Diabetes kan skada hörseln

21 november, 2012

När diabetiker får höga blodsocker skadas kroppens tunna blodkärl, kapillärerna. Det kan bland annat skada ögon och njurar. Nu rapporterar japanska forskare att diabetes även verkar kunna leda till problem med hörseln. De har gjort en så kallad metastudie; en sammanställning av 13 olika studier. Slutsatsen är att personer med diabetes löper en mer än dubbelt så hög risk att få nedsatt hörsel. Forskarna menar att orsaken kan vara skador på både nerver och på kapillärer i en del av öronsnäckan som kallas för stria vaskularis. Studien publicerades nyligen i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM). • Lars

  Ann, du skriver om hur skadligt höga sockernivåer i blodet, men är inte höga nivåer av insulin (som blodsockret ger upphov till) också skadliga i sig?

  • AnnFernholm

   Absolut. Höga nivåer av insulin är också skadligt. Men när det gäller just kapillärerna verkar det vara sockret som ställer till oreda. Det står mer om det i kapitel 9 i boken.

 • karin

  Jag är inte säker på att högt blodsocker är så skadligt för kärlen,
  högt socker förekommer oftast samtidigt som vi har inflammation i kroppen.
  Är det sockret eller inflammationen som orsakar skadorna?
  Alla med obehandlad diabetes måste få skador, det verkar inte vara så.

  Gräver du i detta så upptäcker du antagligen att vi har dragit lite förhastade slutsatser.
  Diabetiker har oftast inflammation i kroppen ( se fettcellerna), det kan vara en orsak till deras kärlskador.

  För att övertyga mig så behövs det studier där man har tagit möss och gett dom diabetes genom att slå ut pankreas utan att något mer händer.
  Vid vilken blodsockernivå händer det saker, lätt förhöjda sockernivåer kanske inte als är så skadligt.

  • AnnFernholm

   I boken kan du läsa om hur socker överbelastar cellerna energikraftverk. De förändringar man mäter i kärlcellernas ämnesomsättning är kopplade till en överdos socker. Det leder till en produktion av fria radikaler och molekyler som larmar immunförsvaret. Typ 1-diabetiker är levande exempel på det djurförsök du efterfrågar. De har ingen inflammation i bukfettet, men får ändå skadade kapillärer.

 • Karin

  Vi utgår från att diabetiker typ 2 får sina skador av sockret men samtidigt har dom en inflammation, det kan vara så att inflammationen är en del av skademekanismen.
  Alt är mer komplicerat än vi kan föreställa oss.
  Ödmjukhet är bäst då slipper man skämmas när forskningen går framåt.
  Jag vet att jag har fel i framtiden, frågan är bara hur fel jag har i dag, det kan jag inte veta för vi vet inte hur kroppen fungerar än.

  • AnnFernholm

   Du får läsa i boken. Själva grejen är att sockret driver just den inflammation som sedan skadar kärlen.

   • karin

    Ska läsa boken.
    Det finns fler saker än socker som kan orsaka inflammation, vi drar för snabba slutsatser.

 • Pingback: Världsdiabetesdagen: pröva att bli symptomfri du också | Ett sötare blod()

 • Mejja

  Om man har Ménières sjukdom i innerörat (högt vätsketryck i snäckan) så tror jag att det är skadligt med högt blodsocker eftersom socker drar åt sig vätska.

  Man blir bara varnad för att äta salt för att det är osmotiskt men det blir ju samma effekt om man äter kolhydrater.

  Själv har jag slutat med min vätskedrivande medicin sen jag började med LCHF och har klarat mig från yrselanfall och jag tror att lågt blodsocker hjälpt mig.

  Svullnad i kroppen: http://www.kostdoktorn.se/vantans-tider