Ett tillägg om dagens köttlarm

5 mars, 2014

Idag skriver även DN om köttlarmet från Valter Longo i USA, men har en roligare vinkel: Proteinrik kost bra bara för dem över 65 – DN.SE.

Hela detta larm faller på sin egen orimlighet. Valter Longo, forskaren bakom studien, driver alltså tesen att nivåerna av tillväxtfaktorn IGF-1 är stenhårt kopplade till risken för cancer. MEN. Hos äldre människor sjunker nivåerna av IGF-1. Det är framförallt äldre personer som drabbas av cancer. Det hela går inte ihop.

En annan detalj. I människostudien som forskarna har gjort har de tittat på effekten av rött kött. Men när de sedan kontrollerade sambanden i möss, använder de kasein, som är ett mjölkprotein. De undersöker alltså två helt olika saker bland mössen och bland människorna. Mössen borde givetvis ha fått rött kött för att detta skulle ha någon relevans.

Det är synd att forskare så sällan tar tillfället i akt att verkligen försöka motbevisa sina egna teser. Istället arbetar de hårt på att bara bekräfta dem. Med några få kontroller till, som exempelvis mängden socker i kosten, hade detta kunnat vara en jätteintressant studie. Nu finns det istället stora hål i argumentationen. • Leif Nilsson

  Man har heller inte gjort några justeringar pga av livstilsfaktorer. Andra undersökningar har visat att dessa personer röker mer, motionerar mindre, lägre utbilldning, äter färre grönsake, etc etc….. detta ser man i Meat intake and mortality studien som ofta används som argument för det röda köttets farlighet.

 • Pingo

  En som är över 65 år har rimligen också en annan livsstil än de som är aningen yngre. Mindre stress och har tid att laga mat från grunden. Dessutom är det nog så att de som bevisligen levt till de är över 65 år har i genomsnitt skött kroppen och maten bättre än de som ännu inte blivit så gamla. (Betingade sannolikheter)

 • Thomas H

  Och sånt får första prioritet på kvällsnyheterna! Bedrägligt tycker jag och TV bör med det snaraste anställa en Vetenskapsjournalist som kan bromsa KI vid vissa Tillfällen!

 • Björn Hammarskjöld

  Longo har startat och äger bolaget som gör vegetabiliskt protein, flera av medarbetarna på företaget är medförfattare.
  Brukar kallas produktplacering i andra världar.