Fat Chance 2.0 med Robert Lustig – ett lysande föredrag

20 november, 2013


Började denna morgon med att titta igenom Robert Lustigs föredrag Fat Chance: Fructose 2.0. Robert Lustig är läkare på en överviktsmottagning för barn på UCSF i San Francisco. Hans devis är ”a calorie is not a calorie”. Idag vilar fetmavården och bemötandet av överviktiga på dogmen att vikten enbart beror av hur många kalorier vi förbränner och hur många kalorier vi äter. Lustig smular sönder denna dogm. Hans egen resa till insikt började med ett barn som fick störda mättnadskänslor efter en hjärntumör. En del av hypotalamus som styr över mättnadskänslor och energiförbrukning slutade att fungera. Barnet började äta mer än vad kroppen förbrännde. Lustigs detektivarbete ledde honom fram till en viktig insikt: barnet reagerar inte längre på mättnadshormonet leptin som verkar via hypotalamus. Samma mekanismer driver övervikt, eftersom insulin också kan blockera effekten av leptin.

Dags att sluta fokusera på vikten

Samtidigt menar Lustig att vi ska sluta fokusera på vikt. 20 procent av alla överviktiga är fullt friska. De har inga problem alls med sin hälsa. Samtidigt lider 40 procent av alla normalviktiga av så kallat metabolt syndrom, den sjukdom som har spridit sig som en löpeld i vår befolkning. En miljon människor i Sverige har metabolt syndrom. När vi ställer oss på vågen kan vi inte se hur många kilogram som kommer från ben, muskelmassa, subkutant fett (det som ligger under huden) eller visceralt fett (som ligger runt våra inre organ). De tre första vill man ha mycket av; de är bra för kroppen. Visceralt fett är däremot starkt kopplat till ett sötare blod, höga insulinnivåer och allt som följer av det: typ 2-diabetes, demens, cancer, polycystiskt overiesyndrom, tidig pubertet och mycket annat som vi mår ganska dåligt av.

Robert Lustigs föredrag är lysande och något som varenda allmänläkare, sköterska och dietist borde se. Och alla andra också för den delen. • Jocke

  Vad tycker du om det han säger om stärkelse? Som jag fattar det hela pekar han inte ut det som någon egentlig fara. Han tycks mena att det främst är sockret som är boven.

  • AnnFernholm

   Jag tror han har rätt när det gäller förebyggande. Sedan behandlar ju han barn och inte vuxna. För vuxna som väl fallit över gränsen och har problem med blodsockret är stärkelse illa.

 • Stefan O

  Det är bra att personer med pedagogiska färdigheter och lite medial genomslagskraft tar täten och förklarar var vi bör leta efter orsakerna till det metabola syndromet. Jag håller med om att vi inte ska fokusera på vikten som sådan som orsak till allt ont, men 80% av dem med övervikt lider av något eller alla (i varierande grad) symptomen på det metabola syndromet. Det viktigaste (som jag ser det) är att få pedagogiken korrekt; sjukdomarna som tillsammans bildar/Ingår i det metabola syndromet (däribland fetma/övervikt) orsakas mest troligt av höga blodsocker (och dess följdverkningar), och höga blodsocker får man sannolikt av en för stor andel blodsockerhöjande mat och socker (lättsmälta kolhydrater) i kombination med höga och frekventa doser av fruktos.

 • Fredrik

  Intressant föredrag! Hittade en bra intervju med honom här:

  http://www.thelivinlowcarbshow.com/shownotes/7254/640-dr-robert-lustig-takes-on-big-food-and-u-s-government-with-fat-chance/

  Men man blir lite konfunderad när man sen läser vad Jacob Gudiol skriver om både Robert Lustig och Gary Taubes:

  http://tranastyrka.se/mer-nonsens-fran-robert-lustig/

  http://traningslara.se/robert-lustig-fruktos-och-overvikt-vad-ar-det-han-sager/

  http://traningslara.se/taubes-skitsnack-del-3-kolhydrater-insulin-fettinlagring/

  Vad tycker du Ann om Jacobs invändningar?

  mvh Fredrik

 • AnnFernholm

  Jag har tyvärr inte tid att sätta mig in i alla detta. Men vet att ex Gudiol tidigare har hävdat att kroppen gör glukos från fruktos. Det förutsätter en lång fasta. Det som är relevant är vad kroppen gör när den redan är fylld av glukos.

  • Fredrik

   Jag förstår verkligen att du inte hinner eller har lust att ta strid med alla internetkrigare där ute. Men är det någon kritiker du skulle granska lite närmare, när tid och lust infinner sig, så tror jag att Gudiol är den som är mest intressant.

   I ett inlägg på tranastyrka.se skriver Jacob Gudiol följande:

   ”Jag har läst båda Gary Taubes böcker och jag har även läst Good Calories, Bad Calories två gånger. Jag har läst mer eller mindre alla artiklar publicerade av Lustig, jag har läst Kostdoktorns bok, alla svenska böcker om LCHF och träning samt tre engelska böcker om det samma.

   Jag har sen skrivit flera väldigt långa inlägg om dessa texter, många gånger i många delar. I dessa har jag tagit upp argumenten och bemött dessa med fakta och en väldig massa referenser som jag själv har samlat ihop och läst. SÅ jag vet mer om LCHF än de flesta som tror sig leva med LCHF och säker mer än de flesta som kallar sig LCHF-experter här i Sverige.

   Det som dessa författare skriver är SKITSNACK. Visst, LCHF kan hjälpa människor, det har jag aldrig sagt emot. Men de förklaringsmodeller som ges i dessa böcker och i inlägg på internet är rent påhitt. Det finns ingen vetenskap att backa upp det med och jag har visat detta väldigt väl flera gånger om.”

   • AnnFernholm

    Verkligheten talar liksom mot honom. Om jag hinner ska jag försöka sätta mig in i hans motargument.

 • Pingback: Ny kräm ska hindra socker från att skada din hud | Ett sötare blod()