsvikten mycket väl kan härledas till det. Högst relevant. Jag själv är ett
  sådant offer.

  Av någon, för mig obegriplig
  anledning, åkte min kommentar i papperskorgen.

 • CeciliaM

  Det är så otroligt härligt att läsa om alla som förbättrar sin hälsa! Man blir så inspirerad. Flott gjort, Hasse! 🙂

 • MariaLilja

  Ann, har du koll på denna?:

  http://drperlmutter.com/about/grain-brain-by-david-perlmutter/
  Verkar intressant!
  Hoppas den blir översatt till svenska.

  • AnnFernholm

   Nej, den har jag inte sett!

 • Richard Arppe

  Hejssan Ann,

  en färsk kohortstudien från Finland (16-year survey). Smör kopplad med ökat risk för hjärtinfarkten. Läsa den engelska abstract i slutändan av texten.

  51 g/d of butter = 65% increased risk for heart attack compared to < 14 g/butter.

  "Heavy use of butter was associated with an increased risk of AMI. When serum LDL cholesterol was used as a covariate in the model, the statistically significant association weakened, suggesting high serum LDL cholesterol to be one of the possible mechanisms underlying the increased risk of AMI".
  http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto38_1.pdf

 • Hasse

  Jag ser att man spekulerar i att jag äter statiner. Jag äter seloken, ersatt av billigare metroprolol, triatec. ersatt av billigare ramipril, samt pradaxa en ny antikoaguleringsmedicin som ersätter waran. Alltså inga statiner.

  Jag har deltagit i den kliniska studien för framtagning av den nya antikoaguleringsmedicinen Pradaxa. Sammanlagt 7 år har jag tagit den.

  Det torde också innebära att mitt blod är mer analyserat än de flestas.

  Man vet inte varför jag har arytmi och hjärtsvikt.
  Inga traditionella orsaker.