Blodsockerexperiment – nu mellanmål

5 januari, 2013

För några veckor sedan redovisade kostrådgivaren Johanna Ekne resultaten från ett experiment där hon ätit olika former av frukostar och mätt sina blodsocker. Nu har hon ätit en rad vanliga mellanmål. Resultaten är väldigt intressanta. Risifrutti är, inte helt otippat, en stor bov. Detta mellanmål gav en kraftig blodsockerhöjning. Ett bra alternativ för föräldern som behöver ett enkelt och hälsosamt mellanmål till sina barn är keso med torkad frukt och nötter, visar testet.



  • Thomas Tombola Jansson

    Nog många som får sig en tankeställare (eller borde få,,,,) efter detta test som visserligen är enkelt men ändå ger massor med information!

    Ännu mera intressant skulle det så klart vara att få se både blodsocker och insulinsvar över tid för några vanliga mellanmål – jag har letat efter dessa uppgifter men hittar dem inte – det borde finnas men var?

    Ponera att det inte är nödvändigtvis är energi-innehållet i mellanmålet som gör oss överviktiga utan det faktum att insulinpåslaget bara tillåter fettinlagring – troligtvis är det väl en kombination men säg att någon dricker en kopp kaffe varje timme och sötar detta med 2 sockerbitar – kommer insulinnivån någonsin under dagen att vara såpass låg att personen ifråga kan ta ut något av fettlagret?

    För att inte tala om dagens kaffeautomater med Cappuccini och annat som är rejält sötade och som folk dricker hela dagarna,,,,

    Uppenbarligen finns det en del forskning av enklare karaktär kvar – kan det kanske vara för att många inte ser skogen för alla träden,,,,