Föredrag i Kristianstad i morgon

11 mars, 2014

I morgon blir det föredrag om Ett sötare blod i Kristianstad. Tandvårdsskade-förbundet bjuder in till föredrag. Det kommer att handla om varför kostråden har blivit fel och hur vårt allt sötare blod driver både åderförkalkning, demens och cancer. Jag har också utvecklat en ny del som handlar om kroppens svälthormon, leptin, och varför det är så förbenat svårt för de flesta att gå ner i vikt genom att bara snåla på kalorierna.

Föredraget är gratis och ingen anmälan behövs. Alla är välkomna! Vi ska vara i Konserthuset, Musik i Syd. Det börjar 18.30 och håller på till 20.30. Den som vill kan köpa boken till ett förmånligt pris. Ta med kontanter! • Jonas N

  All överkonsumtion kan inducera patogena tillstånd, var sig det är kolhydrater, proteiner, fett, salter eller annat.

  Det finns många påverkansfaktorer som samspelar när det gäller energiförbränning; kost, motion, genuttryck, normalfloran av bakterier i tarmen (olika bakteriearter konsumerar olika substrat), psykisk status, etc.

  Det finns många påverkansfaktorer vad gäller vikt och hunger/mättnadskänsla: leptinnivåer visst, men även ghrelin spelar roll, huruvida fettcellernas antal ökat (man kan jonglera med fettcellernas storlek fram och tillbaka, men om energiintaget blir så stort att de når gränsen för sin storlek och tvingas bli fler går det inte att bli kvitt de nya fettcellerna hur man än gör), psykisk status, rökning, etc.

  Min poäng är att du kommer få skriva många böcker om du ska skriva en bok för varje komponent som påverkar kroppens homeostas, som ju är sammanhanget man får sätta matintagets påverkan i.

  Jag tycker du ska läsa läkarprogrammets första fyra terminer, då får man ett bra hum om hur allt hänger ihop. Man inser också att det blir problematiskt att som du gör lyfta ut enskilda substrat eller hormon till att förklara sådana här komplexa sammanhang, det går inte.

  Mvh Jonas

  • Håkan

   Ann verkar ha mera hum om hur allt hänger ihop än många läkare som läst de fyra första terminerna på läkarprogrammet. Kan inte Du Jonas N vänligen förklara det som Ann missat?

 • Elna

  Tack för en mycket intressant och inspirerande föreläsning!

  • AnnFernholm

   Tack!

 • Thomas H

  Blir lite fundersam Jonas N om de fyra första terminerna på läkarprogrammet! Om det är som du säger så borde ju alla läkare kunna mer om kostens inverkan vad gäller alla våra metabola sjukdomar? Så är det ju inte riktigt. Se bara på den pensionerade läkaren Nils Simonsson som vid sin pension fick tid att läsa på mer och vips så försvann hans mag/tarmproblem med koständring!
  Min uppfattning är ju den att Ann Fernholm har läst på lite mer….. 🙂

 • Penny

  Tack för ett inspirerande föredrag. Jag hörde dig också i Säffle, men man lär sig alltid något nytt varje gång.

  • AnnFernholm

   Tack! Ja, jag har lagt in lite nytt.