Fler gravida kvinnor har fetma – det påverkar barnet

6 oktober, 2013

Det var visst en sak till jag behövde skriva om idag. DN och andra medier rapporterar om en studie som visar att fetma ökar bland gravida kvinnor: Gravidas vikt visar på ökad fetma i landet. Nästan en av tio förstföderskor har fetma när de gör sitt första besök på mödravårdscentralen.

Med fetman ökar riskerna under graviditeten och vid förlossningen. En viktig orsak är att höga blodsocker och höga insulinnivåer i blodet gör att fostret växer mer. Det här är något jag berättar mer om i Ett sötare blodOm mamman har fetma, tredubblas barnets risk att få övervikt, enligt vissa studier. En del studier tyder på att barnets gener påverkas genom så kallad epigenetik. Därmed är barnet programmerat att bli överviktigt. Det kan leda till att fetmaepidemin blir ännu värre i framtiden. • Morgengry

  Jag är fet och gravid.
  Äter lågkolhydratkost, dock inte LCHF längre då det blir för mycket för mig just nu.
  Jag undrar om det är fetman i sig själv som är värst, eller om det är det höga blodsocker som mamman har som ger problemer?
  Eller kan det vara så att feta ofta har nån näringsbrist för att de äter dåligt, som påverkar fostret? Funderar över det efter Aftonbladets inslag om feta mammor i USA som föder för tidigt.
  Är det nån som vet nåt om det?

 • PaleoMamman

  Det är så sorgligt när barn drabbas av våra kostval på ett negativt sätt.

  Jag sträckläste ett sötare blod 🙂 Jag skulle gärna läsa mer om kost till just barn, kanske nästa bokprojekt? mvh PaleoMamman http://www.paleomamman.se

 • AnnFernholm

  Det kommer 😉 I augusti nästa år, om allt går som beräknat.

 • AnnFernholm

  Jag vet inte om någon kan svara på det. Men om du äter en lågkolhydratdiet, kommer du få upp nivåerna av tillväxtbromsen IGFBP-1 i blodet (läs mer om den i ETt sötare blod). Det gör mycket sannolikt att fostret växer i en mer normal takt. Du kommer också normalisera andra hormonnivåer som är rubbade vid fetma.

  • Thomas Tombola Jansson

   Undrar om man inte kan få en del uppslag iRobert Lustig´s bok ”Fat Chance”

 • LottaJ

  Jag hare bara ett ord: skrämmande!
  Alltså, det blir ju en katastrofal utveckling av befolkningens vikt…
  Jag är tacksam över att jag själv hade ok vikt under mina graviditeter och födde friska normalviktiga barn.

 • ST1968

  OK, tredje gången jag försöker posta detta inlägg. Trägen vinner…hoppas jag 😉

  En oroande trend som förhoppningsvis kan vändas snart. Kanske är jag lite petig nu, men fetman/övervikten är ju bara ett av flera (men såklart det mest
  synliga/tydligaste) symptom på att något är ur balans i kroppen. Det är ju inte
  övervikten eller fetman som sådan som är skadlig och som i sig självt leder
  till de andra allvarliga sjukdomarna/symptomen (hjärtkärlsjukdom, diabetes,
  vissa cancertyper m.m), utan den bakomliggande hormonella/biokemiska
  imbalansen, p.g.a. en alltför blodsockerhöjande kost.

  Tvärr ser man ganska ofta denna förenkling i media, att det är fetman/övervikten som är farlig och orsakar de andra sjukdomarna. Ja, 80% av de med fetma/kraftig övervikt har enmarkant ökad risk för att drabbas av de andra sjukdomarna/symptomen (på det metabola syndromet), men för att vi ska kunna sprida kunskap och förståelse för vad som verkligen är orsak och verkan tror jag det kan vara bra att lyfta fram att fetman bara är ett av flera symptom/sjukdomstillstånd orsakat av höga blodsocker på grund av för mycket socker och lättsmälta kolhydrater i kosten. Jag vänder mig inte mot dig Ann, jag vet att du vet, utan ville bara påpeka detta lilla pedagogiska problem, ofta förekommande i media (och i vissa läkares/sjukvårdspersonals, med fleras, huvuden).

 • AnnFernholm

  Om nästa generation börjar äta hälsosamt, går förhoppningsvis de epigenetiska förändringarna tillbaka.

 • AnnFernholm

  Tror inte han skriver något om gravidas vikt…

  • Thomas Tombola Jansson

   Nej – men om nyfödda som är metabolt sjuka p g a mödrarnas övervikt,,,,

 • Morgengry

  Blir de nyfödda metabolt sjuka pga mammans övervikt eller pga mammans eget metabola syndrom?
  Det är ju också många överviktiga mammor som föder friska barn, till normal tid och i normal storlek.
  Så vad är det som skiljer?
  Hur kan man som gravid flytta sig själv från den gruppen av kvinnor som föder sjuka barn till andra gruppen?
  Nu verkar det som all fokus är på fettet, att ens BMI är bästa sättet att mäta om man har risker eller inte.
  Skulle vara kul om det blev lite mer nuancerad.

  En annan sak, blir lite trött när BM börjar prata motion, och liksom antar att jag rör mig för litet för att jag är fet. Jag rör mig mer än de flesta andra jag känner, sitter aldrig ner på jobbet, cyklar vart jag ska osv. Undrar om de skulle prata lika till en smal person? Eller då antar dom väl automatiskt att dom rör på sig.

  Men, jag ska fortsätta med min lågkolhydratkost, sen får vi se hur det blir när bebin kommer ut.