En varm coach till ett nytt liv

7 januari, 2014

Jag börjar på måndagNu går vi in på ett nytt år och det är många som satsar på ett mer hälsosamt leverne. Det syns inte minst på bokhandlarnas topplistor där hälsoböcker totalt dominerar. Jag vill passa på att tipsa om en bok för den som kanske aldrig har tränat och behöver lite extra pepp för att komma igång. Det är Jag börjar på måndag av Charlotta Lithman. År 2012 kunde vi följa hennes hälsoresa i DN söndag. Där kallades hon ”dessertdrottningen” eftersom hon alltid älskat efterrätter. I DN coachades hon av författarna bakom Hjärnkoll på vikten: medicinjournalisten Gunilla Eldh och hjärnforskare Martin Ingvar. Det jag tycker om med Jag börjar på måndag är att det är en ärlig bok. Lithmans hälsoresa känns aldrig överdrivet enkel. Dessutom är texten varm och full av skön ironi. Den är  fylld av kärlek till mat och en kärlek till vardagen. Charlotta Lithman äter en GI/LCHF-diet. Det finns exempelvis restriktioner på hur mycket nötter hon får äta till mellanmål. Sådant tror inte jag på. Forskning visar att man inte behöver ha någon kalorirestriktion för att gå ner i vikt, bara man drar ner ordentligt på kolhydraterna. Det finns dock många bra recept i boken som helt går in under en striktare form av lågkolhydratdiet. Där finns också andra bra tips, exempelvis en låtlista för den som vill börja träna. För en hundralapp får du en varm guide in i det nya livet. • Ann Kristin

  Det stämmer nog för de som är friska, men jag tycker att det är väldigt svårt som prediabetiker (klarar mig precis under diabetesgränsen med strikt lchf).

 • Caroline

  På gymmet syns det också rätt bra nu efter nyår, att folk vill börja på leva nyttigt 😉
  Försökte lägga in denna adress i min blogglista, så jag ser när ni uppdaterar sidan. Men det står att denna sida saknar ”feed”.
  Fanns så mycket klokt att läsa här 🙂

 • Bengt Nilsson

  Här är en passande låt till boken (samma titel)

 • Pingback: Ett sötare blod. | charlottasmelodi()

 • AnnFernholm

  Du kan lägga in http://ettsotareblod.se/feed i din RSS-feeder så ska du får uppdateringar.