Faktakoll Nyhetsmorgon: vad säger forskningen om mättat fett?

27 november, 2014

Nu har Livsmedelsverket kommit med nya kostråd kring hur vi ska äta. De är baserade på de nordiska näringsrekommendationerna som kom förra året. I morse presenterade Livsmedelsverkets Åsa Brugård Konde råden i TV4:s Nyhetsmorgon. Programledarna frågade om det mättade fettet – hur är det egentligen med det? Brugård Konde svarade:

”När det gäller mättat fett så är det viktiga – forskningen är jättetydlig med – det är starkast tänkbara evidens – det är att man behöver byta ut en del av det mättade fettet, man måste inte sluta helt, men rekommendationerna är att högst 10 procent av kalorierna ska komma från mättat fett – idag är det ungefäer 13-14 procent.”

Mättat fett är neutralt för hjärtat

När jag tittar i de senaste årens forskningsrapporter får jag inte riktigt samma självklara bild. Det har publicerats minst fyra olika forskningsgenomgångar på området. Här är länkar till och citat från tre av dessa:

September 2009: Dietary Fat and Coronary Heart Disease: Summary of Evidence from Prospective Cohort and Randomised Controlled Trials. Genomgång av forskare från University of Otago, New Zealand. Slutsats: ”Intaget av mättade fettsyror var inte signifikant kopplat till död i kranskärlssjukdom.”

Mars 2010: Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Genomgång av forskare från  Children’s Hospital Oakland Research Institute, USA, och Harvard School of Public Health, USA.  Slutsats: ”En metaanalys av prospektiva epidemiologiska studier visade att det inte finns några signifikanta bevis för att dra slutsatsen att mättat fett i kosten är kopplat till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Mars 2014: Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Genomgång av forskare från bland annat University of Cambridge, Imperial College London, Storbritannien, och Harvard School of Public Health, USA. Från sammanfattningen: ”Current evidence does not clearly support cardiovascular guidelines that encourage high consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of total saturated fats.

Men vad grundar sig då Livsmedelsverkets slutsatser på?

Två statliga myndigheter drar olika slutsatser

Den studie som framförallt ligger till grund för att vi fortfarande får rådet att begränsa mängden mättat fett är genomförd av ansedda Cochrane, en brittisk organisation som granskar forskning. Rapporten är från 2012: Reduced or modified dietary fat for preventing cardiovascular disease. Den visar att ett byte från fett till kolhydrater saknar effekt på hjärtat. Byter vi mättat fett mot omättat fett minskar, enligt rapporten, risken för hjärt- och kärlsjukdom med 14 procent. Det blir dock ingen effekt på dödligheten.

När Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) tog fram rapporten Mat vid fetma, lusläste även projektledaren Jonas Lindblom Cochranes material. På sidan 14 i rapporten hittade han följande citat: ”…while removing studies with a systematic difference in care between the intervention and control arms, or removing studies with dietary differences other than dietary fat differences both removed the statistical significance of the effect (Table 1).” Det här innebär att vissa av studierna som låg till grund för kunskapsöversikten hade en inbyggd skevhet i sin design. När Jonas Lindblom tog bort dessa studier, försvann även den 14-procentiga riskminskningen. Av denna anledning skiljer sig SBU:s slutsatser från Livsmedelsverkets slutsatser. De ser ingen grund för att varna för mättat fett. Det här redogjorde Jonas Lindblom för under läkarnas rikstämma i december 2013.

Vad gör att Livsmedelsverket vill mörka den vetenskapliga kontroversen?

Personligen kan jag tycka att det är magstarkt av Åsa Brugård Konde att påstå att evidensen är starka, när så många andra forskare absolut inte ser någon koppling mellan mättat fett och hjärtsjukdom. Jag har också svårt att förstå varför Livsmedelsverket försöker mörka den vetenskapliga kontrovers som finns. En myndighet måste förhålla sig objektiv till vetenskapen, framförallt när det kan påverka hela befolkningens hälsa. • Lars-Erik Litsfeldt

  Om detta anses vara starkast tänkbara evidens undrar man hur deras övriga vetenskapliga stöd ser ut…

 • Leif Nilsson

  Det är skandalöst att Livsmedelsverket får hålla på. Finns inte dessa undersökninagr att ladda ned i sin helhet?

 • Henrik Sundström

  Jag tycker att den riktigt intresserade borde utnyttja offentlighetsprincipen och begära ut mötesanteckningar från Livsmedelsverket. Kanske även beslutsunderlag? De är skyldiga att lämna ut sådan. Kanske nästa steg för dig, Ann?

  • AnnFernholm

   Jag tänker satsa min kraft på Kostfonden nu! Det krävs bättre vetenskapligt underlag för en hel rad sjukdomar.

 • Henrik

  De där forskarna kan nog komma fram till att jorden verkligen är platt!

  Rör inte min lågkolhydrat kost!

 • AnnFernholm

  Nä, ingen ny forskning. Och det faktum att samer, som har rökt renkött som sin basföda, har lägre risk att få cancer än övriga skandinaviska befolkningen, gäller fortfarande.

 • AnnFernholm

  NÄ, någon korruption tror jag inte på.

  • Sven Östholm

   Jodå , men karriär , inte pengar, är orsaken.

 • Posteman

  Livsmedelsverket verkar inte veta längre vilket ben dom ska stå på, blandar ihop populärvetenskap kring miljön med vad som är hälsosamt att äta.

 • Olle Olofsson

  Hej Ann!

  Jag tittade på inslaget och hörde att det finns möjlighet att lämna in remisssvar på kostråden. Undrar om du har för avsikt att lämna in remissvar ? Personligen så hoppas jag att du tar chansen och gör det då jag tycker du har sunda och balanserade åsikter.

  mvh
  Olle

  • AnnFernholm

   Kanske det. Var hittar man info?

   • Olle Olofsson

    Hej,
    Har frågat efter information. Hör av mig när jag får besked.
    / Olle

    • AnnFernholm

     Tack!

     • Olle Olofsson

      Hej!

      Har fått veta att remissen ska släppas någon gång före jul. Hör av mig när den finns tillgänglig och även med info om var remissvar ska skickas.

      / Olle

     • AnnFernholm

      Ja, gör gärna det! Tack!!!

     • Olle Olofsson

      Hej,

      Nu har jag fått info om remissen. Kan du ge mig en mejladress för vidarebefordring av info ?

      mvh
      Olle