Kostfonden: en vecka gammal och redan cirka 50 månadsgivare

6 oktober, 2014

I dag firar Kostfonden en vecka och den har redan fått ca 50 månadsgivare och en antal engångsdonationer. Läs mer: Tack alla som redan stöttar Kostfonden. • Lars Bern

  Hur skall fondens pengar fördelas och vilka skall besluta?

  • Ann Fernholm

   Den här fonden kommer att fungera annorlunda än exempelvis cancerfonden. I stadgarna står att vi även ska ”initiera” studier. På sajten har vi identifierat ett antal kunskapsluckor som vi vill utvärdera. Vårt första mål är att få till en långsiktig studie kring typ 2-diabetes, med hjärt-kärlsjukdom som end-point. Det här kan komma att ändras, men som planen ser ut nu vill vi jämföra en strikt lågkolhydratkost, med medelhavskost och konventionell lågfettkost. Planen är att studien ska vara stor och inkludera hundratals typ 2-diabetiker. En del av resurserna som kommer in ska användas för att söka finansiering hos andra forskningsfinansiärer och intressenter. Att få till en studie kring typ 2-diabetes och lågkolhydratkost ser vi som en nationell angelägenhet.

   Ett annat prioriterat området som vi ser nu är IBS och tarminflammationer. Där behöver studien inte alls vara lika långsiktig och dyr.

   Pengarna ska inte spridas i många små studier, utan vi vill satsa på stora avgörande studier. Det Vetenskapliga rådet kommer besluta vilka områden vi ska satsa på. Sedan ska studierna utformas av forskare som är varandras meningsmotståndare, så att ingen bias blir inbyggd i studiedesignen.

  • Bengt D Nilsson

   Här är en svensk diabetesstudie som är på gång: http://fethalsa.wordpress.com/2014/04/25/arbetet-med-koststudien-ar-igang/

   • Ann Fernholm

    Ett otroligt bra initiativ!!! För att ändra nationella behandlingsrekommendationer krävs dock troligtvis dessvärre en större studie som pågår under en mycket lång tid.

 • SGK

  Jag avser också ge varje månad, men föredrar att själv göra överföringen. Jag gissar att fler har samma tanke. Det betyder också att det kan bli högre summor vissa månader 🙂

 • Jessika

  Självklart! Kan inte se något bättre att stödja vad det gäller hälsa och sjukdom.

  • Ann Fernholm

   TAck!

 • Kjell Granelli

  När det gäller den långsiktiga typ 2 studien med de tre kosterna du nämner tror jag det är viktigt att man mäter många andra parametrar än CVD end point. När studien löpt tillräckligt länge kommer den kanske behöva avbrytas av etiska skäl (om det blir som ”vi” tror); då kan det vara bra att ha en massa andra data liksom mindre dramatiska end points. Jag applåderar och donerar varje månad.

  • Ann Fernholm

   Absolut ska man göra det. Markörer för exempelvis inflammation är viktigt, som TNF-alfa, och leptin med mera. Tänker jag. Men här måste ju forskare vara med och designa! Tack för donation!!!

 • Walter Levy

  Satte just in 250 SEK som ett första bidrag. Lycka till i arbetet! Kommer denna donation att vara avdragsgill mot inkomst i deklarationen?

 • Ann Fernholm

  Hej och tack så jättemycket! Ska kolla upp det där med deklaration. Återkommer!!!