Vill du slippa karies? Ät maximalt tre energiprocent socker

16 september, 2014

Brittiska forskare går i dag ut och säger att vi bör dra ner sockerkonsumtionen till maxmialt 3 procent av alla kalorier: BBC News – Sugar intake must be slashed further, say scientists. Detta för att skydda tänderna mot karies, ett av de mest kostsamma hälsoproblemen i ett samhället. Forskarna har analyserat studier från platser där sockerkonsumtionen tidigare har varit extremt låg, exempelvis Japan, Nigeria och Tristan de Cunha. När befolkningen inte äter socker krävs vare sig tandborstar eller fluorberikade tandkrämer. Tänderna håller sig fina ändå.

Karies är ett modernt problem

Det här tycker jag är spännande. Vi tänker att karies är oundvikligt; något vi får om vi inte noga rengör gaddarna varje morgon och kväll. Men det är fel. Karies är ett modernt problem; det var inte alls lika vanligt bland stenålderns jägare och samlare. Den fråga vi måste ställa oss är: vilka andra problem och sjukdomar dras vi med eftersom vi matar våra kroppar med socker och skräpmat? Om vi väljer att lyssna till dessa brittiska forskares råd, skulle sannolikt frekvensen av alla våra stora folksjukdomar (typ 2-diabetes, hjärt–kärlsjukdom, cancer, demens och IBS) sjunka kraftigt.

Idrottsklubbar måste sluta mata barn med socker

Ett sådant val skulle till exempel innebära att diverse idrottsklubbar i Sverige fick sluta sälja sötsaker för att finansiera sin verksamhet. Och att de fick sluta mata barnen med sött. I dag började min dotter sin handbollsträning för terminen. Hem från den kom hon med en riktigt stor bulle och en ”smakis”. Totalt innehöll detta 37 gram tillsatt socker. Det är 148 kalorier i rent socker, eller cirka 10 procent av min dotters kaloribehov den dagen. Det är sådant som i längden ger en människa karies, enligt den nya analysen, alldeles oavsett hur väl jag som förälder borstar mitt barns tänder.

morötterVeckans ris går alltså till handbollsklubben. Veckans ros går däremot till konsumbutiken vid Mariatorget i Stockholm. Vid kassan låg idag snacksmorötter. Ett riktigt bra alternativ till det godis som annars brukar ligga där. Tänder som tuggar morötter mår mycket bättre.

Här är länken till den brittiska studien kring karies: A reappraisal of the quantitative relationship between sugar intake and dental caries: the need for new criteria for developing goals for sugar intake. • Anne

  Det är ju bra att de säger att max 3% av kaloriintaget ska komma från socker. Ett stort problem med det är ju alla tror ju att socker bara är socker så att säga. Om man inte äter godis, chips och dricker läst så är man på den säkra sidan men så är det ju inte. Dels så finns det gömt socker i nästan allt och sen är det det här med kolhydrater. Att till exempel fullkornsbröd innehåller socker även om det är osötat. Det kan inte gemene man förstå. Inte heller de som skriver att man ska äta max 3% av kalorierna från socker per dag skulle jag tro.

 • Majsan

  Jag gillar inte Kakservice och andra företag som innebär att barnen ska sälja massor med kakor och godis för att tjäna pengar till föreningenarna eller skolklasserna.

  Det är bättre att sälja strumpor, underkläder, toapapper eller något annat som de flest faktiskt behöver.

 • Anders Eliasson

  Det är inte bara det fruktosen har hälsoskadliga effekter. Man blir också glad av fruktos, det triggar igång dopaminet ungefär som annat knark.

  Det innebar för min del att lade ner en massa tid på att jaga sötsaker i stället för ägna mig åt nyttiga eller roliga saker.

  Nu äter jag varken frukt eller produkter som innehåller socker och jag har aldrig mått så bra i hela mitt liv.

  Det vore bra om man i media slutade upp med att blanda i frukt och gransaker under beteckningen ”frukt och grönt”. Det är lika tokigt som att man i ena andetaget säger att kakao är nyttigt och i nästa andetag föreslår att man ska äta mörk choklad. Man ska äta kakao, men rå sådan. Den ska inte blandas med socker.