Fat Chance 2.0 med Robert Lustig – ett lysande föredrag

20 november, 2013


Började denna morgon med att titta igenom Robert Lustigs föredrag Fat Chance: Fructose 2.0. Robert Lustig är läkare på en överviktsmottagning för barn på UCSF i San Francisco. Hans devis är ”a calorie is not a calorie”. Idag vilar fetmavården och bemötandet av överviktiga på dogmen att vikten enbart beror av hur många kalorier vi förbränner och hur många kalorier vi äter. Lustig smular sönder denna dogm. Hans egen resa till insikt började med ett barn som fick störda mättnadskänslor efter en hjärntumör. En del av hypotalamus som styr över mättnadskänslor och energiförbrukning slutade att fungera. Barnet började äta mer än vad kroppen förbrännde. Lustigs detektivarbete ledde honom fram till en viktig insikt: barnet reagerar inte längre på mättnadshormonet leptin som verkar via hypotalamus. Samma mekanismer driver övervikt, eftersom insulin också kan blockera effekten av leptin.

Dags att sluta fokusera på vikten

Samtidigt menar Lustig att vi ska sluta fokusera på vikt. 20 procent av alla överviktiga är fullt friska. De har inga problem alls med sin hälsa. Samtidigt lider 40 procent av alla normalviktiga av så kallat metabolt syndrom, den sjukdom som har spridit sig som en löpeld i vår befolkning. En miljon människor i Sverige har metabolt syndrom. När vi ställer oss på vågen kan vi inte se hur många kilogram som kommer från ben, muskelmassa, subkutant fett (det som ligger under huden) eller visceralt fett (som ligger runt våra inre organ). De tre första vill man ha mycket av; de är bra för kroppen. Visceralt fett är däremot starkt kopplat till ett sötare blod, höga insulinnivåer och allt som följer av det: typ 2-diabetes, demens, cancer, polycystiskt overiesyndrom, tidig pubertet och mycket annat som vi mår ganska dåligt av.

Robert Lustigs föredrag är lysande och något som varenda allmänläkare, sköterska och dietist borde se. Och alla andra också för den delen.