Efterlyses – bra tips inför julen

7 december, 2012

Julen närmar sig och det är kanske den högtid när vi äter mest kakor och godis. Nu får jag många mejl från läsare som undrar hur man ska göra istället? En del löser detta genom baka med hjälp av sötningsmedel. Personligen har jag bestämt mig för att söka mig bort från de riktigt söta smakerna, men jag vill ändå ha de goda julkryddorna: saffran, pepparkakssmak, choklad och annat gott. Nu efterlyser jag bra tips från er läsare. Hur kan man få dessa goda smaker utan alltför mycket socker och alltför mycket vetemjöl? Hur gör ni? Hjälp alla som undrar! Lägg upp en kommentar eller mejla:

Har ni en bild på era bakverk får ni gärna skicka med dem också! Jag sammanställer en tipssida med bra recept eller länkar till bloggar med bra recept.



  • Jeanette H

    Hej,

    det här är inte ett sött recept men då jag bor i Finland är något av det viktigaste att ha ”lådor” på julbordet. En sån låda som man får relativt LCHF-inspirerad är kålrotslådan. Kålrötter har ju naturligt lågt kolhydratinnehåll.

    Koka 3 kg kålrötter (skalade och tärnade) i vatten. Salta en aning, så där som när man kokar potatis.

    När de är mjuka mosar man kålrötterna med stavmixer och tillsätter 150 gram smör (eller lite mera). Krydda med mycket vitpeppar och lite muskot.

    Häll allt detta i en ugnsform och låt badda över natten i 70-80 graders värme. Bäst fungerar det om man har egen vedeldad bakugn hemma, som vi har. Tolv timmar i ugnen säger ursprungsreceptet och där talar man också om 50-80 grader, men av hygienskäl har jag hållit temperaturen 70-80 och det blir helt bra.

    Vill man ännu kan man strö mandelmjöl på före servering och grädda i högre värme en kortare tid för att få en vacker yta.

    Lådan ska ätas varm som tilltugg till skinkan och skinksåsen.

    Här är ursprungsreceptet på finska:

    http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=549

  • dufva

    Bra julkäk öht

    Ischoklad istället för knäck
    Egentillverkad sockerfri glögg (kryddor + vin + lite stevia)
    Sillinläggningar med minimalt el inget socker (stevia funkar bra)
    Färsk skinka (ej sockersaltad)
    Hellre rökt än sockergravad lax eller göra själv
    Keso + grädde istället för risgröt

    Pepparkakor blir det nog några men med tjockt lager av smör och ost 🙂
    Resten av julbaket står jag gärna över.

  • Ifall jag får rekommendera min Keso á la Malta, där keson marineras vilket gör Maltan långt mkt godare 😉
    http://mariannslchf.se/marianns-keso-a-la-malta/
    Sötning kan uteslutas.

    Sedan är min chokladfudge inte att leka med där är endast sötman från den mörka chokladen med, använder man 90% kan dock behövas lite sötma om man ska bjuda sötnosar på dem.
    http://mariannslchf.se/chokladfudge-godis/

  • Saffran-kesoplättar! Gudomligt gott och kan lätt ersätta lussebullar!

  • sofia

    Underbara syrade, ej så söta ”tryfflar”…
    Mörk choklad minst 70% kakao, smetana och smaksättning ev lite nötter.
    Smält chokladen i vattenbad rör sen ner lite smetana och smaksättning eller nötter, låt den svalna en stund så chokladsmeten blir hanterbar
    Fyll en spritspåse och spritsa ut i knäck eller ischokladformar. För snyggare tryfflar så använder man en tyll (dock svårt om man har nötter i)
    Förvaras bäst i kylen.

  • Jag håller på att experimentera mig fram till goda julsmaker utan socker, resultaten finns på min matblogg, där finns även bilder på. De två experiment som enligt mig har blivit allra bäst är saffransglassen med pepparkakscrunch (http://tojismat.blogspot.se/2012/12/saffransglass-med-pepparkakscrunch.html) och julbrödet (http://tojismat.blogspot.se/2012/12/julbrod.html) som passar väldigt bra att lägga julskinka på, eller en god ost.

    GOD jul! 🙂

  • Humlan

    Tryffel:
    100g mörk choklad (t.ex. 85%), 1dl vispgrädde, 50g smör
    ev. smaktillsats: t.ex. 1/2 tsk snabbkaffepulver och 1/2 msk konjak

    Koka upp v.grädden, lägg i smör och chokladbitar så det smälts och ev. smaksättning.
    Häll i knäckformar eller ställ att svalna (vattenbad och sedan kylskåp), om smöret flyter upp så rör om med en gaffel när det halvsvalnat.
    Knåda sedan kulor som rullas runt i en liten djupskål med kanel.

    Supergott med väldigt lite socker och mycket fett.

  • Anna

    Detta par har helt underbara recept på bra käk:
    Här finns både lussekatter och pepparkakor utan mejeri och socker. Lite kokossocker, är det, och man kan ersätta det sukrin om man vill,,,inte så mkt,,kanske ngn msk.

    Lussebullarna är supergoda! tips: gör inte pepparkakorna så tunna, då blir de sega, bättre att ha dem lite tjockare 🙂
    http://undervarttak.blogspot.se/p/paleoskafferiet.html

  • Den här ischokladen blev mycket god. Uteslut honungen om du vill ha bara den sockerhalt som finns i den mörka chokladen 🙂
    Julhälsningar från Alanya
    http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/13/ischoklad/

  • Här kommer en till av bara farten, en liten bakelse till nån av julens fester. Har lite honung även här som kryddning.
    http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/12/31/hjortronbakelse-lchf/

  • Annica

    Jag gjorde pepparkakasmuffins igår, mycket goda. Ca 12 muffins. 2 ägg, 2 msk socker eller sötningsmedel, 2 dl mandelmjöl, 75 gr smält smör, 1 tsk bakpulver, 1 dl hackad mandel, 1 påse pepparkakskryddor. Jag blandade i frysta lingon och dekorerade med mandelspån. 175 o i ca 15 minuer.
    Smaksättningen kan varieras på många sätt i detta grundrecept, t.ex. apelsinskal eller hackad choklad.