DN debatt: ”Dags att momsbefria mat som är bra för folkhälsan”

4 februari, 2014

På DN debatt skriver idag tio läkare om att man bör momsbefria nyttiga livsmedel som grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön: ”Dags att momsbefria mat som är bra för folkhälsan”. Ett fantastiskt bra förslag. Hade man finansierat detta genom en skatt på socker hade det varit ännu bättre.

Vänder mig dock mot en passus i texten. De påstår att hela 84 procent av alla kalorier som vi äter kommer från hälsovådliga saker: kött, grädde, ost, smör, ägg, vitt mjöl, socker, raffinerade fetter, godis, läsk, chips och glass. Om allt vi åt hade varit livsfarligt skulle knappast medellivslängden öka. Det finns inget vetenskapligt stöd för att säga att smör, ägg, kött och grädde är dåligt för oss. Tvärt om visar studier exempelvis att ägg är bra för blodfetterna: Vem kom på att ägg är farligt för hjärtat?. Dessutom är ägg bland det mest vitaminrika vi kan äta. Varningar om rött kött baserar sig också på svag vetenskap: Hur farligt är rött kött för hjärtat?.

Det är bättre att satsa krutet på att få ner konsumtionen av riktigt hälsovådliga saker: sötsaker och snacks. • Bosse

  Jag fortsätter med min livsfarliga kost av smör, ägg, grädde, gräsbetat kött och grönsaker. Femte året nu i februari.

 • copecca

  Det är där det stora problemet ligger vid sånna här ider..vem ska bestämma vad som är nyttigt. Såg samma problematik som du direkt i inslaget..

 • Anders

  Låter som ren veganpropaganda i mina öron, och då brukar det bli ganska så fel.

 • Kareng

  Problemet är ju att alla har så olika uppfattning om vad som är nyttigt och vad som inte är nyttigt. Innan det råder konsensus där tror jag bara att det blir ännu ett misslyckande såsom ”Nyckelhålet”.

  Kanske gränsen ska dras någonstans vid ett maxtal av antal ingredienser på innehållsförteckningen eller produkter som inte behöver någon innehållsförteckning. Men hur gör man då med sockret?

 • Stina

  Det som blir kvar för oss att äta är alltså fisk, baljväxter, grönsaker och flytande fetter. Det blir lite tråkigt i längden och innebär att många kommer att gå hungriga en stor del av tiden. Märkligt att överhuvudtaget räkna upp vad vi SKA äta i en debattartikel. Som om andra vet bättre än man själv vad kroppen mår bra av.
  Tack Ann för att du hela tiden ifrågasätter! 🙂

 • Per Wikholm

  Detta är ett inlägg på DN-Debatt av tvättäkta veganer (några läkare, någon psykiatriker och någon student) som försöker förespegla att all animalisk föda, inklusive ägg och fisk är ohälsosamt. Inget att bry sig om!