Debatt i Expressen: punktera myterna kring mättat fett

25 januari, 2013

debatt Expressen

Idag publicerar Expressen en debattartikel där jag kritiserar forskare och myndigheter för att påstå att mättat fett skulle vara farligt för hjärtat. Ett litet utdrag:

”Att som Rosengren och Danielsson framställa de senaste decenniernas kostomläggning som en bra förändring för befolkningen är inget annat än cyniskt. Bukfetma och typ 2-diabetes har spridit sig som en löpeld. Dessutom har antalet fall av våra vanligaste cancerformer ökat. Vår kost kan inte ena dagen vara bra för hjärtat och andra dagen vara orsaken till att vi har blivit fetare och får cancer.”

Läs mer: www.expressen.se/debatt/punktera-myten-om-farliga-fettet

Som av en händelse publicerade brittiska the Guardian en artikel på samma tema igår: www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jan/24/defence-of-sugar-confection-scientists

Här är en krönika för Vetenskapsrådets tidning Curie om hur det har varit att granska fettdebatten: www.tidningencurie.se/22/kronikor/kronikor/2013-01-10-ann-fernholm-nar-kylig-prestige-hindrar-utveckling.html • Stina

  Tack för att du på ett lättfattligt sätt skriver om denna ovärderliga kunskap!
  Bra att du gör det i Expressen och når nya grupper av människor.
  Fortsätt så, Du är bäst!
  Hälsar Stina

  • AnnFernholm

   Tack!

 • Strålande, heja dig!

 • Annika Dahlqvist

  Skicka artikeln även till alla andra tidningar!
  VH Annika Dahlqvist

  • Modesty

   Instämmer!

 • KataM

  Jag vill också tacka. Du gör ett viktigt arbete och på ett sådant bra sätt. Enkelt, vederhäftigt och utan att förfalla till personangrepp. Du behövs i den svenska kostdebatten!

  • AnnFernholm

   Tack så jättemycket!

 • Cecilia

  Håller med Stina. Det betyder otroligt mycket att du informerar om alla myter och all desinformation som vi har matats med, och fortfarande matas med, dagligen! Toppen, Ann!

 • Daniel

  Jag tror att det är fruktosen som ensamt är problemet , vad händer om inte Levern klarar metaboliserar allt fruktos, hamnar det då i blodet o sedemera, stör musklernas eller fettcellernas funktion (insulinresistens)?
  och galaktosens betydelse i det hela är den likvärdig fruktosen

 • Mats Lindgren

  Bra Ann, strålande debattinlägg i GT och Expressen. Det är verkligen bra att du tar plats i debatten. Myten om det farliga fettet och kolesterolet är fruktansvärt att det fortfarande pågår. Många drabbas ju svårt av felaktig behandling och tokiga kostråd. Själv lyckades jag med att få in ett inlägg i diabetesportalen.se

  Det är nog första gången ett pro-LCHF inlägg har publicerats där. Fet hälsa är ordet för dagen.

 • kurtz

  Kanon artikel. Ska bli spännande att läsa eventuella svar.

 • Emmas

  Underbart!

 • Karl

  Intressant. En sak en del kanske kommer att hacka på är hur artikeln framställer påståendet: ”Vår kost kan inte ena dagen vara bra för hjärtat och andra dagen vara orsaken till att vi har blivit fetare och får cancer.”

  Jag vet att du på annat ställe argumenterat mer utförligt för att sockerrik kost ökar risken för en del cancerformer, men i artikeln finns inget argument för att kostomläggningen skulle ha påverkat cancern annat än tidssambandet med ”antalet fall av våra vanligaste cancerformer” (där det även finns andra förklaringar, som förbättrad diagnostik, förbättrad överlevnad, fler som varit rökare, speciellt bland äldre kvinnor, eller solvanor). Det är väl heller inget som säger att en viss (kanske komplex) kostförändring inte både kan minska risken för kärlsjukdom och öka risken för cancer.

 • Tombola

  Utmärkt inlägg – som väntat!

  Om du någon gång får lite tid över skulle du kanske kunna skriva en bok som förklarar för oss hur vi fungerar med avseende på vår metabolism, vad händer när vi äter fett, protein, kolhydrater.

  Intresset för kost & hälsa har blivit en folkrörelse och jag tror att många av oss känner ett allt större behov av att förkovra oss men att det saknas litteratur avsedd för ”vanliga” människor som gör att vi bättre förstår hur vi fungerar,,,,

  Eller är det bara jag som missat något och den här litteraturen redan finns?

 • Bosse

  Toppen Ann! Vill tacka dig för din fantastiska insats. Hoppas att de gamla auktoriteterna börjar lyssna, men det är väl så att det är svårt med gamla hundar …

 • Lite OT men.
  Bodde på hotell i går och vi hade glömt tandkräm :-(. Hittade en automat i en korridor och tänkte; här måste väl finnas lite ”bra att ha grejor”, typ tandkräm.
  Men nej, läsk, mjölkchoklad, chips och massa godis Det var det gott om!
  Längre har vi inte kommit tyvärr. Fler sådana här artiklar behövs. Ann, go girl!

  • AnnFernholm

   Mat som dessutom kräver en hel massa tandkräm om man ska slippa hål…

 • Verkligen bra att detta belyses.

 • KickAnn

  Mycket bra artikel! Att påminna om att fransmännen lever i högsta välmåga med friskare hjärtan än vi trots sina höga kolesterolvärden och höga intag av feta mejeriprodukter kan nog få en och annan att fundera ett varv extra 🙂