Ett idrottskafé för framtiden

30 april, 2014

image_3Dagens ungdomar får i sig mer söt skräpmat än någon annan generation har fått tidigare. Det kommer att påverka deras framtida hälsa. Föräldrar har hört av sig om problemet med idrottsrörelsen. Det är mycket godis och sötsaker på olika evenemang. Utöver detta ska barnen sälja chokladbollar och dammsugare för att få in pengar till sin förening. Därför blev jag så otroligt glad när jag hörde om näringsfysiologen Sara Gyllstedts arbete. Jag hoppas att det kan inspirera andra till liknande saker. Så här skriver hon:

Läsk och godis har inget med idrott att göra

imageVi har jobbat med Sollentuna 5:an i helgen, en fotbollscup för 8-9-åringar som genomförs i Sollentuna där de får spela korta fotbollsmatcher med olika lag på lördag och söndag, totalt ungefär 600 små fotbollsspelare var med. Jag tog initiativet till att byta ut sortimentet i kafeterian eftersom att jag inte tycker att idrott hör ihop med läsk, socker och dåliga hamburgare. Hur ska vi få våra barn att förstå att det inte är nyttigt, när det är det enda som finns att köpa på fotbollscuper? Snacka om dubbla budskap.

Min sambo är klubbchef i Sollentuna FK (en av Sveriges största fotbollsklubbar). Jag fick med honom på idéen att byta ut hela sortimentet under några cuper. Bort med godis, läsk, korv och hamburgare och in med ekologiska russin, frukt, egengjorda smoothies, chokladbollar gjorda på torkad frukt och nygrillade kycklingspett. Det har varit en succé. Jag har aldrig hört så mycket positiva kommentarer från föräldrar. Massor av barn gick omkring med smoothies och ekologiska fruktjuicer i handen under dagen. Det talade sitt tydliga språk.

I smoothiesarna hade vi ekologisk fet yoghurt, ekologiska bananer, frysta jordgubbar och hallon. I chokladbollarna var det fikon, dadlar, havregryn, kokosflingor, kokosolja, solroskärnor och kakao (allt ekologiskt även här). De var uppskattade av alla åldrar.

image_4Läs mer på Sollentuna FK:s sajt: www.sollentunafk.se.

UPPDATERING: Sara hälsar att det som sålde mest var de grillade kycklingspetten med hemgjord tzatziki och sallad. Näst bäst gick smoothies på fet yoghurt och frukt, 400 stycken. • ST1968

  Ett riktigt bra initiativ! 🙂 Jag blir så trött när jag kommer till mina två yngsta döttrars gymnastikträning, och det första som möter en är ett bord uppdukat med kakor, godis och läsk. Likadant i samband med uppvisningar, där det är så gott som obligatoriskt med bullar, kakor, saft och läsk. Att önska att detta inte ska säljas/bjudas på i dessa idrottssammanhang är inte ett utslag av hälsonojja utan ett viktigt budskap att förmedla till barn och vuxna, att kroppen behöver/förtjänar bättre bränsle än socker och mjöl. Sånt får de lite då och då ändå hos mormor och farmor, som är lite svårare att utbilda. Har iofs gett båda din bok och hoppas att något ska gå in så småningom.

  Det bästa man kan göra är att föregå med gott exempel. Funkar bättre än tjat. Runt matbordet pratar vi ofta om kosten för att döttrarna frågar mycket, pga att det som lärs ut i skolan skiljer sig så mycket från det de får lära sig hemifrån. Häromdagen skrattade vi gott åt det äldsta tjejen (går i 6:an) berättade att hon fått lära sig från en infofilm om idrott och kost i skolan. I filmen sades att man kunde skilja nyttigt fett från onyttigt genom att det onyttiga stelnar i kylskåpet (typ smör)…. Mycket upplysningsarbete återstår för att rensa ut myterna om ”kalorier in – kalorier ut”, mättat fett, spannmålsfibrer, rött kött m.m. ur lärares och idrottsledares huvuden.

  • AnnFernholm

   Mycket återstår verkligen. Min dotter fick höra att risifrutti är nyttigt via sin gymnastikklubb. Hon kom förundrad hem och berättade detta.

   • Cecilia Blidö

    Och det finns skolor som serverar RisiFrutti som frukostalternativ. Håller med dig Ann om att det återstår mycket arbete. Mycket.

 • Walter Levy

  Underbart att höra om detta fina och bra initiativ!

 • MariaLilja

  Ann, Lite OT kanske.

  Annika D länkade till något intressant idag.
  Att kanske Insulinet i sig dödar fler diabetiker än själva sjukdomen. Borde motivera både T1 och T2 att minimera behovet av Insulin?

  Strunta i råden att ”äta som vanligt och reglera med Insulin”. Avstå från kakan till fikat är mitt råd!

  http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0095671

 • Jenny

  Gött o höra!! Önskar fler gjorde så!

 • Annika

  Bra initiativ som jag hoppas sprider sig inte bara i idrottsklubbar utan också till alla andra förenings- och jobbmöten där det nästan alltid serveras bröd eller kakor. Eller både och. Som det ser ut i dag är det sådant som är enkelt för arrangören att fixa, medan hemgjorda chokladbollar, smoothies och kycklingspett kräver en massa arbete och engagemang – som kanske inte finns överallt. Men om efterfrågan ökar kommer även sådant att finnas att beställa för dem som inte kan/vill/hinner göra det själv. Så vi måste fortsätta fråga!

  • Lharrysson

   Jag var på en konferens för något år sedan, som var blodsockersäkrad! Istället för kanelbullar och godisskålar fanns det avocado, oliver, keso, ost at äta och det var inga problem att hålla sig vaken även på eftermiddagen. Inte strikt lowcarb men riktigt bra! Kan verkligen rekommendera skepparholmen.se!

 • Frida

  Gud vad bra! Hoppas att sånt hät tänk smittar av sig!!! Heja på

 • Stinas kompis

  Förlåt om jag låter negativ, men är det inte lika mycket socker i juice som i läsk? Och bara socker i russin? Visserligen oprocessat, men höjer väl blodsockret lika mycket som läsk och kakor

 • Totto

  Ekologiskt socker och ekologiska russin innehåller minst lika mycket som de konventionella. Det är nästan så jag vill föreslå ostsmörgås istället.

 • AnnFernholm

  Ja, men russin innehåller mindre socker och mer näring än godis. Det är vad barnen får annars. Jag tycker att detta är ett bra alternativ till Ahlgrens bilar och Gott och blandat. Och så fick de smoothiesar på fet yoghurt och riktig mat. Ett lyft.

 • Ann Kristin

  Friska människor tål ju en hel del kolhydrater. Det industriframställda går fett bort i min värld. Själv är jag typ 0 diabetiker, men min familj är frisk. Ekologiskt är bäst.

 • Pingback: Socker och prestation » Josefin Brander()

 • Kristina

  Verkar gott! Tänkte göra chokladbullarna, har du något recept?

  • AnnFernholm

   Tyvärr inte.

 • Kristina

  Låter gott med chokladbullar, har du något recept?

 • Kristina

  Hej! Tänkte ta efter med chokladbullarna. Har du något recept?

  • AnnFernholm

   Har tyvärr inte fått det. Men sök på nätet efter dadelbollar och pröva dig fram.