Faktakollen: kan mycket fett i dieten ge bröstcancer?

20 februari, 2013

Bröstcancertrend

Idag har Aftonbladet smällt på med ett fett löp: ”Fet mat ger dig LCHF-cancer”. Artikeln tar upp det faktum att antalet bröstcancerfall har ökat dramatiskt. På bilden här bredvid ser du Socialstyrelsens statistik över antalet fall per 100 000 kvinnor i åldern 65-74 från 1970 fram till idag. Socialstyrelsen menar att ökningen beror på att vi blir äldre, att fler fall upptäcks tack vare mammografi och att metoderna för att ställa diagnos har blivit bättre.

En läkare, Henrik Lindman, på Akademiska sjukhuset i Uppsala uttalar sig också i Aftonbladet. Han säger: ”Fet mat misstänks öka risken för bröstcancer, vilket i så fall skulle innebära att populära dieter som GI och LCHF inte är att rekommendera om man vill skydda sig mot bröstcancer”.

Har han rätt? Jag har ägnat mig åt en hel del googlande under dagen för att kolla detta. Av vad jag kan döma är hans uttalande helt taget ur luften.

Vi äter mindre smör – men antalet fall av bröstcancer har ökat

Tittar man på den nationella statistiken över smörkonsumtionen har den fallit kraftig under den tid som antalet fall av bröstcancer har ökat. Bilden här nedan är tagen direkt från Jordbruksverkets hemsida. Faktum är att när vi åt fyra gånger så mycket smör fick vi kvinnor häften så mycket bröstcancer. Smörkonsumtion i Sverige

Malmö kost cancer: omega-6 ökar risken för bröstcancer

Däremot äter vi mer lättmargarin. När man söker i den vetenskapliga litteraturen finns det indicier på att omega-6 rika fetter, som finns i lättmargariner, kan öka risken för bröstcancer. Enligt den största kost/cancerstudien i Sverige är risken dubblad, men med stora felmarginaler: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12588084

En annan analys gjorde tre år senare, 2005, visar att en oljerik diet också är kopplad till ökad risk för bröstcancer med över 70 procent: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16573374

En studie på kinesiska kvinnor visar samma sak: mycket omega-6 i dieten verkar öka risken för cancer, medan omega-3 verkar skydda: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20878979

Israeliska forskare menar också att det höga omega-6 intaget i landet kan förklara varför landets kvinnor ofta drabbas av bröstcancer: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22953621

Bilden att omega-6 ökar risken för bröstcancer är dock inte entydigt. Enligt denna gigantiska amerikanska studie på 80 000 kvinnor finns ingen koppling mellan olika fetter och bröstcancer: aje.oxfordjournals.org/content/164/10/990.long

Traditionell lågfettdiet hjälper inte kvinnor med bröstcancer

Andra studier visar att det som vi traditionellt har kallat för en ”nyttig diet” med frukt, grönsaker och lite fett, har dålig effekt på bröstcancer. Kvinnor med bröstcancer som fick hjälp att följa en sådan diet blev inte hjälpta enlig en studie publicerad i JAMA: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17635889

Och inte heller denna studie hittade någon positiv effekt av en lågfettdiet: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19130632

En viktig förklaring är bukfetma, metabolt syndrom och typ 2-diabetes

Vad som däremot framstår som tydligt är att bukfetma, metabolt syndrom och typ 2-diabetes ökar risken för bröstcancer efter klimakteriet:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21415236

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23093685

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22268396

Forskning visar också att kvinnor som bär på bukfetma när de får sin bröstcancerdiagnos löper högre risk att avlida i sjukdomen:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17035393

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20571870

En seriös läkare borde alltså förklara ökningen av bröstcancer de senaste 40 åren med att vi idag är väldigt mycket mer överviktiga nu än vad vi var år 1970.

Mer snabba kolhydrater och socker – också en förklaring

I Ett sötare blod skriver jag att höga insulinnivåer i blodet triggar kroppens tillväxtsystem. Det finns många studier som talar för att en högre glykemisk belastning ökar risken för bröstcancer:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469262

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22760570

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17921397

En annan studie visar att äldre kvinnor som har höga blodsocker, löper högre risk att drabbas av bröstcancer:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20615887

SLUTSATS: Man kan lika gärna skylla ökningen av bröstcancer på våra kostråd. Dessa har lett till ett högre intag av omega-6-rika fetter och mer snabba kolhydrater. Vi har helt klart blivit mer överviktiga. Det är tydligt att detta är en riskfaktor för bröstcancer.