Experters råd till brittiska regeringen: halvera sockerintaget

20 juli, 2015

Egentligen har jag semester, men nu händer det avgörande saker i Storbritannien. En statlig expertkommitté för rådgivning kring nutrition har rekommenderat den brittiska regeringen att man bör halvera befolkningens sockerkonsumtion. BBC skriver om detta: Scientific experts: Sugar intake should be halved – BBC News

Så här säger ordföranden för expertgruppen, Mick Armstrong: ”The government now has the evidence and a clear duty to send the strongest possible signal to the food industry that while added sugar might be helping their sales, it is hurting their customers.”

Även fruktjuice inkluderas i ny rekommendation

Expertgruppens rekommendation är att maximalt 5 procent av alla kalorier bör komma från ”fritt socker” och till detta räknas även juice och honung. Det är samma gräns som WHO:s har satt som nytt hälsomål. Här i Sverige får vi rådet att konsumera maximalt 10 energiprocent ”tillsatt socker”, vilket endast inkluderar vitt socker och sirap. Som jag har skrivit om tidigare  sötar industrin ofta maten med koncentrerad fruktjuice. De kan märka produkten som ”osockrad” eller ”osötad”, men ändå ha i en ordentlig dos socker. Koncentrerade fruktjuicer används till exempel ofta i spädbarnsgröt och mat till små barn.

I Storbritannien kommer alltså detta knep inte längre att fungera. Det enda socker som inte inkluderas i ”fritt socker” är det som finns naturligt i mjölk, frukt och bär.

Två dagsransoner socker i en dajmstrut

Om denna rekommendation genomförs är det ett enormt steg framåt för folkhälsan. Storbritanniens expertgrupp ger ett tydligt budskap kring socker som orsak till karies, fetma och typ 2-diabetes. Jag hoppas verkligen att denna tydlighet smittar av sig till svenska experter, som än så länge har visat på en lamhet i denna fråga.

De flesta barn har idag passerat gränsen för 5 energiprocent ”fritt socker” halvvägs in i frukosten. Yoghurt och frukostflingor som marknadsförs till barn innehåller ofta minst 30 energiprocent socker.

5 energiprocent socker innebär att barn kan äta ungefär 20 gram socker varje dag, eller maximalt ungefär 6,5 sockerbitar. I 33 cl läsk ryms cirka 35 gram socker. En dajmstrut innehåller 44 gram socker. De barn som under sommaren äter glass var och varannan dag överskrider alltså gränsen om 5 energiprocent fritt socker med råge. • fardmek

  Vi får se vilken väg Livsmedelsverket törs ta om de överhuvudtaget vågar ändra sina rekommendationer, fruktjuice tycks ju vara heligt för dem. Ska de göra som i fallet med transfetter, vara undfallande och ”be” livsmedelsindustrin ”frivilligt” ta bort dessa ur sortimentet?

 • Pingback: Experter till brittiska regeringen: halvera sockerkonsumtionen | Tidningen Matkärlek()

 • Anna

  Hade varit kul och Sverige kunnat vara ett föregångsland istället för en feg eftersläntrare till nation.

 • pigeon

  Jaha, då har tom det konservativa England stegat förbi Sverige vad gäller omsorg om befolkningen

  Vårt ”livsfarliga verk” tjänar utan tvekan industrin och inte människorna som bor här i landet så detta kommer vi inte att höra mycket om från SLV:s sida

 • Nisse

  ”The government now has the evidence and a clear duty to send the strongest possible signal to the food industry that while added sugar might be helping their sales, it is hurting their customers.”
  Översätter man detta så betyder det OCKSÅ att många arbetstillfällen står på spel och inte törs fega Livsmedelsverket/Sverige utmana dessa. Här är några som vill hålla folket fångna i sockerträsket så länge det bara går: Brödindustri, Kiosker, Ica , Glassindustrin, Läskmaffian, Coop, Pillerindustrin, Lantmännen med deras slogan ”bra blodsockerhöjande mat”, Läkare som snackar med kluven tunga dvs frIska patienter är inga kunder, andra vita rockar med samma kluvna tunga blir snabbt utan kunder om folket börjar fatta skillnad på att vara frisk pga. rätt kosthållning och tvärtom. Många tjäna pengar på att folk är ” lite lämpligt sjuka, beroende och allmänt krassliga”
  För vad skulle hända om folket plötsligt över natt ändrade från osunda matvanor och annat osunt leverne till att föra en livsstil med fokus på sin enda kropps hälsa från A till Ö. Money talks så är det och då kommer hälsa inte i focus.
  Eller?

 • Med dr Annika Dahlqvists artegna = hälsobringande LCHF-kost, sedan mer än fem år tillbaka, så har jag blivit av med min livshotande kärlkramp sedan ca tre år tillbaka. Jag är lagom viktig = jag mäter 1,81 m över marken jag går på, väger ca 70 kg och är numera frisk som en nötkärna.

  Om detta skrev jag ett brev till en kompis om 2013 – och det finns på nätet här. Professor Göran Sjöbergs kåseri om livsfarliga kolhydrater går ej av för hackor heller – om hen så säger.

  Tränar gör jag aldrig – men en timmes promenad i lugnt tempo blir det som vanligast varje dag. Det har jag hållit på med sedan mitten av 1970-talet. Det mår min Kropp helt enkelt utmärkt bra av.

 • Pingback: Sockerskatt ska införas på brittiska sjukhus | Ett sötare blod()

 • Pingback: Sockerskatt på brittiska sjukhus | Ett sötare blod()