Ju sämre tänder – desto högre risk för hjärtsjukdom

7 mars, 2013

För varje förlorad tand, ökar riskfaktorer för hjärtsjukdom. Det visar nu en stor studie på 15 828 personer från 39 länder. Resultaten presenteras på lördag av den svenska läkaren Ola Vedin på organisationen American College of Cardiologys årliga konferens. 

Nu kommer ännu en studie som visar på en koppling mellan dåliga tänder och hjärt- och kärlsjukdom. Forskarna undersökte hur många tänder deltagarna hade och hur ofta de blödde från tandköttet (ett tecken på tandsjukdom). Sedan jämförde de med riskfaktorer för hjärtsjukdom.

Det visade sig att ju färre tänder en person hade, desto högre var nivåerna av ett enzym som heter Lp-PLA2, som man vet är inblandat i åderförkalkning och som får blodådrorna att stelna till. Det fanns också kopplingar mellan dåliga tänder och mer traditionella riskmarkörer för hjärtsjukdom. Dessutom hade personer med få tänder oftare diabetes.

Socker eller bakterier, eller både och?

Frågan är då varför den här kopplingen finns? En förklaring kan vara att mycket socker och snabba kolhydrater i dieten ger hål tänderna. Socker och snabba kolhydrater förstör samtidigt ämnesomsättningen, vilket ökar risken för diabetes och hjärtsjukdom. I så fall skulle detta samband vara en korrelation.

Men det finns också forskare som menar att dåliga tänder direkt orsakar hjärtsjukdom. Forskare från Göteborg har hittat bakterier från munhålan i proppar av åderförkalkning, som de har opererat ut från patienter. Bakterierna skulle kunna elda på den inflammation som ligger bakom åderförkalkning. I så fall kan dåliga tänder direkt orsaka hjärtsjukdom.

Hade vi finare kärl på stenåldern?

Nyligen skrev jag om en studie som visar att vår bakterieflora förändrades när vi på stenåldern började odla grödor. Än mer förändrades floran när vi mot slutet av 1800-talet börjat äta stora mängder socker. Dessa dietskiften har gett oss mycket sämre tänder.

Då uppstår oundvikligen frågan: var insidan av våra kärl renare och finare på stenåldern, när våra tänder också var bättre? Här kan man bara spekulera. Men jag skulle kunna sätta 1000 spänn på att det var så. • faktagranskare

  Bra skrivet.
  Jag sätter 1000 spänn på att bakterierna i placket är en av orsakerna eller största orsaken.
  Titta i munnen på en person som har tandlossning, hur kan någon tro att samma bakterie är ofarlig i placket, jag kan inte förstå hur människor tänker eller tänker aldrig människor?

  Något som dyker upp i tankarna är upprepas historien en gång till?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Semmelweis

  Forskarna har sett bakterien i sina mikroskop och med PCR, men ingen bryr sig om det.

 • dufva

  ”Då uppstår oundvikligen frågan: var insidan av våra kärl renare och
  finare på stenåldern, när våra tänder också var bättre? Här kan man bara
  spekulera. Men jag skulle kunna sätta 1000 spänn på att det var så.”

  Du behöver i allafall inte spekulera i om medeltidsmänniskan var fri från åderförkalkning 🙂

  Det var dom nämligen inte, så åderförkalkad blev man alltså av den spannmålsrelaterade kosten långt innan socker kom på mode

  Osteologen Caroline Arcini har studerat benrester från denna period och faktiskt kunnat konstatera att så var fallet

  http://www.bokborsen.se/Caroline-Arcini/%C3%85derf%C3%B6rkalkning-Och-Portvinst%C3%A5r-V%C3%A4lf%C3%A4rdssjukdoma/1918223

 • Gunnar

  Kan vara D-vitaminbrist också, vilket i studier sett ge sämre tandhälsa (och har dessutom en direkt effekt på kroppens immunförsvar mot bakterier/virus), men socker bidrar nog också till viss del. Fast jag tror mer på att D-vitaminbrist är grundorsaken som ger tänderna sämre förmåga att ”stå emot” sockret.

 • Mejja

  I boken ”Stoppa alzheimer nu!” görs samma koppling mellan dålig tandstatus och demenssjukdomar.
  Orsaken skulle bl.a. vara att bakterier i skadad munhåla enkelt tar sig till hjärnan.
  (Även den bakomliggande orsaken med mycket kolhydrater påverkar hjärnan.)

 • Sadelmakaren

  Ännu ett argument för att tandvården borde ingå i sjukvården och att samma avgifter skulle gälla för båda. Det hade kanske blivit billigare i längden för alla.

 • P

  Viktigt med orsak och verkan, och då menar jag grundorsak.

  Ann läs här:
  http://www.bravara.se/tandhalsa.htm

  Inte själva den dåliga tandhälsan, utan en dålig lagningsmetod då man rotfyller med gutaperka. Det är där dom för hjärtat farliga bakterierna skapas.

  Sen tror jag att man kan finna samband mellan ökad hjärtsjukdom och användande av fluor. Sen blir det inte bättre med listerin, flaxande, antibiotika, vaccin etc.

  Näe, återställ kroppens naturliga bakteriebalans. Sluta med bakteriedödande. Sluta med deo och du kommer naturligt sluta lukta illa inom ett par dagar. Sluta med tvål och schampo och hud och hår kommer normaliseras och bli friskt igen. Prova, det fungerar.

 • Ann, Grattis till över 1000 följare på Facebook!

  • AnnFernholm

   Tack! Jätteroligt!!!

 • faktagranskare

  Det kan vara så att varken fett eller kolhydrater orsakar hjärtsjukdom.

  Det kan vara exempelvis munbakteriernas fel.

  Mer skräpmat eller socker ger bara mer tandlossning och hjärtsjukdom.

  Alt vad livsmedelsverket påstår är då fullständigt fel.

  Påstår man att kolhydrater orsakar hjärtsjukdom så kan man inte förändra kostråden för det är inte så enkelt, säger man att munbakterier orsakar hjärtsjukdom så är det slut med livsmedelsverkets dumma teori om fett.

  Om den riktiga orsaken till hjärtsjukdom blir känd så är det direkt slut med livsmedelsverkets dåliga kostråd.

  Påstår vi att kolhydrater orsakar hjärtsjukdom så förändras inte kostråden.

 • kalle

  ”Socker eller bakterier, eller både och?”

  Socker enbart orsakar inte hål i tänderna, kariesbakterier orsakar hålen sockret göder bara kariesbakteriena.

  Bakterierna är själva orsaken sockret gör bara att bakterierna får mer mat.

  Var finns forskningen som visat att socker utan kariesbakterier orsakar hål i tänderna?

  Har faktagranskningen upphört på denna blogg?