Fibromyalgi är inflammation i kroppen – kosten kan hjälpa

23 april, 2013

Idag berättar Aftonbladet under rubriken ”Folksjukdomens gåta nära att lösas”, om en svensk studie som är ett år gammal där forskare har sett att personer med fibromyalgi har höga halter av ett ämne som heter IL-8 i centrala nervsystemet. IL-8 driver på immunförsvaret och ger en inflammation i kroppen. Andra studier visar att mängden IL-8 är förhöjd även i blodet hos personer med fibromyalgi.

Ett sötare blod berättar jag om hur jag snubblade över en vetenskapliga studie som jämför en lågfettdiet med en lågkolhydratdiet och som visar att just IL-8 påverkas av kosten. Du hittar den studien här:

Comparison of Low Fat and Low Carbohydrate Diets on Circulating Fatty Acid Composition and Markers of Inflammation

Studien är ganska liten och egentligen inte så mycket att hänga i julgranen. Men min mamma hade fibromyalgi och hoppet om att dieten kanske kunde hjälpa fick mig att tjata på henne. Jag ville att hon skulle överge alla lättprodukter och prova att drastiskt dra ner på kolhydraterna. Hon var minst sagt skeptisk. Men till slut fick jag henne att prova åtminstone någon månad.

Detta är flera år sedan. Ingenting kan få henne att gå tillbaka till sina gamla lättprodukter. Hon har fortfarande ont i kroppen, men värken är mycket mer hanterbar. Hon är inte heller alls lika trött. Många inom lågkolhydratrörelsen vittnar om liknande effekter. I helgen berättade Expressen Söndag också om en kvinna som fått mindre värk när hon lagt om kosten. Logiken talar alltså för att en lågkolhydratdiet kan hjälpa vid fibromyalgi. Men det finns inga vetenskapliga studier på området. Någon borde verkligen undersöka det. • Hejsan! Jag hittade din sida på kostdoktorn och jag är en av de som äter mig frisk. Jag led av kraftig IBS, Fibromyalgi och halsbränna. Idag 2-3 år senare är jag nästan helt fri från allt. Men som du säger, att helt frisk är jag inte från fibromyalgin då värken sitter kvar, men otroligt mycket bättre är det. Jag kan inget mer än att säga till alla som har problem att försöka tänka på vad Ni äter – det blir bättre! Jag är gladare, piggare och mindre trött.

  Besök min hemsida och läs mer om att äta mig frisk: http://karlzons.wordpress.com/

  • AnnFernholm

   VAd roligt att höra! Grattis!

 • Håkan

  Hej Ann

  Hur ser du på diagnosen polymyalgi?

  • AnnFernholm

   Den är ny för mig…

 • Jag blir så arg!
  Det finns ingen ände på hur långt vi övergödda européer är beredda att gå för att lägga vantarna på billigt socker. Det är skamligt, omoraliskt och måste få ett stopp!
  Alla och en var har möjlighet att påverka. Konsumentmakt heter det!

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5513323

 • Ann, Hittade den här mycket intressanta föreläsningen med Ralf Sundberg länkad från ”Fet hälsa”.
  Kolesterolbluffen och den efterföljande fettskräcken kan nog vara århundradets största hälsomisstag.
  Mats Lindgrens hälsoresa är för övrigt helt makalös, väl värd att ta del av.

  http://fethalsa.wordpress.com/2013/04/24/ar-brist-pa-kolesterol-farligt/

 • Totto

  Också vi som har problem med sköldkörteln blir ofta mycket bättre av lågkolhydratkost. Och symptomen på fibromyalgi och sköldkörtelproblem överlappar. Vad jag menar är att din mamma, och andra med den diagnosen, kanske skulle må bättre med levaxin. Tyvärr har läkarna fastnat i en vetenskapligt oförankrad övertro på referensvärden, medan det finns överväldigande belägg för att sköldkörtelvärden är indivduella vilket gör referensvärden ointressanta på patientnivå.