Det sötaste vi har – hur industrin får makten över synen på socker

5 februari, 2015

Industrin är bra på att ta makten över synen på socker i media. I Det sötaste vi har beskriver jag hur de använder ofullständigt sockerstatistik från Jordbruksverket för att påstå att vi inte äter mer socker i dag än innan våra barn drabbades av en fetmaepidemi.

Nu har industrin även tagit makten över bilden av Det sötaste vi har på internet. Om du googlar bokens titel är den tredje träff du får rubriken ”Onyanserad syn på farorna med socker.” Aftonbladet lät branschorganisationen Livsmedelsföretagen attackera boken i en debattartikel. Deras dietist, Elisabeth Rytter, fick bland annat förmedla precis den bild som jag kritiserar i Det sötaste vi har: att sockerkonsumtionen inte skulle ha ökat de senaste decennierna.

Ekonomiska intressen får styra

Att Aftonbladet släpper fram en sådan artikel – som så uppenbart är driven av ekonomiska intressen – är förvånande. Världsmarknadspriset på socker och vitt mjöl är 2-3 kronor. Industrin blandar detta till sötade fruktosflingor och säljer dem sedan för över 90 kr/kg. På få andra produkter har de sådana vinstmarginaler. Det är klart att de har ett stort behov av att attackera min bok. Här kan du läsa min replik: Livsmedelföretagen värnar sina medlemmar – inte vår hälsa.

Oberoende forskare ger annan syn än industrin

I boken besöker jag en barnläkare vid USCF i San Francisco, Robert Lustig. Han har inga som helst ekonomiska intressen av att barn ska äta socker. Den bild av socker som han förmedlar är också samma bild som ett annat gäng amerikanska forskare förmedlade häromdagen: socker i för stora doser är direkt skadligt för leverns ämnesomsättning. De sötade frukostflingor som industrin marknadsför till våra barn innehåller upp emot 40 g socker per 100 g. Det är utan tvekan dåligt för barnen.

Vill du hjälpa mig att ta makten över bilden av socker på internet – dela då detta inlägg på Facebook och Twitter. Ju fler som delar – desto högre upp kommer det att hamna när någon googlar bokens titel. Om du har en blogg och länkar till inlägget hamnar det ännu högre upp.

Det mest ironiska i allt detta är att Aftonbladet kontaktade mig samma eftermiddag och bad mig – som då enlig deras tidning har en onyanserad syn på socker – att svara på läsarnas frågor om just socker. Så klart. Det genererar ju läsare på deras sajt. Och mitt emellan dessa kommersiella intressen står alla de barn som i dag har övervikt och fetma.



 • Gäst

  Läser just nu boken av Robert H Lustig – SOCKER Din värsta fiende.
  Boken finns att låna på biblioteken. Om den inte finns på just ditt bibliotek så kan man boka fjärrlån. Det kostar bara 10 kr. Boken är mycket läsvärd.

  • AnnFernholm

   Ja – den är bra!

 • Pingback: Nu sätter vi ner foten mot sockret - Naturlig Mat i Skolan()

 • evha

  Väntar bara på den dagen när SLV blir nerösta med stämningar från medborgare som fått sin hälsa förstörd pga SLV’s val hänga och flirta med livsmedelsindustrin och därmed mörka valda delar av hur mycket dolt socker vi eg får i oss. Väntar också på den dagen när SLV styckas av från Jordbruksverket och förs över till annan myndighet som har större intresse i vårt väl o ve. Om aftonbladet vill jag inte ens säga något mer än skitblaska utan någon journalistisk heder alls. Konstigt eg, alla bra företag jobbar med kultur och värderingar, det verkar helt fattas på det företaget.

 • Pingback: Glutenfritt äggbröd / proteinbröd / fröbröd | Birgitta Höglunds mat()

 • Gäst

  Min blogg prenumererar på dina inlägg med rss, räcker det som länkning?

  • AnnFernholm

   Vet faktiskt inte. Tror det! Har dålig koll…

 • Pingback: Veckans favoriter 15.02.08 | Sannas Paleo()

 • El__Camino

  Man kan ju försöka med en anmälan till tandlösa JO. Eftersom det är ett statligt verk som ”ljuger” när det gäller sockerstatistiken så kan ju JO ta upp det. Det går ju också att skriftligen informera ansvarig minister och fråga vad ministern avser att göra åt saken.

 • AnnFernholm

  Jag håller inte med. SLV nyckelhålsmärker yoghurt där 30 procent av kalorierna kommer från tillsatt socker. De ser heller att vi äter söt yoghurt än en lika kaloririk yoghurt med mer fett och inget socker.

  I sina rekommendationer till förskolor förespråkar de också exempelvis chokladdryck en gång i veckan som frukost, istället för bara mjölk. Sedan kunde de göra bra mycket mer för att få folk att följa rådet om 10 energiprocent socker.

  Det finns heller ingen forskning som har bevisat att 10 procent av alla kalorier är en säker gräns för konsumenten.

  Håller dock med om att vi konsumenter har en makt som vi borde utnyttja bättre.