Alzheimers sjukdom: kopplat till skador i hjärnans blodkärl

14 februari, 2013

I Ett sötare blod skriver jag om att forskningen kring Alzheimers sjukdom har gått in i en återvändsgränd. Forskare har länge fokuserat på den plack av β-amyloidproteiner som byggs upp i hjärnan. Men detta behöver inte vara orsaken sjukdomen, utan bara ett symptom på att något är fel i hjärnan.

En annan bild som börjar växa fram är att skador i hjärnans små blodkärl kan orsaka demens. Nervcellerna får inte den näring och det syre som de behöver. Dessutom visar forskning att hjärnan reagerar dåligt på insulin, som behövs för minnet.

Nu kommer ytterligare en studie som stödjer denna tes. Tidskriften Jama Neurology har den som ”highlight” denna vecka. Forskare har undersökt hjärnor hos friska och hos lätt dementa. Resultatet visar en starkare koppling mellan demens och skador i hjärnans blodkärl, än mellan demens och placken i hjärnan.

Diabetes är kopplat till demens. Det är väl känt att höga blodsocker kan leda till skador blodkärlen i njurarna och i ögonen. Samma sak verkar alltså gälla hjärnan. • Tombola

  Finns en del skrivet om detta där Alzheimers kallas för diabetes typ 3,,,,

 • Eva

  Hej Ann. Roligt att du fått ut ditt budskap i Expressen.
  Vill bara tipsa om boken ”Stoppa Alzheimer nu” av amerikanen Bruce Fife
  Han har väldigt många referenser i sin bok. Han förordar så klart lågkolhydratskost OCH fett och helst fett med speciell uppbyggnad som liknar det fett som vår modersmjölk. Han menar att hjärnan ”svälter” vid de neurodegenerativa sjukdomarna i alla fall delvis pga fel kost. Försök visar att det går att reparera… mkt spännade och hoppfullt!

 • Kikki Sandström IC

  Intressant! Förhoppningsvis klarar sig friska diabetiker typ 2 (som jag är p.g.a. viktminskning och lchf) ifrån dessa skador.
  http://kikkisandstrom.se

  • AnnFernholm

   Med stor sannolikhet!!!

 • Cristoffer

  Hej!
  ”Dessutom visar forskning att hjärnan reagerar dåligt på insulin, som behövs för minnet.”.
  Har du tillgång till någon studie som styrker detta? Hade vart intressant att läsa, och en bra orsak att fortsätta hävda att vi bör hålla vårt blodsocker lågt…

  • AnnFernholm

   Det finns en referens i boken till en Nature Review-artikel i Alzheimerkapitlet.

   • Cristoffer

    Jag har tyvärr inte tillgång till din bok. Jag får googla. Tack för svaret! 🙂

 • Ann, har du läst Jonas Coltings senaste blogginlägg?

  Nu har han tagit fram storsläggan mot SLV och hela sveriges dietistkår, oj oj oj!: http://coltingblogg.com/2013/02/13/svenska-dietister-borde-skammas-ta-ansvar-nu/
  Detta blir intressant att följa.

  • AnnFernholm

   Oj, oj! Det är inte utan att man håller med!

 • Pingback: Nya rön: ett sött blod återigen kopplat till demens | Ett sötare blod()