”Det sötaste vi har” går snart iväg till sättning

27 juni, 2014

NOK_FERNHOLM_DET_SOTASTE_VI_HAR_6Jag kan knappt tro att det är sant. Snart går Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar iväg till sättning. DEN ÄR NÄSTAN KLAR!!! Om det tog lång tid att skriva Ett sötare blod, kan jag lova att det har tagit ännu längre tid att skriva den här boken. Det är mycket tack vare alla fina ord jag har fått från er läsare kring förra boken. Jag har lite oro i kroppen för jag vill absolut inte göra er besvikna. Mitt mål har varit att få till samma balansgång mellan fakta och spännande berättelse. Boken kommer att finnas till bokmässan i Göteborg och kommer ut i handeln i början av oktober. Den 22 oktober blir det release på Nordiska museet i Stockholm. Är du intresserad av att komma på det föredraget, mejla till Kristina Billow på Natur & Kultur. Hon skickar mer info när det närmar sig. Följ denna länk så hittar du hennes adress.

Här är baksidestexten för Det sötaste vi har:

”Vad skulle du tänka om du såg någon mata en kanin med läsk? Eller om du fick reda på att grannfamiljens mops fick glass varje fredag, godis varje lördag och gick på hundkalas varje söndag? Det finns inga djur som vi skulle ge den mat som vi ger våra barn. De skulle bli sjuka, få hål i tänderna och problem med magen.

I dag har 10–25 procent av alla barn oförklarliga magknip. I boken Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar berättar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm om hur den historiskt höga konsumtionen av socker och vitt mjöl ställer till det i barnens kroppar. Det är en svindlande resa som går från levern till hjärnan och mikroberna i tarmarna. Hon visar hur de sjukdomar som ökar bland barn över hela världen – astma, allergier, glutenintolerans, typ 1-diabetes, depression, fetma, autism, adhd och en för tidig pubertet – går att knyta till söt skräpmat och ett stillasittande liv. I boken skriver hon också om sitt eget föräldraskap och den dagliga kampen att minska på allt sött” • Elisabeth Kokkin

  Hei, Denne boken ser jeg frem til. Når kommer boke i salg?

  • AnnFernholm

   I början av oktober!

 • Pernilla

  Ser fram emot denna bok!! Tror inte du kommer göra någon besviken!!

 • LottaJ

  Med tanke på senaste forskningen (där vår familj är med, känns bra att bidra till forskningen) http://gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj/barn-i-europa-ater-ett-hekto-socker-om-dagen.cid1226044, så ligger den helt rätt i tiden!

 • maxiq

  Ett inslag om just barn och socker i dagens P4 Extra:
  ”Barn i EU äter mer än trettio sockerbitar om dagen”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=5900740

  • AnnFernholm

   Helt sjukt!

 • Elisabeth

  Är så glad denna boken kommer när den kommer! Väntar mitt första barn i november 🙂 Sen får jag smyga in ett ex till min syster. Lider när jag ser vad de ger sina barn.

  • AnnFernholm

   Det kommer finnas ett kapitel för alla nyblivna föräldrar om hur viktigt det är att låta barnen pröva olika smaker och konsistens tidigt under livet. Det ökar chanserna att de ska gilla att äta MAT. Det här kunskapen önskar jag verkligen själv att jag hade haft.

 • Johanna Holm

  Hej Ann,
  tack för alla välgjorda, spännande och intressanta inlägg! Jag väntar med spänning på boken! Jag önskar dig en härlig sommar och ledighet!
  Mvh
  Johanna Holm

  • AnnFernholm

   Hej och tack så jättemycket! Hoppas du också får en skön sommar!

 • Cecilia M

  Hej! Är helt enig med Pernilla: Tror absolut inte att någon kommer att bli besviken. :-). Är väldigt tacksam att du lägger ned så mycket arbete på att informera allmänheten, och jag suger i mig allt. Ser verkligen fram emot din nya bok. Önskar att din böcker kom ut på norska också.

 • Pouya

  Ska bli väldigt intressant läsning, ett sötare blod fick mig att totalsåga bort socker och vitt mjöl, trotts att jag inte har någon övervikt och tränar mycket.
  Jag läser ständigt om sockrets effekt numera och jag pratar om det med folk jag känner.
  Det är så otroligt intressant hur lång tid det tar för systemet att anpassa sig efter nya rön, numera är vi ju överrösta med studier om sockrets skadliga effekt, ändå ser man fortfarande nyckelhålsmärkning på sockrad lättyoghurt.
  Go go Ann!

  • AnnFernholm

   Tack!

 • Pingback: Våra barn växer i en allt snabbare takt – varför? | Ett sötare blod()