Diabetes ökar risken att avlida i bröst- och tjocktarmscancer

29 september, 2013

Personer med diabetes löper en 23 procents högre risk att få bröstcancer och 38 procents högre risk att avlida i sjukdomen, jämfört med icke-diabetiker. Samma siffror för tjocktarmscancer är 26 procent och 30 procent. Det rapporterade forskare idag från 2013 European Cancer Congress. De har gått igenom 20 olika studier på området och smält samman resultaten i en så kallad metaanalys.

I pressmeddelandet definieras inte vilken typ av diabetes det handlar om. Men en kvalificerad gissning är att metaanalysen enbart inkluderar personer med typ 2-diabetes. I Ett sötare blod kan du läsa om hur höga insulinnivåer i blodet eldar på cancerceller. Personer med typ 2-diabetes eller prediabetes (metabolt syndrom) kan efter en måltid få runt tio gånger mer insulin i blodet, än vad en frisk människa får. Dessutom göds cancerceller av höga blodsocker. Det finns många andra studier som visar att personer som har diabetes oftare utvecklar en aggressivare form av cancer.

Läs ett tidigare inlägg om behovet av att undersöka om en blodsockersänkande kost kan bromsa cancerutveckling: Världscancerdagen: gör koststudier på cancer • erik

  Det du sa kan stämma men det beror nog inte så mycket på diabetesen i sig.

  Diabetes 2 är enligt nyare forskning en infektion i magen.
  Diabetikerna är infektionskänsliga.
  Bröstcancer är en ren virusinfektion
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vanligt-virus-kan-kopplas-till-cancer_7942016.svd

  Det måste verifieras men det verkar vara rätt det dom säger.

  • Ann Kristin

   Det kan ju inte uteslutas att det ena samverkar med det andra, dvs en ogynnsam, kroppslig miljö med högt blodsocker, insulin och annat gör att infektioner och virus får friare spelrum. Virus har ju ingen egen ämnesomsättning, men parasiterar på andra celler, vars status då spelar roll.

   • erik

    Precis rätt IBS beror på tarmfloran och det vi äter påverkar tarmfloran, därför botas så många av LCHF på några dagar.

    Läkarna och dietisterna vill inte erkänna att alt dom sa förut om IBS är totalt fel och läkemedelsbolagen vill inte att IBS botas med kost för då skriver läkarna inte längre ut värdelösa mediciner mot väderspänningar.

 • Pingback: Diabetiker har ökad risk för bröst och tarmcancer()

 • För mycket kolhydrater/socker i kosten = Livsmedelsverkets rekommenderade ca 60 % ÄR LivsFarligt – bokstavligt talat – för de ger förhöjda blodsockervärden – som är rena ”reabränslet” för t ex cancer – som jag ser det.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

 • dufva

  Det kanske även beror på att dom som har drabbats av diabetes i allmänhet är spannmålsätare

  I spannmål finns även sk resistent stärkelse som tar sig hela vägen till tjocktarmen där den göder olika typer av bakterietillväxt

  Slutprodukter från bakterierna kan mycket väl vara det som ger upphov till tarmcancer

  /dufva

 • Pingback: Nya rön: Bröstcancerceller tycks vara beroende av socker | Ett sötare blod()