Det går att dö av ålder

6 juni, 2014

När jag nyligen intervjuade Staffan Lindeberg som har studerat människor som lever på Kitavaöarna, berättade han att en av de äldre sa åt honom att han måste undersöka honom snart. Han kände nämligen att han var på väg att dö. Det gjorde han också någon vecka senare. Han var aldrig sjuk. Han dog av ålder.

Personligen har jag haft en slags bild av att man dör av att man blir sjuk, oftast av hjärt-kärlsjukdom eller av cancer. Nu visar en studie av personer som blivit över 100 år att 28 procent av dem dör av ålder: BBC News – Centenarians ‘outliving diseases of old age’.

Man behöver alltså inte dö av en sjukdom. I bland kan jag undra vilken bild jag har haft av verkligheten. Precis som många andra har jag till exempel tänkt att människan får karies om vi inte borstar tänderna. Men så är det givetvis inte. Vi får karies för att vi äter socker, mat som vi inte är gjorda för. Vi behöver egentligen inte tandborstar. Det hade varit spännande att se vilka andra sjukdomar och problem vi skulle kunna undvika om vi åt en för människan naturlig föda. Hur många skulle då slippa dö av sjukdom? Hur många skulle börja dö av ålder? • Kjell Granelli

  Ja, det är inte lätt att vrida upp och ner på så mycket vi lärt oss under decennier, men som nu visar sig vara helt fel. Och inte nog med det – det visar sig att den enkla sanningen om vad som gör oss sjuka inte är särskilt svår att förstå…

 • Lars-Erik Litsfeldt

  Kommer att tänka på en överhörd historia från USA där det är vanligare med vapen hos gemene man. Två grabbar pratade och den ene sade ”But my grandfather is dead.” Varpå den andre replikerade ”Really? Who shot him?” Så det är olika vad man tycker är en naturlig död… 🙂

  • AnnFernholm

   😉 Ja, det är det nog.

 • Ulla

  Känns så tryggt att du Ann, som verkar vara så fokuserad på fakta, också kan dela med dig av filosofiska tankar. Döden kommer förr eller senare, men det viktiga är att vi med rätt kunskap, får må bra tills vi drar vårt sista andetag.
  Du och andra duktiga kämpar har hjälpt oss att hitta den kunskapen. Tack!

  • AnnFernholm

   Tack själv!

 • Lars Henrik

  Du klär mina tankar i ord. Jag tror det är mindre naturligt att dö av sjukdom än av ålder, förutsatt att man äter och lever på det sätt vi är anpassade för.

  Angående karies har jag flera gånger funderat över om man inte kunde använda uppkomst av detta som ett tidigt och distinkt tecken på fel kost. Karies uppträder ju långt tidigare än hjärt- kärlsjukdom och diabetes. Vid vilken kolhydratbelastning går Kariesgränsen?

  • AnnFernholm

   Samtidigt måste man komma ihåg att många dör av olika infektionssjukdomar.

   Det verkar inte vara kolhydrater i allmänhet som är farligt för tänderna utan vitt socker specifikt. Någon gräns känner jag inte till.

   • Lars Henrik

    Det är inte bara vitt socker tyvärr. När arkeologer jämför lämningar av människor före och efter jordbrukets införande kan de se mycket tydliga skillnader på skelett och tänder. Innan jordbruket var karies ovanligt, efteråt mycket vanligt. Detta med en kost som var baserad på kolhydrater men inte innhöll vitt socker.

    Flera arkeologer, även i Sverige har vittnat om dessa fynd. Burenhult et al har bl a pga av kariesefynden och andra sjukdommar som uppkom vid jordbruksrevolutionen och lämnar spår i skelettet, kallat jordbruket för en av de största katastroferna i människans historia.

    Sök även på begreppet bagarkaries. Dvs att bagare kunde få mer karies enbart pga av mjöldammet i bageriet.

    I filmen ”Stenristarna”, som handlar om sten- och bronsålderns Sverige och Skandinavien pratar Burenhult om detta under en sekvens.

    Även Jarred Diamond och Lierre Keith nämner det.

   • Fundersam

    När du skriver och talar om vitt socker menar du också vitt mjöl?Det blir om jag har förstått det rätt druvsocker så fort det kommer till matsmältningen. Gäller det redan i munnen?

    • AnnFernholm

     Nej. O vitt socker består även av fruktos. Det är den viktiga skillnaden.

 • Erik Lindquist

  Det vore intressant att få veta vad de som lever länge har för kolesterolvärde. Det skulle kunna ge en fingervisning om huruvida det är viktigt med lågt kolosterolvärde, eller om det bara är ett påhitt av läkemedelsföretag som tillverkar statiner. Finns det några siffror?

  • AnnFernholm

   Det var nyligen en debattartikel om detta i svd. Kolla in den.

   • Tobias

    Kan du posta länken till den debattartikeln? Jag lyckades inte hitta den.

  • ST1968

   Min uppfattning av kunskapsläget när det gäller kolesterolet, är att ett högre kolesterol i 60-årsåldern och över, är av godo (och säkert inget probelm tidigare i livet heller). Kolesterolet, både det som färdas på LDL-partiklar och det som färdas på HDL-partiklar, har uteslutande positiv effekt för många processer i kroppen. Det problematiska är ett övermått av de små täta LDL-patrtiklarna, som man får på grund av för mycket fruktos och för högt blodsocker av snabbsmälta kolhydrater. Tim Noakes föreläsning på Kunskapskanalen/UR-Play, är den i särklass bästa när det gäller att förklara hur totalt felaktig kolesterolhypotesen är. Se den! http://urplay.se/Produkter/183316-UR-Samtiden-Naring-for-halsa-och-prestation-Konsten-att-paverka-halsan#navigering

 • Bitteusa

  Här i USA ser man ibland i dödsrunor att personen ifråga dött av ”natural causes”. Jag har undrat vad som menas, men det är antagligen precis det du skriver, personen dog av hög ålder. Vet inte om det finns någon motsvarande formulering i Sverige.

  • Ksv

   Nej, det betyder att man dog av ålder eller sjukdom. Alltså inte av olycka, mord eller annat som är en extern orsak.

 • AnnFernholm

  Det där stämmer inte enl internationella rapporter. Jordbruk gav mer karies men absolut inte så mycket som socker. 2 procent av tänder har karies hos jägare o samlare. 8 procent efter jordbruk. Men vid sockrets införande får många mönstrande män dra ut alla tänder.

  • Lars Henrik

   8% låter ganska lite med tanke på de ordval som arkeologer här hemma i Sverige många gånger har använt i sammanhanget. Dock är ökningen ett tecken på att kosten försämrats med avseende på tandhälsan.

   Jag får gå tillbaka till läskammaren.Tack för informationen!

 • Jocke

  På ett sätt är ditt korta inlägg här ovan mind-blowing, för det sätter fingret på något så otroligt viktigt – nämligen på vad vi ser som det normala. Vi har helt enkelt förlorat referenspunkterna när vi tror att karies inte går att undvika, att övervikt och diabetes är mer eller mindre ofrånkomligt, att ständiga förkylningar är det normala, och att vi alla måste dö av någon hemsk sjukdom, och så vidare. Det är så ofattbart tragiskt.