En påse godis – hur påverkar 553 kcal socker ett barn?

29 april, 2015

Under ett föredag på en skola jämförde jag nyligen kalorierna i en påse Gott & Blandat (160 gram) med mat. Många barn äter en sådan påse på lördagen. Vet du hur mycket socker den innehåller?
En gott och blandat_294 gram eller ungefär 32 sockerbitar. Det är två dagsransoner tillsatt socker för barn om de ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer. Fyra dagsransoner om man ska följa WHO:s nya hälsomål. Vet du hur mycket mat barnet kan få i sig för samma antal kalorier?En gott och blandatTre korvar och tre potatisar. En hel måltid. När jag under föredraget frågade barnen vad de trodde att de blev mest mätta på blev svaret: korv och potatis.

Det luriga med godis är att det får oss att överkonsumerar kalorier. Och när vi överkonsumerar kalorier från just socker omvandlar levern sockret till fett. Många forskare tror att den processen i längden kan leda till fettlever. I dag beräknas 1 av 10 amerikanska barn ha fettlever – något som tidigare i princip bara drabbade alkoholister. • El_Trolldego

  ”I dag har 1 av 10 amerikanska fettlever” Tror det har fallit bort ett ord där? 🙂

  • AnnFernholm

   Tack! fixat!

 • Kajsa

  Jag äter cellgifter pga reumatism och går på regelbundna kontroller av mina levervärden då risken för skrumplever finns pga medicineringen. Jag har restriktioner att dricka alkohol så jag följer dem till 99 %. Ibland blir det ett halvt glas till av det röda vinet istället för rekommenderat max 2 glas. Eftersom jag inte dricker alkohol annat än på helgen + att det är sån liten mängd så känner jag mig inte ett dugg orolig för den konsumtionen, däremot vad socker gör med min lever. Jag äter low carb till 99 % och aktar mig för tillsatt socker, men som konsument är man ju lurad hela tiden av industrin eftersom de tillsätter dolt socker i mycket råvaror. Jag tror jag ska bli bonde och föda upp egna djur samt odla mina egna grönsaker, det är snart det enda alternativet för att veta att man har rena produkter och råvaror. Socker ÄR ett gift.