Efterlyses: tips på bra kokböcker

18 december, 2012

GI deluseSitter just nu och bläddrar i den fantastiskt vackra kokboken GI & LCHF Deluxe. Det är min kära kollega Gunilla Eldh som har skrivit den – hon som tillsammans med Martin Ingvar har gett ut alla Hjärnkollböckerna. Det här är ett hett julklappstips till alla som gillar att laga mat med kärlek och läckra råvaror, som gillar att kryssa mellan diskarna i saluhallen och skapa en syndigt god komposition på tallriken. Ett tips också till er som redan har börjat svettas över nyårsmenyn. Här finns inspiration att hämta för många nyår framöver!

Annars är det flera läsare som har hör av sig och undrat hur de ska äta nu – om jag vet några bra kokböcker som de kan ha som stöd? Förutom Gunillas bok, har jag personligen Klaras GI-mat för familjen och Klaras GI-mat hemma. Där finns många recept på bra mat som mina barn gillar (men jag brukar ha i lite mer fett än vad som står). Men vad säger ni läsare? Vilka favoriter har ni bland alla GI och LCHF kokböcker? Tipsa gärna och skriv några korta rader om varför ni gillar just dessa böcker. Alla kokboksförfattare får gärna också tipsa om sina egna böcker och skriva vad som är bra med just dessa. Så gör jag en sammanställning som kan fungera som en inspirationskälla. • Kokboken ”LCHF till fest” av Jens Linder är väldigt bra och den har inspirerat mig till många festmåltider, av både det enklare och mer avancerade slaget! Den känns lite lyxigare och får ofta stå/ligga framme för att ständigt påminna mig om att inte fastna i ”tråkiga” vardagsrätter.

 • Lotta

  Jag gillar Anna Haléns ”LCHF för familjen”, det står en del bra saker i början av den. Kan inte säga att jag lagar så mycket direkt ur den, men hämtar ändå inspiration.
  Katarina och Per Wikholms ”LCHF vardagskokbok” uppfattar jag som vardagsmat, lättlagat och gott. Inte så många ingredienser osv. Bra uppdelning på basvaran (typ kött, färs, fisk osv).
  det jag egentligen stör mig mest på på de flesta kokböcker, är att det ska vara så mycket godis och baksaker i dem… När det är vardagsmat de flesta behöver hjälp med.
  Annars hittar jag mycket på nätet, men oftast hittar jag bara på vid spisen.

 • Birgitta Höglund

  Det är verkligen en läcker bok Gunilla Eldh kokat ihop. Härliga bilder på den godaste av festmat.

  Vill man ha recept på gammaldags husmanskost, så rekommenderar jag min och Annika Dahlqvists ”LCHF för seniorer”.
  Boken passar de äldre som känner igen de lättlagade rätterna och kan få tillbaks både mat- och matlagningsglädje och även den yngre generationen, alla som vill lära sig att laga vår traditionella mat.

  Boken skrevs just för att få våra seniorer att hitta till en nyttig kosthållning genom att dra ner på kolhydraterna, men som kanske inte tilltalas av de mer moderna LCHF-recept som oftast finns i tidningar och kokböcker.

 • Åse

  Jag gillar Moniique Forslunds bok LCHF för hela familjen! Lättlagade och fantastiskt goda rätter (även om jag inte lagat allt. Ännu)

 • Jag gillar alla Anna Halléns kokböcker, LCHF husmanskost, LCHF för kvinnor och LCHF för familjen, verkligen vardagsinspiration!