Ett sötare blod på UR

9 september, 2013

Idag har UR sänt ett föredrag jag höll i våras på biblioteket i Farsta. Det handlar om varför vi ska vara bra mycket räddare för vårt allt sötare blod, än för våra kolesterolnivåer. Är du nyfiken kan du se det här:

UR Samtiden – Sockerchocken : Sockerchocken – UR Play. • HenrikBugge

  Jag gillar att du tar upp omega-3 och omega-6. Det har diskuterats allt för lite om kvaliten på de fleromättade fetterna. Udo Erasmus bok ”Fat that heal and fat that kill” fick mig att helt sluta äta ”de hållbara” , men häsofarliga fabriks tillverkade kakorna, som aldrig härsknar.

  Hoppas du lägger ut en liknande video på engelska på You tube.

 • Nils

  Tack för möjlighete att få höra ditt föredrag. Är det så att frukt i viss mening är en sötsak som man skall vara försiktig med?

  • AnnFernholm

   OM man har typ-2 diabetes: ja
   Om man är frisk och rör mycket på sig: nej

 • Kareng

  Nu har jag tittat på UR. Jättebra föredrag! Vad kul att det filmades och lades ut. Kul också för Farsta bibliotek med ett publikrekord. Jag blev riktigt full i skratt när någon i publiken frågade vilken respons du fått av ”etablissemanget” och du svarade typ ”ingen respond”. Kul att bli ignorerad – beviset för att ha gjort något värdefullt!

  • AnnFernholm

   🙂 Tack!

 • Björn

  Bra dragning! Funderat på det där med att man blir mer känslig. Har ätit ganska strikt lchf ca 1 år nu. Ibland händer det dock att jag gör undantag, tex när man blir bjuden på något sött eller om jag blir sugen på en glass 😉 Märker att jag ibland får väldigt ont i magen när jag gör detta men är det skadligt att så att säga chocka kroppen med socker ibland?

  • AnnFernholm

   De mottagare på insidan av tarmen som tar hand om socker (kanske framförallt fruktos) nedregleras. Det kan förklara varför du får ont.

   • Björn

    Men jag tänker även att eftersom jag oftast har lågt jämnt blodsocker så kanske jag får värsta blodsockertoppen vid ett sånt undantag, eftersom mitt insulinpåslag oxå nedreglerats (?). Och det kan ju inte vara så bra, av alla möjliga anledningar?

    • AnnFernholm

     Det är möjligt. Jag har inte sett någon vetenskap på något sådant. En enstaka blodsockertopp skadar dock inte kroppen. Det krävs dagliga toppar under flera år.

 • LenaK

  Alltid lika trevligt och inspirerande att lyssna på dig! Jag ska tipsa biblioteket i Älmhult om din existens. Ska dit och lyssna på Rössner om några veckor, inte för att lära mig något utan enbart för skojs skull! 😉

  • AnnFernholm

   Tack!