Faktakoll: skyddar lingon mot fett eller mot fetma?

23 januari, 2014

Idag på Ekot berättar man om en ny svensk studie där lingon skyddar möss från att utveckla fetma: Studie: Lingon motverkar fetma – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio. I inslaget pratar forskare och reporter konsekvent om att mössen får en fet mat och att det är den feta maten som orsakar fetman.

Den mat som man inom musforskning kallar för ”high-fat diet”, består i regel av cirka 20 procent sukros, vitt socker. Den är alltså både rik på socker och på fett. Läs ett tidigare inlägg som om detta: Hur fett istället för socker får skulden i hälsodramat. Inlägget handlar om en studie från 2007 där amerikanska forskare kritiserade sina kollegor eftersom de ofta är dåliga på att definiera vilken slags kost deras möss egentligen äter.

En riktigt fet diet gör att möss går ner i vikt

En riktig högfettdiet, där socker utesluts, leder istället till att möss går ner i vikt. Se bland annat denna studie: A high-fat, ketogenic diet induces a unique metabolic state in mice. Mössen går ner lika mycket i vikt som möss som äter mycket färre kalorier. Orsaken är sannolikt att de små muskropparnas grundförbränning går upp på högfettdieten.

Det bildas syreradikaler ner levern omsätter socker

Orsaken till att lingonen skyddade mössen i Lundastudien är gissningsvis att de innehåller antioxidanter. När vi äter mycket socker behöver levern ta hand om överskottet och omvandla det till fett. I ämnesomsättningen av socker skapas ovanligt många syreradikaler. Det skadar levern och är en bidragande orsak till att vi får fettlever av för mycket socker. Min gissning är att lingonens antioxidanter skyddade levern mot syreradikalerna och därmed också mot förfettningen. • Maria Lilja Carlsson

  Hörde detta i morse och tänkte, NEJ. varför presenteras syftet med studien att se effekterna på fet mat. Det blir ju fel ingång, att man per automatik blir fet av fet mat, tröttsamt, har man inte kommit längre? De nämnde inte hur maten mössen fick var sammansatt. Säkert väl sockrad som du misstänker, brukar vara ett sätt att få möss att äta högfettskost. Att lingon, blåbär och liknande är nyttigt är väl ingen nyhet? Min tro på forskare, eller kanske snarare modern forskning, krymper för varje dag 🙁

 • Maria Lilja Carlsson

  Kom på en annan sak, antar att det var osockrade lingon som gav denna positiva effekt, INTE lingonsylt. Risken finns kanske nu att folk tänker; ”hmm hörde något om att lingon ska vara bra, ska nog köpa hem lite ´lingonsylt”?

 • Walter Levy

  ”När vi äter mycket socker behöver levern ta hand om överskottet och omvandla det till fett.”
  Är det verkligen rimligt att kroppen (levern) omvandlar socker till fett i en högfettskost med 20% socker? Det måste vara mer energieffektivt att lagra energiöverskottet direkt i form av fett från maten (samt förbränna sockret eller lagra som glykogen).

  Gudiol har skrivit mycket vettigt om detta, t.ex. http://tranastyrka.se/hur-mycket-kolhydrater-blir-till-fett/

 • Erik 2

  Eller så ger de verkligen fet mat till mössen i tron att det ska leda till fetma men eftersom varken möss eller människor utvecklar fetma av fett (vilket de flesta inklusive diverse forskare vägrar ta till sig) , så kan de sen påstå vad som helst tex att lingonen skyddar mot fetma. Om vi antar att det är fet kost de får så är det den feta kosten som skyddar mot lingonens socker … inte tvärt om.
  Lingon innehåller ca 11 % kolhydrater. (Hallon 4%).

 • Omnivoren

  Intressant, men jag hänger inte med riktigt. Antioxidanter skyddar levern mot skador av syreradikaler. Ok. men vart tar energin vägen då? Borde de inte bli feta men ha en frisk lever?

 • Tobias

  Tack för ditt inlägg. Jag reagerade på att det fanns en massa luckor i inslaget

  när jag hörde det, men du klargjorde det hela.
  Synd bara att de flesta av SR:s lyssnare inte får samma klarhet…

 • saga

  Lingon innehåller resveratrol (samma ämne som finns i skallet hos vindruvor och i rött vin, därför att skalen används vid tillverkningen).

 • Kjell Rilbe

  Hm. Jag letade lite efter den ursprungliga rapporten och det är förmodligen denna:
  http://www.hindawi.com/journals/jnme/2014/403041/

  Här finns en tabell över de olika dieternas sammansättningar:

  http://www.hindawi.com/journals/jnme/2014/403041/tab1/

  Såvitt jag kan utröna så innehåller alla högfettsdietern dieterna 17 energiprocent socker, hälften sackaros, och 1/4 vardera av fruktos och glukos. Dessutom 18 energiprocent stärkelse som metaboliseras till glukos. Jag får det till totalt 27 energiprocent som metaboliseras som glukos och 9 som metaboliseras som fruktos.

  Lågfettsdieten verkar ersätta det minskade fettet med stärkelse, så sockerinnehållet är detsamma, men totalt ökar energiinnehållet som metaboliseras som glukos till 61 energiprocent. Låfettskosten är alltså väldigt kolhydratrik, även om fruktosmängden är oförändrad.

  När jag studerar resultaten så får jag uppfattningen att lågfettsdieten, som relativt sett alltså samtidigt är en högkolhydratdiet men inte en högsockerdiet, faktiskt ger bättre värden än kontrollgruppen med högfettdiet utan bärtillsats. Jag tänker på bl.a. på detta:
  http://www.hindawi.com/journals/jnme/2014/403041/tab2/
  Där fattar jag det som att lågfettsdieten ger ganska höga mängder triglycerider, men ändå låga halter LDL-kolesterol och en låg LDL/HDL-kvot.

  Även kroppsvikt, kroppsfett m.m. tycker jag visar liknande tendenser: att lågfetts- och högkolhydratdieten skulle vara bättre än högfetts- och lågkolhydratdieten. Detta talar väl lite emot ”sockerboven”?

  Vad har du för tankar/hypoteser kring detta?

  • AnnFernholm

   Hinner inte sätta mig in i detta i detalj. Försöker bli klar med nästa bok. Men av vad jag kan se var det mer socker i högfettdieten. Och alldeles oavsett ska den definieras som en högsocker/högfettdiet. Sådan är perfekta för att lagra fett.

   • Kjell Rilbe

    Jag förstår tidsbrist, verkligen. Lycka till med boken!

    Jag kan dock inte finna stöd för ”mer socker i högfettsdieten” i den tabell jag länkade till ovan. Men jag är ingen expert på detta, så jag kanske missuppfattar något. Någon annan som är mer skickad att läsa tabellen (och rapporten i övrigt) på rätt sätt?

 • anonym

  Lingon innehåller Bensoesyra och den är antibakteriell den påverkar tarmfloran.
  LCHF lingonsylt utan socker vore något.

 • Urban Wästljung

  Ja den här studien med lingonen lät lite skum, i vart fall rapporteringen på radio. Men jag har en annan fundering: hur bra är möss för att dra slutsatser om kost och dieter för människor? Möss är specialister på att äta stärkelserika frön, antagligen sen miljontals år. Har det satt några spår i deras metabolism? Har de anpassningar för att hantera enkla sockerarter annorlunda än människor? Finns det några studier på det?

 • Pingback: Är lingon mirakelmedel?()

 • AnnFernholm

  Ämnesomsättningen handlar om mer än bara kalorier…

 • AnnFernholm

  Kroppens celler gillar inte fruktos. I princip all fruktos tar levern hand om.

 • PatrikN

  Alla dieterna har exakt lika mycket socker, fruktos och glukos. Skillnaden ligger i att lågfettsdieten har ersatt fettet med stärkelse och ligger då på 2149.2 istället för 731.2 som högfettsdieten har.

 • Ulla

  Vi har fått en samnordisk? uppdatering av tallriksmodellen från 1998. Nu har en potatis tagits bort, några nötter finns med och grönsakerna har fått en större andel, fiskbiten som ligger där, är som pricken över i:”TALLRIKSMODELLEN HAR BLIVIT HÄLSOSAMMARE”!
  Men…..sen står det, att de nya näringsrekommendationernas riktlinje är: lågfeta mjölk- och ostprodukter, mera kolhydrater ( fullkornsprodukter), vegetabiliska oljor i stället för smör, men UNDVIK KOKOSOLJA?? Mindre socker och mindre salt rekommenderas också.
  Slutsats: fortfarande är fettskräcken förhärskande, för myndigheten tror att fett dödar. Myndigheten borde veta att alla slags produkter med tillsatt socker är hälsofarliga, men ändå är sockerskräcken obefintlig.
  Har det gått troll i myndighetens kostråd och månne trollet heter POLITIK? Hemska tanke!
  Välkomna till Vasa, Ann Fernholm och Kostdoktorn! Ni är guld värda.

 • AnnFernholm

  Nä det var inte exakt lika mycket socker.

 • AnnFernholm

  tittade i en tabell som någon skickade till mig. Där var det annorlunda. Vet inte vad det var för något jag fick då. Alldeles oavsett skulle forskarna definiera den diet mössen blev tjocka av som högfett högsocker. Det är massor av socker i den. Möss blir inte tjocka om sockret utesluts.

 • Kristina

  Intressant med lingondiskussionen. I min barndom och ungdom när min mamma hade sina fantastiska kaffekalas med mycket goda kakor och tårtor så avslutades det med vattenlingon. Sött mötte surt.

 • Bodil J

  Vad är det björnarna äter så mycket av på hösten när de ska lägga på sig hull innan de går i ide?