Faktakoll: Får vi hjärt-kärlsjukdom på grund av salt?

19 maj, 2015

”Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikolyckor.” Det skriver idag Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord, tillsammans med Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm, och Jan Bertoft, Sveriges konsumenter, på SvD Opinion: Minska salthalten i alla livsmedel | Brännpunkt | SvD. Är detta verkligen sant?

Så här lyder de tre debattörernas logik: ”Att för mycket salt höjer blodtrycket är dock vetenskapligt belagt. Högt blodtryck är i sin tur en av de ledande riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom, den utan jämförelse vanligaste dödsorsaken i vårt land.”

Allt de skriver är sant, men de gör en logisk tankevurpa när de drar sina slutsatser. Att A är kopplat till B och att B är kopplat till C, innebär absolut inte att A orsakar C.

Tre stora och nya studier motbevisar saltets farlighet

När forskare i observationsstudier har undersökt den direkta kopplingen mellan A och C, alltså mellan mängden salt en person äter och risken för hjärt-kärlsjukdom, är resultaten tydliga: majoriteten av alla personer äter lagom mycket salt. Kurvan är u-formad. Både ett extremt högt och ett väldigt lågt saltintagsaltintag är kopplat till kärlsjukdom. Här är de senaste studierna på området:

I april 2014 publicerar forskare en genomgång i American Journal of Hypertension: Compared With Usual Sodium Intake, Low- and Excessive-Sodium Diets Are Associated With Increased Mortality: A Meta-Analysis.

Deras slutsats här: ”The findings here lend support to those who have questioned the scientific basis for sodium reduction, which are based primarily on the assumed blood pressure effect obtained in selected intervention studies.”

I augusti 2014 kommer sedan resultaten från två nya stora studier. De publiceras i den högt rankade  medicinvetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicin: Urinary Sodium and Potassium Excretion, Mortality, and Cardiovascular Events och Association of Urinary Sodium and Potassium Excretion with Blood Pressure.

I Dagens Medicin uttalar sig Annika Rosengren, professor vid Göteborgs universitet och en av forskarna som genomfört studierna: ”Den mängd salt som de flesta svenskar får i sig verkar vara på en lagom nivå i förhållande till risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Om man skulle minska saltintaget drastiskt genomför man ett stort naturligt experiment utan vetenskapligt stöd”

Den 26 januari i år kom så ännu en analys där forskare drar exakt samma slutsats: Dietary Sodium Content, Mortality, and Risk for Cardiovascular Events in Older Adults:  The Health, Aging, and Body Composition Health ABC Study.

Livsmedelsverket behöver uppdatera sig

Vårt Livsmedelsverk larmar återigen om saker som myndigheten inte alls behöver oroa sig för. Innan generaldirektören publicerar en debattartikel borde han lägga lite tid och kraft att på uppdatera sig. I rådande epidemi av fetma gäller det att sikta rätt. Var fjärde vuxen har inte högt blodtryck för att de äter för mycket salt. Var fjärde svensk har högt blodtryck eftersom de har metabolt syndrom och förstadiet till diabetes. Jag skulle önska att deras debattartikel istället hade inriktad sig på det extremt höga sockerinnehållet i hel- och halvfabrikat. Det hade gjort mycket större nytta för folkhälsan.

Ett tillägg. I en artikel på SVT:s sajt (Barnkorven en saltbomb) menar en dietist från Livsmedelsverket att även barn får högt blodtryck av salt. I slutet av april publicerades en studie där forskare har följt 9-1o år gamla flickor under 10 år. Det fanns ingen koppling mellan hur mycket salt flickorna åt och hur högt blodtryck de hade: Longitudinal Effects of Dietary Sodium and Potassium on Blood Pressure in Adolescent GirlsDäremot visar denna studie på en koppling mellan blodtrycket och konsumtion av sötad dryck hos ungdomar: Sugar Sweetened Beverages, Serum Uric Acid, and Blood Pressure in Adolescents. • Patrik

  Och för några veckor sen var fettskatt på tapeten…
  Kan inte låta bli att konspiratoriskt tänka att det här är en big food/pharma strategi som går ut på att flytta problemfokus från socker och dåliga kolhydrater till salt och fett.

  • AnnFernholm

   Det här är högst mänskligt. Att överge en ingrodd tes är ett smärtsamt förlopp. Idéhistorisk kunskap och Thomas Kuhn ger insikter.

 • Pingback: Problemet är inte för mycket salt | SockerChocken()

 • Julia 

  ”Ett extremt högt saltintag är kopplat till kärlsjukdom och ett alldeles för lågt saltintag.” Va?

  • AnnFernholm

   Få människor ligger i det spannet.

  • Jonaka

   Äter man extrema mängder salt ligger man i riskzon för kärlsjukdom. Man ligger där också om man äter för lite salt (vanligare än man tror).

  • Malin

   Ja det lät ju lite roligt. ”Ett extremt högt saltintag är kopplat till (…) ett alldeles för lågt saltintag” ☺ Borde kanske stått ”Ett extremt högt och ett alldeles för lågt saltintag är kopplat till kärlsjukdom”?

   • AnnFernholm

    Aj då. Ska rätta det!

 • AnnFernholm

  Det är helt lagom i dessa studier. Kolla in länken till Dagens Medicin bland annat.
  http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2014/08/13/faran-med-hogt-saltintag-tonas-ner-i-stor-studie/

 • Magnus Linell

  Eftersom kroppen själv känner av om den har brist eller överskott på salt och reglerar genom att äta mer salt eller dricka mer vätska så skulle det innebära att ett lägre saltinnehåll i maten gör att vi använder saltkaret oftare istället.
  En hög salthalt i maten brukar ju innebära att de har använt undermåliga råvaror och måste dölja bristen på smak.
  Denna sak diskuteras nu på P4 Extra och då säger SLV att de tre största farorna är alkohol, socker och salt. Tänk om de kunde släppa kampen mot saltet och koncentrera sig på sockret istället!

 • Maria

  Jag är så himla lycklig, för tack vare allt jag lärt mig i Anns böcker så kunde jag gapskratta när jag hörde nyheten om saltet i morse på radion. Hahahaha. För två år sedan hade jag köpt alltihop och börjat räkna saltkorn eller nå’t.

 • Minna

  Rapporter kan tolkas på olika sätt. Oberoende Center for
  Science in the Public Interest ger sin syn på saltrapporterna lite kortfattat här: http://www.nutritionaction.com/daily/salt-in-food/whats-with-the-controversy-about-salt-in-food/.
  Konsumentföreningen Stockholm (KfS) gör samma tolkning som dem i frågan om salt.

  Socker är också en viktig fråga, men det gör inte att
  frågan om salt är mindre viktig. KfS har gjort flera rapporter ang
  sockerinnehållet i produkter främst riktade till barn och här är den senaste
  från 2014: http://www.konsumentforeningenstockholm.se/Pressrum/Rapporter/Granskning-av-barnens-livsmedel/

  • AnnFernholm

   Hade salt varit farligt, skulle ett samband synas i dessa observationsstudier. Varningarna om salt är baserade på rena antaganden. De är aldrig någon som via en randomiserade studier har visat att det är farligt.

   KfS har gjort ett fantastiskt jobb när det gäller socker. Jag önskar att Livsmedelverket också tog tag i den frågan ordentlig.

 • Kerstin

  Nyttigast vore kanske att svälta?

  • Birger

   Eller äta allt och ignorera alla rapporter.

 • Birger

  Jag tycker inte om salt mat, har aldrig ”eftersaltat”, men har högt blodtryck (reducerat genom medicinering) men ingen fetma.
  I Niedersachsen är det vanligt att man förhöjer sältan med socker, förr var salt dyrt men det fanns gott om rovor.

  • Christina

   Jag är också uppfödd med att salt är farligt. Lagar mat själv o tycker att salt smakar vidrigt! Jag har också höjt blodtryck !

 • Svenya

  Vanlig salt innehåller antiklumpmedel. Det är farlig!!!! Äter man för mycket salt är antiklumpmedel orsaken till ohälsa!!! Även råttor dö av det. Himalayasalt eller Havsalt är perfekt och fri av konstigheter. Fullt med bra mineraler istället:-)))

 • Per Wikholm

  En ljuspunkt i mörkret är amerikanska Dietistförbundets (AND) remissvar inför de kommande amerikanska kostråden. Så här skriver de om salt/natrium:

  ”There is a distinct and growing lack of scientific consensus on making a single sodium consumption recommendation
  for all Americans, owing to a growing body of research suggesting that
  the low sodium intake levels recommended by the DGAC are actually
  associated with increased mortality for healthy individuals. The Academy
  encourages HHS and USDA to carefully draft the 2015 Dietary Guidelines
  in light of these findings, while recognizing the ongoing need for a
  subset of the population to hear and abide by the existing low sodium
  recommendation. ”

  http://www.eatrightpro.org/…/reg…/dgac-scientific-report

  • AnnFernholm

   Intressant – tack för den!

 • Murvelen

  Det är tragiskt när svenska myndigheter kommer med sådana här utspel utan någon som helst vetenskaplig krok att hänga upp det på. Vad vet Orustfjord, som tidigare var någon slags chef på FK. Att de inte ens lärt sig av 6-8 brödskivor om dan! Det och lättprodukter har orsakat mer skada än salt! Ännu mer tragiskt är att svenska journalister sväljer sånt här utan att ifrågasätta.

 • Thomas H

  Och SLV:s nya Chef Stig Orustfjord går i spetsen för denna saltvarning…… inte konstigt då att han tilläts bli chef för verket!!! 🙂

 • HenrikBugge

  När jag tränade 6 dagar i veckan och rutorna på magen syndes hade jag 130-90 i blodtryck. Decenier senare när jag tränade mindre, och vägde 6-7 kilo mer, och gick över till LCHF, så sjönk blodtrycket till 125-75. Mindre fruktos,
  mindre urinsyra kan vara förklaringen. Varför rekommenderas inte LCHF till
  alla med högt blodtryck? Ja, ja mer forskning behövs, men LCHF är ofarligt,
  om man bara ser till att inte får näringsbrister, när man drar ner på kolhydraterna,och går över till bra fetter.

 • Murvelen

  Det är dåligt av svensk journalistik att inte granska detta påstående utan bara svälja det som om det vore en sanning.

 • Gunnar Sundell

  Tack för att du granskar argument. Tror att du ofta hamnar på rätt sida i olika kost- och hälsofrågor. När det gäller salt TROR jag ändå att vi överkonsumerar det och jag tror inte att det gagnar hälsan. Varför saltar man på jordnötter t ex? Lika gott utan. I det fallet bara att skölja av dem. Som vanligt är det väl de som äter mest skräpmat eller fabriks-lagat som drabbas.

  • AnnFernholm

   Forskningen tyder dock på att alla människor över hela jorden äter ungefär lika mycket salt. Det verkar som att vi reglerar våra nivåer och hamnar ganska lika.

 • Tony Berglund

  Bidrar med Björn Hammarskjölds utmärkta artikel om salt, från förra sommaren när det sist begav sig:
  http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2014/08/03/saltbrist-ar-dodligt/

 • Pingback: Salt och hälsa | PlusEtt Bloggen()

 • AnnFernholm

  Det är mycket värre att det smygs in socker.