Faktakoll Nyhetsmorgon del 2: socker är värst för blodfetterna

28 maj, 2013

Nu har jag tittat på andra delen av Nyhetsmorgons ganska lättsamma kolesterolsnack (den andra delen börjar runt 13 minuter in i klippet på hemsidan). Det var skönt för läkaren var inte alls så kategorisk som många av hans kollegor är. Även i denna del avfärdade han rädslan för att äta för mycket kolesterol. Levern reglerar nivåerna. Äter vi mycket kolesterol, drar den bara ner produktionen.

Han var också positiv till LCHF förutsatt att personen gick ner i vikt. Men här snöade han in på snack om höga blodfetter. Han sa att man får höga blodfetter om man äter mycket fett. Det är här vi måste börja skilja på fett i maten och fett i blodet, och på olika slags blodfetter.

Levern omvandlar kolhydrater till fett

Egentligen skulle inslaget handla om kolesterolnivåerna i blodet. Men här går läkaren in på det som kallas för triglycerider. Personer med bukfetma, metabolt syndrom eller typ 2-diabetes brukar ha på tok för mycket triglycerider i blodet och detta är kopplat till hjärtsjukdom. Rent logiskt borde dessa blodfetter bli högre när man äter mycket fett. Fettet i maten består bland annat av triglycerider som tas upp av tarmarna. Men kroppen är inte alltid så enkel som vi tror.

I kroppen omvandlas också ett överskott av kolhydrater till fett. Levern tar hand om kolhydraterna och bildar just triglycerider. Vitt socker, som innehåller sockerarten fruktos, omvandlas extra lätt till detta blodfett. Därför leder även mycket kolhydrater i dieten till rubbade blodfetter. Du kan läsa mer om detta i Ett sötare blod.

Många studier visar att halten av triglycerider i blodet faktiskt blir lägre när personer går över till en lågkolhydratdiet och äter mer fett. Förmodligen för att fettproduktionen i levern stannar av. Du kan bland annat titta i studien nedan, som jag refererade till tidigare idag när jag skrev om första delen av kolesterolsnacket. I figur 3B ser du att triglyceriderna går ner mer på en lågkolhydratdiet. Faktum är att den lågfettdiet som vi traditionellt har blivit rekommenderade knappt har någon effekt alls på triglyceriderna efter två år. En medelhavskost är mycket bättre, troligtvis eftersom den innehåller mer fett och mindre socker och andra snabba kolhydrater.

Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean, or low-fat diet

Det finns dock ett motargument här. Effekten kanske inte kommer direkt av själva dieten, utan av att personerna går ner i vikt. Men då kan man också titta i studien nedan där vikten ligger någorlunda stilla, men där lågkolhydratdieten ändå sänker triglyceriderna. Titta i figur 6B (här kallas triglycerider för triacylglycerol).

Effect of a High-Protein, Low-Carbohydrate Diet on Blood Glucose Control in People With Type 2 Diabetes

De flesta människor som börjar äta en lågkolhydratdiet, får lägre halter av triglycerider i blodet. Sannolikt eftersom levern inte behöver producera så mycket fett från kolhydrater. På köpet går också blodsockret ner, vilket är en stor hälsovinst. 7 av 10 som kommer till akuten med hjärtproblem har för höga blodsocker.  • KickAnn

  Jättebra att du följer upp TV4-doktorns kolesterol”sanningar”. Det som gör mig så upprörd och uppgiven är dock att huvuddelen av tittarna som såg programmet inte får veta om att det finns andra sanningar, hans ord får stå oemotsagda som den upphöjde och allvetande expert som han ju av TV4 anses vara.

  Tilde ville bara ha bekräftat sina fördomar som handlar om att förmedla till tittarna att: Mättat fett är inte bra–>höjer kolesterolet, olja–>bättre än smör mm. Totalkolesterolet ska vara under 5. Underbart med lätta och enkla regler att hålla sig till så behöver man inte ägna nån mer tanke åt det. Eller?

  De diskuterar LCHF utan att någon LCHF-expert är närvarande. Efter de sanningar som levereras framstår en LCHFare som varande mer eller mindre intelligensbefriad. För det måste man väl vara om man struntar i dessa fastslagna fakta om det mättade fettet farlighet och istället riskerar sin hälsa genom att vräka i sig detsamma?

  • Piltson

   KickAnn, det du här påpekar har stört oss i flera år. Mediafolkets underdånighet inför experter är obegriplig, Dom tycks mena att en kostdoktor kan man prata med utan varje förberedelse på ämnet. tänk på hur det skulle gå till om sådana diskussioner kördes fram om t.ex. ekonomisk politik.
   Återigen aktualiseras ettr förslag jag gjorde redan 2007, att LCHF-folket borde bjuda in journalister till endags seminarier om näringslära, så att de lär sig ställa de frågor som man som halvkunnig tittare hela yiden väntar sig få höra.
   Men bland experterna själva har det tydligenb skett en liten förbättring sedan herr Rössner gjorde sitt klassiska uttalande att ”kroppen saknar system för omvanlig av kolhydrater till upplagrat krottsfett, framför på en möte ordnat av Kungsörnen, känd KH-producent.

 • Eline

  Från igår till idag har jag sträckläst Ett sötare blod, och jag kan väl säga att jag aldrig mer i hela mitt liv vill ge min kropp socker. Tack för sakliga argument och en bra bok!

  • AnnFernholm

   🙂 Tack!

 • Sohlis

  Tack Ann, för att du på ett lättfattligt sätt sammanfattar komplicerade frågor!

 • Christina Sandström

  Verkligen intressant detta och jättebra att de tar upp sådana här ämnen i Nyhetsmorgon!