Cancercellers sötsug borde bli deras fall

9 april, 2014

För inte så länge sedan skrev jag om en upptäckt som tyder på att bröstceller utvecklar ett sockerberoende när de omvandlas till cancerceller: Bröstcancerceller tycks vara beroende av socker. Nu menar australiensiska forskare att även malignt melanom-celler måste ha socker för att växa: Melbourne researchers find melanomas are addicted to sugar. När forskarna hindrade cellerna från att suga upp socker från omgivningen, bromsades tillväxten.

Nature publicerades också idag en artikel om hur forskare försöker utveckla läkemedel som ska hindra cancerceller från att bränna socker: Metabolic quirks yield tumour hope. Förhoppningen är att det ska kunna stoppa tillväxten.

Kostforskning – den mest eftersatta vetenskapliga disciplinen?

Att cancerceller gillar sött är egentligen ingen ny kunskap, det upptäckte forskaren Otto Warburg på 1930-talet. Cancerceller kan konsumera 50-100 gånger mer glukos än en frisk cell. Desto mer anmärkningsvärt att forskare aldrig undersökt om en lågkolhydratkost skulle kunna hjälpa till att bromsa utvecklingen av en cancer. Den patient som äter stor portion potatismos, pasta, ris eller en påse godis når lätt ett blodsocker som ligger dubbelt så högt som det borde. Det innebär att cancercellerna får tillgång till dubbelt så mycket glukos under cirka en timmes tid efter måltiden. All logik talar för att det kan elda på tillväxten. Ibland får jag lust att starta en kostforskningsfond. Kostforskning måste vara den mest eftersatta vetenskapliga disciplinen.  

Länk till den nya australiensiska studien: Response of BRAF-Mutant Melanoma to BRAF Inhibition Is Mediated by a Network of Transcriptional Regulators of Glycolysis. • Ann Gidner

  Kan bara instämma! Vi (svenskar / västvärlden / mänskligheten) måste satsa på prevention, kostforskning. Det fungerar inte att alla ska först äta sig sjuka och sedan äta läkemedel.
  Även om jag jobbat i läkemedelsindustrin i alla år…

 • Thomas H

  Bra att du belyser detta Ann och samtidigt tycker ju jag att det är lite skrämmande. Att diabetespatienter inte får bästa kostråd är väl sin sak men vad gäller cancer som ofta är en dödlig sjukdom så borde man använda sig av alla behandlingsmöjligheter. 57000 Svenskar drabbas årligen vill jag minnas. Än mer märkligt är det ju när nu grundupptäckten är av gammalt datum. Håller verkligen med dig, mer kostforskning behövs och att äta mindre blodsockerhöjande mat kan alla göra, om dom nu informeras om detta.

 • Ing-Marie Nordgren

  Gör det Ann – starta en kostforskningsfond !

 • Pia Nyberg

  JA! Starta en kostforskningsfond! Jag vägrar ge till nuvarande bakbundna inskränkta fonder men vill gärna att forskningen ska gå framåt.

 • Patrik

  Förut hade jag en del fläckar och blemmor på kroppen som de flesta i min ålder har (40 år). Efter 3 år med LCHF har samtliga försvunnit.

  Detta sammantaget med att malignt melanom tillsammans med andra cancerformer ökar stadigt får mig att misstänka att det är något med vår kosthållning som gynnar cancer.

  Förmodligen det ökade fasteblodsocker som kolhydratrik kost kan ge, samt att vi äter för lite fett av god kvalite (animaliskt mättat), som är ett viktigt näringsämne för bla immunförsvaret.

  Thomas Seyfried, en cancerforskare med 25 års erfarenhet, har skrivit en intressant bok om cancer, hur den uppkommer och kan behandlas.

  http://diagnosisdiet.com/what-causes-cancer/

 • ST1968

  Detta är ett av de mest intressanta men också minst utforskade områdena inom kost och hälsa (och inom medicinsk forskning överhuvudtaget) verkar det som. Jag läser just nu ”Cancer as a metabolic disease” av Thomas Seyfried. Även om den till största delen är skriven för medicinskt utbildade och för dem som forskar själv, är det den mest spännande och intressanta bok jag läst. Inget sensationsmakeri, bara riktigt skarpt tänkt, analyserat och teoretiserat, av Thomas Seyfried som studerat ämnet i 30+ år.

  Jag håller med dig Ann! Vi behöver ett NuSI i Sverige/Europa också. http://www.nusi.org

 • Kareng

  Jag tror att det blir så när de stora läkemedelsföretagen får bestämma vad det ska forskas på/om. Vi får inte glömma att de använder våra skattepengar (receptbelagd medicin betalas till största delen av staten, samt statligt finansierad grundforskning innan forskningen når Läkemedelsföretagen) för att forska fram nya sätt att tjäna pengar.

 • Kjell Rilbe

  Bra idé starta en fond. Prova med crowdfunding.

 • Kjell Rilbe

  Om satsningen verkar trovärdig skulle jag kunna tänka mig att donera ett par tusenlappar.

  • Thomas Karlsson

   Jag skulle också gärna donera.

 • AnnFernholm

  Läkemedelsföretag måste satsa på något de kan tjäna pengar på. Att detta inte är utforskat är helt och hållet den statligt finansierade forskningens fel. Det är också politiker som styr pengarna. Att det inte finns några pengar till kostforskning är deras ansvar.

  • Thomas H

   Bra svar igen, Ann…du har rätt, men som det är nu så verkar det som läkemedelsindustrin med sin vetenskap sedan många år styr vår sjukvård och vad vet/kan politiker om detta? Branschen lägger ju till och med beslag på alla de pengar som skänks till fonder av olika slag. Ett sätt att bryta detta monopol borde vara att ge läkare och blivande läkare mer kost/nutrionsutbildning än vad dom får nu med tanke på att andelen metabola sjukdomar är jättestort! Dock inte den livstilsutbildning som ges av KI livsstilsenhet. Verkar vara lite gammalmodig.
   Huvuddelen av de statliga medlen styrs väl också i nuläget av de som tror sig kunna sjukvården bäst…. ”branschen”
   Men visst, du har rätt – statlig kostforskning behövs och denna investering kommer att betalas igen med råge……när den nu eftersatts i så många år!

 • Suzanne Hansen

  Jag stödjer också gärna en sådan fond! Blev diagnosticerad med bröstcancer i julas efter 50 år som godisråtta/överviktig. Nu kämpar jag på med att komma i optimal ketos och stanna där som ett led i att inte få återfall

 • Sandras LCHF-blogg

  Jag har haft malignt melanom. Jag tror att det fick fäste när jag träffade min sambo och jobbade mycket och blev superförkyld, så immunförsvaret var inte på topp. Dessutom åt vi allt sött och gott som kom i vår väg. Jag gick på regelbundna kontroller och cancern har inte kommit tillbaka. Och nu äter vi min läckra LCHF-mat med minimalt med glukos, så förhoppningsvis håller sig cancern långt borta!

  En annan sak som är skrämmande med cancervården är ju ”maten” som serveras på avdelningarna. En kompis till mig opererades för livmodercancer. När hon vaknade upp efter operationen serverades hon tomatsoppa som varmrätt och nyponsoppa som efterrätt.
  Bra metod för snabb tillväxt av ev. cancerceller som finns kvar…

  Och de där ”näringsdryckerna” är ju rena giftet, främst dåligt socker. Min farmor är 102 år och får såna drycker. På ålderdomshemmet hävdar de att hon får drycken med extra protein, men hon får ju i sig så mycket annat skräp också! Varför inte mosa ett ägg med lite smör? Det skulle hon sluka på en minut!

  • AnnFernholm

   Usch, ja. Vem kom på att det är bättre att dricka en massa socker än att äta vanlig mat?

 • Björn

  Ja! Starta något liknande Taube och Attias NuSI (NuSI.org). Det är dags nu.

 • Eva Lindberg

  Kan absolut tänka mig att ekonomiskt stödja denna typ av forskning. Tror de flesta som besöker din blogg kan tänka sig det + de som finns på Kostdoktorn, Annika Dahlqvist och liknande. Vi som finns där kan säkert skaffa minst 5 pers i vår bekantskapskrets som också skulle stödja detta projekt om vi ger en god information som kanske någon kan formulera så informationen ges lika till dem man fråga om de vill vara med och stödja ett samhällsnyttigt projekt. Således en billig rekryteringsform ”mun till mun” på bl.a. internet,bloggar, tvitter, facebook osv. Det finns säkert yrkeskunnigt folk på din nivå som kan hjälpa till att lägga upp en eller flera studier. Jag tror verkligen på detta – det verkar ju inte hända något från etablerade håll – de verkar inte vilja veta.

 • Eva Lindberg

  P.S. Ann – jag tror du är som ”klippt och skuren” för detta. Du är verkligen en stor tillgång i debatten och du har den skolning som är nödvändig. Bra jobbat! D.S.

 • Lars Bern

  När jag motionerade om att få Hjärt-Lungfonden att starta en ”Rosabandetkampanj” för att samla in pengar till oberoende kostforskning så avvisades det med förklaringen att ”det skulle skada H-L-fondens anseende”. Nu har jag fått silkessnöret som huvudman i fonden.

 • Ja starta en fond så styr jag över till den från Hjärt o Lung fonden.

 • AnnFernholm

  Tack! Jag funderar verkligen.

  • Thomas H

   BRA! Namnet ”metabola sjukdomar” är ju relativt välkänt och därmed skulle fonden kunna ha ett namn med den benämningen invävd samt att det handlar om kostforskning…..

 • Inger Larsson

  Ann hur ser du på sambandet prostatacancer och socker? Jag och min sambo har ätit enligt lchf i många år men det har tydligen inte hjälpt. Vi har precis fått reda på att min sambo drabbats av en aggressiv typ av prostatacancer. Känns tungt just nu 🙁

 • AnnFernholm

  Oj vad tråkigt att höra! Just vid prostatacancer skyddar metabolt syndrom (läkarnas begrepp för bukfetma och höga insulinnivåer i blodet) lite, sannolikt eftersom testosteronnivåerna i kroppen går ner. Men den som har typ 2-diabetes eller fetma vid diagnosen får generellt en aggressivare variant. Det tyder på att höga blodsocker och insulinnivåern i kroppen kan spela in. Prata med er läkare om det! Håller tummarna för att all behandling ska bita bra.

 • Pingback: Nya rön: även tjocktarmscancer behöver socker | Ett sötare blod()

 • Pingback: Kostfonden är här – nu ska det bli förändring! | Ett sötare blod()