Faktakoll av TT: vad vet man egentligen om kolesterolet?

18 mars, 2014

TT har skrivit om den nya studien kring mättat fett (se inlägget nedan). Många tidningar har tagit deras text, bland annat Aftonbladet: Bevis om mättade fetter saknas. Texten börjar med att konstatera det som studien visar: Det finns inga direkta bevis för att mättat fett är farligare för hjärtat än fleromättat fett. Men i slutet av texten kommer en konstigt brasklapp: Sedan tidigare vet man dock att mättat fett kan påverka kolesterolet negativt, något som i sin tur kan öka risken för exempelvis hjärtinfarkt.

Vad dagens studie visar är just att dessa farhågor saknar grund; studien motbevisar just det påstående som TT lyfter i slutet av texten. Det var på 1950-talet som rädslan för totalnivåerna kolesterol i blodet föddes och det ledde fram till varningarna för det mättade fettet. Men modern forskning visar att den höjning av totalnivåerna kolesterol som vi får av att äta mer fett, generellt döljer två bra förändringar av kroppens blodfetter. Dels stiger det goda HDL-kolesterolet, dels blir det onda LDL-kolesterolpartiklarna större till storleken. Du kan läsa mer om detta i Ett sötare blod. Det TT kör med är ett cirkelresonemang. Helsnurrigt helt enkelt.  • Pingback: Kolesterol – farligt eller helt ofarligt? | Benny Ottosson – hälsofanatiker, livsnjutare och fotograf()

 • Håkan

  ”The low-carbohydrate diet and cardiovascular risk factors” (Hu & Bazzano, 2014) är en annan ny översiktsstudie som kan vara relevant i sammanhanget. Den finns på:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613757

  Forskarnas slutsats är ”Recent randomized controlled trials document that low-carbohydrate diets not only decrease body weight but also improve cardiovascular risk factors”.

  Ann, hur kommenterar du studiens kvalitet och resultat?

  • AnnFernholm

   Vilken av studierna?

   • Håkan

    Översiktsstudien som länken går till.

 • Modesty007

  Tror den som skrev för TT valde att översätta fakta delen som inte stämmer med studien men i gengäld inte går på tvärs med myndigheternas och sjukvårdens (NHS) syn på kolesterol, BBC är ju statligt så man vågar inte utelämna detta, hur fel det än är, tråkigt och fegt.

 • urban

  Vad är det då som dödar människor i infarkter?
  Fett kan inte vara orsaken.
  Det finns lika lite bevis för att kolhydrater orsakar hjärtsjukdom.

  Det kanske inte als har med kosten att göra.
  Orsaken kan vara exempelvis kariesbakterier som gynnas av socker och sen vandrar dom ner till hjärtat.

  Folk dör dagligen för att ingen vill erkänna att det är så.
  läkemedelsbolagen säljer statiner, diverse olika dietförespråkare hittar på vad som helst och tiger som muren om att det är munbakterier som dödar oss och inte kosten.

  • AnnFernholm

   Det har absolut med socker att göra. 7 av 10 som kommer till vården med hjärtinfarkt har prediabetes eller diabetes.

   • Håkan

    Och rökning

    • AnnFernholm

     Ja, rökning också.

   • urban

    7 av 10 betyder att 3 personer har fått hjärtsjukdom utan inblandning av kolhydrater det bevisar att kolhydrater inte kan vara orsaken bara möjligen en riskfaktor.

    Socker och rökning försämrar tandhälsan och då kan båda sakerna indirekt orsaka hjärtsjukdom som syns i statistiken.
    men det är inte den direkta orsaken.
    Kolhydrater kan inte i sig orsaka hjärtsjukdom det är i princip omöjligt.

 • AnnFernholm

  Den är säkert bra. Har inte tid att läsa, men den är baserad på randomiserade kontrollerade prövningar, vilket är bra.

 • Jerker

  Ytterligare ett exempel på hur dåligt informerade journalister är i ämnen de skriver om. Jag tycker att så fort man själv är välinformerad om ett ämne så hittar man fel i tidningsartiklar. Det kan vara allt från ett reportage i lokaltidningen till den här typen av artiklar. Trist!

 • Filip

  Hur ska man tolka att forskarna var ”sponsrade” av Nestlé, Unilever och Metagenics? Nu var ju resultatet till fördel för low-carb dieten men visst skulle det ligga dom i fatet om resultatet var något annat?

  • AnnFernholm

   Att low carb är bättre går ju mot industrins intressen. Eftersom jag själv satt mig in i dessa studier kan jag säga att det är vad de visar också. Jag tror på dessa resultat.