En tung forskare har bytt sida i kostdebatten

27 april, 2013

Idag rapporterar Andreas Eenfeldt att Danmarks tunga kostforskare Arne Astrup har bytt sida i kostdebatten. Han menar att socker och förfinade kolhydrater är ett långt mycket större problem för människokroppen än vad mättat fett är. Det var också bland annat en dansk som fick mig att våga hävda just detta i Ett sötare blodStudien visar att den som byter 5 procent av sitt energiintag i mättat fett till förfinade kolhydrater ökar sin risk för hjärtinfarkt med över 30 procent.

Intake of carbohydrates compared with intake of saturated fatty acids and risk of myocardial infarction: importance of the glycemic index

Denna studie kommenterades av Frank Hu på Harvard School of Medicine:

Are refined carbohydrates worse than saturated fat?

I kommentaren skriver Frank Hu att råden om att äta mindre fett har fått oss att istället äter mer socker och snabba kolhydrater och att detta kan ha bidragit till världens fetma- och diabetesepidemi. Det är riktigt tung kritik som svenska forskare också borde lyssna på

Bild07Tänk på detta nästa gång du ska välja yoghurt. Jämför till exempel Arlas vaniljyoghurt med Arlas feta naturella yoghurt. Vaniljyoghurten har tillsatt socker i sig, men får nyckelhålmärkas. Den naturella däremot, som är exakt lika kaloririk, har inget nyckelhål på sig. Följer du nyckelhålsmärkningen i detta fall kommer du öka din risk för hjärtinfarkt, speciellt om du tillhör den dryga miljonen svenskar som lider av metabolt syndrom eller typ 2-diabetes.



  • Kareng

    Jättebra exempel! Nyckelhålsmärkningen är verkligen pinsam.

  • Värt att veta Ann om youghurt: Före 2006 så fick en fruktyoughurt innehålla precis hur mycket tillsatt socker som helst och kunde ändå få stoltsera med Livsmedelsverkets Nyckelhålssymbol så länge den innehöll max 0,5 gram fett per hundra gram. Numera får den ”bara” innehålla 9 gram socker per liter (Coca Cola ca 11 gram). Det är vad Livsmedelsverket komiit fram till som en kompromiss efter förhandlingar med livsmedelsindustrin.

    Ha en bra dag!

    • AnnFernholm

      Intressant. Och märkligt. SLV har ju själva satt en gräns att max 10 procent av energin får komma från socker. Men här kommer väldigt mycket mer från socker.

  • Thomas H

    Ja. det är väl först nu som han börjar bli riktigt tung, tycker jag i alla fall!! 🙂

  • Christina Sandström

    Underbart! Inte ofta sånt händer! Även om han inte riktigt löper linan ut…
    //kikkisandstrom.se

  • Pingback: Hälsosnackisarna just nu | Kikki Sandström ¤ Inspiratör & Coach()

  • Pingback: Möte vid Livsmedelsverket: Ska sötad yoghurt få märkas med ett nyckelhål? | Ett sötare blod()