Faktakoll: Kommer Antidiabetic Food Center att bota diabetes?

18 april, 2013

Idag besökte SR:s Vetandets värld ett forskningscentrum i Lund: Antidiabetic Food Center. Där satsar man stort på att hitta livsmedel som förebygger typ 2-diabetes, exempelvis kornbröd, kanel, mandlar eller bär med antioxidanter i.

Mycket handlar om att hitta livsmedel som förhindrar en kraftig blodsockerstegring efter en måltid. På ett vis har Antidiabetic Food Center helt rätt. Det gäller verkligen att få ner blodsockret. Höga blodsocker leder till inflammation i kroppen. I reportaget berättar man att detta skadar kroppen och att det kan påverka hjärnans kognitiva förmåga.

En kolhydratrik diet dödade diabetiker för 100 år sedan

Det problematiska med forskningen vid Antidiabetic Food Center, är att man utgår från att personer som har metabolt syndrom måste basera sin kost på kolhydratrika livsmedel. När alla dess kolhydrater höjer blodsockret, försöker man sedan hitta livsmedel som sänker blodsocker, till exempel kanel. Forskarna liksom slår med ena handen och sedan klappar de patienten med den andra handen. Faktum är att de kostkoncept som Antidiabetic Food Center undersöker, där över 50 procent av energiintaget måste komma från kolhydrater, hade dödat diabetiker för hundra år sedan. Så mycket kolhydrater kräver blodsockersänkande läkemedel.

Antidiabetic Food Center baserar hela sin kostforskning på ett antagande. I Ett sötare blod kritiserar jag dem eftersom de faktiskt aldrig granskar sina egna idéer med vetenskapliga metoder. De jämför sitt specialutvecklade kornbröd med en skiva vitt bröd. Kornbrödet är då givetvis bättre. Men de jämför aldrig kornbrödet med ett kolhydratsnålt livsmedel, till exempel en omelett. Hade de gjort det, skulle mycket sannolikt omeletten ha varit bättre.

Är sponsrade av bagerijätten Pågen

Antidiabetic Food Center är bland annat sponsrat av bagerijätten Pågen. Det kan vara en förklaring till varför de vill utveckla nya bröd för diabetiker. Det finns en risk att de, om de gör studier som visar att ägg är bättre för diabetiker, förlorar en stor del av sina forskningsmedel. I slutet av reportaget säger företrädare för Antidiabetic Food Center att man hoppas kunna hitta livsmedel som botar diabetes. Ska de lyckas krävs att de faktiskt vågar utmana sin egen forskning; att de med vetenskapliga metoder vågar testa sina egna teser. I Ett sötare blod kan du läsa om varför det, med mycket stor sannolikhet, är bättre att dra ner på alla kolhydratrika livsmedel vid typ-2 diabetes. • Modesty

  Kan bara hålla med dig Ann, lyssnade på programmet och blev så besviken när jag sen kollade deras hemsida, ett eller ett par projekt bl.a om AGE, kan peka ut kolhydrater som problemet. Men sitter man i knät på livsmedelsindustrin och fast i den gamla vetenskapen, känns det som en massa skattepengar (ja en del skattepengar används ju också) slösas på ganska oviktigt forskning.

 • Maria Lilja Carlsson

  Hörde också programmet på lunchen och fastnade i bilen för att lyssna klart, tänkte först, intressant ”äntligen händer det något”. Blev så besviken.
  Så mycket god vilja och människor som hittar en del rätt men missar helheten och kan inte tänka nytt. ”Bättre glukosvärde om man jämför med vitt bröd” JÖSSES, hur långt har man kommit då?
  Det där med Pågens känns ju inte bra.

 • Thomas H

  Ja det satsas förstås massor med miljoner på denna studie där man då tydligen försöker få fram kolhydrater med än mindre kolhydrater…. eller….? Dom kommer förmodligen enbart att hitta marginella förbättringar och dom är förstås jättebra för alla friska! Men det här med att bota diabetes går dom bet på!

 • Pingback: Kan bröd bota diabetes? | Kostdoktorn()

 • Stina

  Det är så bra att du granskar den här typen av forskning. Hörde talas om detta center när det planerades och jag kan bara beklaga att det läggs skattepengar på denna typ av ‘forskning’.

 • Det blir ett e-mail skickat imorgon.

 • maxiq

  Som att blanda Antabus direkt i spriten :-/

  • Min första tanke var att de säkert kommer att försöka blanda in insulinet i brödet men jag tror att sådana försök redan har gjorts?

 • Satsas verkligen skattemedel på sådan här sopforskning? Hur mycket ?
  Eftersom det är helt klarlagy, utom alla tvivel att bröd är skadligt för diabetiker måste denna s.k. forskning klassas som helt oetisk
  Om alkolister testas med vodka, whisky och cognac för att se vilket deras lever mår bäst av skulle både socialstyrelsen och t.om S.L.V. sparka bakut. Men diabetiker får man utsätta för kända risker trots att dom ofta dör tidigare än alkolister, när ”normalförloppet” med kolhydrater och ökande insulin tillåts härja.

 • Pingback: Snacka om att slänga pengarna i sjön…! | LCHF i vardagen()

 • Det mesta de sysslar med är tokigt – det finns väl knappast någon anledning för en diabetiker att äta bröd överhuvudtaget?

  Men jag undrar om inte kanel kan minska insulinresistensen i cellerna oavsett om man äter kolhydrater eller inte?

  Liksom krom – de flesta t2 har krombrist och många läkare i USA rekommenderar krom till t2.

  Läser man vidare i avhandlingarna tror jag att man i Lund använder möss som är felaktigt framavlade – de är extremt känsliga för fet mat – allt inom ramen för den förlegade fett skräcken – inte mycket av det som ”forskas” fram på detta sätt kan appliceras på människor,,,,,

 • Christina Sandström

  En sån studie som Antidiabetic Food Center har gjort är helt enkelt inte trovärdig. De försöker till varje pris få fram ett bröd som är bra för diabetiker för att tillfredsställa sin sponsor Pågens. Opartiskt ska det vara!

 • hatte3

  Lyssnat på inslaget. Verkar ju tämligen sensationellt att det finns hopp att få fram livsmedel som botar diabetes – värt ett nobelpris. Uppriktigt sagt verkar de ha helt fel utgångspunkt: Alla sädesslag innehåller stora mängder kolhydrater, som ställer till skada om man är i riskzonen att utveckla metabolt syndrom och i förlängningen diabetes typ 2. Forskningen borde istället vara inriktad på lågkolhydratkost, men då blir det förstås mindre forskningsanslag när sponsorerna försvinner. Nä, jag nappar inte på detta utan håller min diabetes typ 2 i schack utan epokgörande rågbröd.

 • Pelle

  Jag inleder med: Var är Janne Josefsson? Om det i denna forskningsgrupp finns personal med medicinska legitimationer såsom läkare, sjuksköterskor m.fl., då skall dess legitimationer omedelbart dras in.

  Hur kan denna verksamhet få fortgå i vår upplysta tid? Finns det inte någon myndighet i vårt land som kan ingripa?

  Om denna verksamhet hade förekommit vid något oberoende forskningsinstitut i Schweiz under ledning av professor von Kavring, kunde det hade det varit litet rolig läsning.

  • AnnFernholm

   Ingen kan egentligen göra något innan det finns bra forskning. Det krävs en riktig bra vetenskaplig studie.

 • Pingback: ANTI-SOCKER | Bengt Ingerstams blogg()