Faktakollen: kan mycket fett i dieten ge bröstcancer?

20 februari, 2013

Bröstcancertrend

Idag har Aftonbladet smällt på med ett fett löp: ”Fet mat ger dig LCHF-cancer”. Artikeln tar upp det faktum att antalet bröstcancerfall har ökat dramatiskt. På bilden här bredvid ser du Socialstyrelsens statistik över antalet fall per 100 000 kvinnor i åldern 65-74 från 1970 fram till idag. Socialstyrelsen menar att ökningen beror på att vi blir äldre, att fler fall upptäcks tack vare mammografi och att metoderna för att ställa diagnos har blivit bättre.

En läkare, Henrik Lindman, på Akademiska sjukhuset i Uppsala uttalar sig också i Aftonbladet. Han säger: ”Fet mat misstänks öka risken för bröstcancer, vilket i så fall skulle innebära att populära dieter som GI och LCHF inte är att rekommendera om man vill skydda sig mot bröstcancer”.

Har han rätt? Jag har ägnat mig åt en hel del googlande under dagen för att kolla detta. Av vad jag kan döma är hans uttalande helt taget ur luften.

Vi äter mindre smör – men antalet fall av bröstcancer har ökat

Tittar man på den nationella statistiken över smörkonsumtionen har den fallit kraftig under den tid som antalet fall av bröstcancer har ökat. Bilden här nedan är tagen direkt från Jordbruksverkets hemsida. Faktum är att när vi åt fyra gånger så mycket smör fick vi kvinnor häften så mycket bröstcancer. Smörkonsumtion i Sverige

Malmö kost cancer: omega-6 ökar risken för bröstcancer

Däremot äter vi mer lättmargarin. När man söker i den vetenskapliga litteraturen finns det indicier på att omega-6 rika fetter, som finns i lättmargariner, kan öka risken för bröstcancer. Enligt den största kost/cancerstudien i Sverige är risken dubblad, men med stora felmarginaler: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12588084

En annan analys gjorde tre år senare, 2005, visar att en oljerik diet också är kopplad till ökad risk för bröstcancer med över 70 procent: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16573374

En studie på kinesiska kvinnor visar samma sak: mycket omega-6 i dieten verkar öka risken för cancer, medan omega-3 verkar skydda: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20878979

Israeliska forskare menar också att det höga omega-6 intaget i landet kan förklara varför landets kvinnor ofta drabbas av bröstcancer: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22953621

Bilden att omega-6 ökar risken för bröstcancer är dock inte entydigt. Enligt denna gigantiska amerikanska studie på 80 000 kvinnor finns ingen koppling mellan olika fetter och bröstcancer: aje.oxfordjournals.org/content/164/10/990.long

Traditionell lågfettdiet hjälper inte kvinnor med bröstcancer

Andra studier visar att det som vi traditionellt har kallat för en ”nyttig diet” med frukt, grönsaker och lite fett, har dålig effekt på bröstcancer. Kvinnor med bröstcancer som fick hjälp att följa en sådan diet blev inte hjälpta enlig en studie publicerad i JAMA: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17635889

Och inte heller denna studie hittade någon positiv effekt av en lågfettdiet: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19130632

En viktig förklaring är bukfetma, metabolt syndrom och typ 2-diabetes

Vad som däremot framstår som tydligt är att bukfetma, metabolt syndrom och typ 2-diabetes ökar risken för bröstcancer efter klimakteriet:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21415236

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23093685

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22268396

Forskning visar också att kvinnor som bär på bukfetma när de får sin bröstcancerdiagnos löper högre risk att avlida i sjukdomen:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17035393

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20571870

En seriös läkare borde alltså förklara ökningen av bröstcancer de senaste 40 åren med att vi idag är väldigt mycket mer överviktiga nu än vad vi var år 1970.

Mer snabba kolhydrater och socker – också en förklaring

I Ett sötare blod skriver jag att höga insulinnivåer i blodet triggar kroppens tillväxtsystem. Det finns många studier som talar för att en högre glykemisk belastning ökar risken för bröstcancer:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469262

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22760570

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17921397

En annan studie visar att äldre kvinnor som har höga blodsocker, löper högre risk att drabbas av bröstcancer:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20615887

SLUTSATS: Man kan lika gärna skylla ökningen av bröstcancer på våra kostråd. Dessa har lett till ett högre intag av omega-6-rika fetter och mer snabba kolhydrater. Vi har helt klart blivit mer överviktiga. Det är tydligt att detta är en riskfaktor för bröstcancer. • Karl

  Tittar man på åldersspecifika incidenstal i den officiella statistiken verkar det som bröstcancer ökat tydligast just i 65–75-årsåldern under det senaste decenniet (som diagrammet ovan visar på). Det är nära den övre gränsen för mammografiåldern, och förbättrad diagnostik kan nog ha betydelse där (mortaliteten i bröstcancer verkar dessutom minska snarare än öka), fast kanske spelar livsstilsfaktorer, som leder till ökad övervikt också in, som du skriver i inlägget.

  Förklaringen att kvinnor föder färre barn senare, som också har setts i artiklar som diskuterar detta idag, verkar i varje fall inte kunna förklara trenderna i de här åldersgrupperna (om något har 40-talistkvinnorna fött fler barn tidigare jämfört med närmast föregående födelsekohorter, SCB 2011:3).

 • Pingback: Faktakoll: Kan fet mat ge bröstcancer? | Kostdoktorn()

 • Cecilia

  Jag, och många, många med mig, är så tacksamma för din research här på nätet, Ann! Faktakollen är ovärderlig för oss alla! Önskar att fler inom sjukvården också läste det du skriver.

  • AnnFernholm

   Tack!!!

 • Tack Ann, du är bäst!
  Alltid bra med fakta när omgivningen trycker upp löpsedlar i ansiktet på en och skanderar; ”Titta här, vad säger du nu!”
  Man har vant sig lite men det är alltid lika tråkigt med sådana här rubriker.
  Väldigt många läser inte ens hela artikeln som många gånger, också här, säger något helt annat en den feta rubriken, jag menar LCHF-cancer, jösses! Är det någon ny tumörsort? Jag blir uppriktigt ledsen.

  • AnnFernholm

   Ja, det var en kreativ redigerare 🙂 De har störtkoll på vad som säljer tidningar, statistik dag för dag. Tack för alla hejaropa!!!

 • Bente

  Jag vill också tacka för Faktakollen! Otroligt obehaglig när läkare/forskare bara slänger ut sig påståenden.

  Äter själv LCHF sedan en kort tid tillbaka och mår toppen! Men om man inte ens skulle kunna äta GI, vad i all världen skall man då kunna äta för nyttigt och fritt från raffinerade kolhydrater?

  Vad är poängen med att göra naturlig mat till fiende? Att LCHF kan upplevas främmande, kan jag på ett sätt förstå, men kritisera GI?

  • AnnFernholm

   Det är inte utan att man undrar just det…

 • Tack, dig och Andreas Eenfeldt som får saker att falla på sina rätta platser

 • ano hush

  Fantastiskt inlägg, väldigt sakligt

 • Tombola

  Du skriver ”Faktum är att när vi åt fyra gånger så mycket smör fick vi kvinnor häften så mycket bröstcancer. ”

  Skulle vara intressant att se samma jämförelse med mjölkkonsumtionen, sockerintaget och födelsevikten (på nyfödda) – troligen ingen avancerad gissning att det skulle ge ungefär samma slutsatser?

  Födelsevikten på nyfödda borde ha ett klart samband med hur metabolt skadade mammorna var vid nedkomsten?

  • AnnFernholm

   Födelsevikten är kopplad till fetma och diabetes.

 • Thomas H

  För mig känns det som ”man” medvetet då och då hela tiden angriper LCHF-kosten på alla möjliga vis enbart för misskrediteringens skull. Man försöker helt enkelt skrämmas! Märkligt ändå att en cancerexpert som nu Lindeman kallades för i artikeln uttalar sig på detta sätt. Offentligt avlönade Experter skall väl vara uppdaterade på nästintill samma sätt som du nu faktakollat förhållanden och studier! Tack ändå för en noggrannare kontroll, jmf med Lindemans!

 • Johan

  Du är grym!

 • Pingback: Fet mat ger dig LCHF cancer | Formtoppa med LCHF()

 • Pingback: Todays big scare: LCHF cancer | Grumpy Old Swede()

 • AnnFernholm

  Det enda skälet till angrepp är nog det faktum att det säljer tidningar. Det är nog ingen medveten strategi.

  • Njae. Anledningen är snarare att det inte finns stora pengar att tjäna på LCHF. En gurka och en bit kött är en gurka och en bit kött. Inte mycket för ”förädlingsindustrin” (förädling är en märklig term att använda i sammanhanget) att förädla.

 • Bert

  Kan vår konsumtion av ”fet mat” verkligen likställas med vår konsumtion av smör?

 • Alva

  Min erfarenhet från bröstcancer-vården är att kvinnor lever under en onaturligt hög stress, högprestation och detta ”onaturliga” leverna leder till en stark inre sorg. Många m bröstcancerpatienter känner igen att de levt med stark sorg, såsom saknad av en kär person. Denna ständiga stress, lämna ifrån sig barn för tidigt o åka o jobba långa dagar ifrån varann, pressa in träning, leva avsklid från närhet som singel, med jobbet som ”partner”. MYCKET mer EL-strålning överallt för känsliga körtlar . Men jag har inte vetenskapliga bevis för detta, mer än mina bröst känner starkt att kvinnor lever under för hög stress och för elektrisk natur!

 • Maria Lilja Carlsson

  Hej Ann,
  Kostdoktorn hade rekord antal besökare igår, antar att du såg något liknande här kanske?
  Antal Gilla på Facebook stack iväg lite i alla fall såg jag, (898), kul 🙂
  Jag ”delar” så mycket jag kan.
  Du är så saklig och tydlig men samtidigt ödmjuk.
  Bra jobbat!

 • Eva

  Tack Ann för faktakollen – mycket bra! Har en tom Becelask intill mig (studiesyfte) Där består fettet av 15g/100g Omega-6 och 3,9g/100g Omega-3. Största delen av fettet är fleromättat – det som SLV rekommenderar. Fleromättat fett från fisk är naturligtvis riktigt bra men det är ju inte samma sak som denna industrisörja, eller? – rätta mig om jag har fel…

 • rolf

  Det kan lika järna bero på hormonstörande kemikalier.

  Det finns inga som helst bevis för att kosten orsakar bröstcancer

  Drick läsk så får du i dig bisfernol, koststudier är meningslösa när man inte vet vad som orsakar cacern.

  I DN nyligen sa dom att det var bevisat att kemikalierna skadade oss dom nämnde även bröstcacer.

  Kemikalir misstänks aven ge diabetes då orsakar kemikalier förhöjt insulin.

  Då är det inte kostens fel.

  En vetenskapssjornalist borde vara mer nogran i faktagranskningen.

  • AnnFernholm

   Berätta gärna exakt vilka kemikalier och den studie som bevisar att det ger bröstcancer. Det måste finnas en orsaks-verkan mekanism. När det gäller socker och cancer finns det en hel rad sådana. Detta är mycket mer välbelagd än tesen att det skulle vara hormonstörande ämnen i naturen. Och det man pratar om i DN är inga som helst bevis. Det handlar om korrelationer. Säger vetenskapsjournalisten som är ganska så bevandrad i molekylernas värld och väldigt noga med faktagranskningen.

 • AnnFernholm

  Tack tack! Jo, rekord även här faktiskt. Mycket tack vare kostdoktorns hänvisningar…

 • AnnFernholm

  Det förklarar inte varför bröstcancer är så kopplat till fetma.

  • Olika typer av stress kan ju vara en orsak till det metabola syndromet där fetma ingår?

   Troligtvis är det många samverkande faktorer. Det skulle vara intressant att se om motsvarande höjning av prostatacancer har skett under samma tid?

   En gissning är att kvinnor ligger sämre och far mera illa av det liv som vi lever än vad män gör, dubbelarbete, för täta graviditeter, sena graviditeter, ensamstående, karriär, mera alkohol, rökning – listan kan göras lång,,,,

   Men gång på gång kommer övervikten in – det gäller att hålla sig normalviktig och då är det säkerligen maten tillsammans med fysisk aktivitet som gäller – miljöfaktorer som vi inte kan påverka själva kanske är 10%?

 • AnnFernholm

  Vår konsumtion av fett ligger på i princip exakt lika många gram per dag som år 1980.

 • Bra jobbat! Har lagt in länken hit i kommentarsfältet på min blogg på alltommat.se om löpet. Ger dig en eloge för att du har plockat fram studierna också 🙂 http://blogg.alltommat.se/vinkarlek/2013/02/21/idiotisk-lchf-cancer

  • AnnFernholm

   Tack tack!

 • Erik0

  Amning påstås skydda mot bröstcancer. Man kan tänka sig att stressade kvinnor ofta är de som satsat på karriär och nedprioriterat amning.

 • Pingback: Nya rön: Bröstcancerceller tycks vara beroende av socker | Ett sötare blod()