Föredrag i Vasa imorgon och nytt event 3 maj i Stockholm

17 februari, 2014

I morgon blir det föredrag om Ett sötare blod på gamla bioteatern Ritz i Vasa i Finland. Jag tror att det finns några platser kvar (uppdatering: det är slutsålt nu, men ibland blir folk sjuka och om någon inte dyker upp är det möjligt att få den platsen). Det är Slow Food Ostrobothnia som anordnar föredraget. Anmälan via denna länk: slowfoodostrobothnia.com/2013/12/27/forelasning-med-ann-fernholm.

Och så har det tillkommit ett nytt event i Stockholm den 3 maj: Nutrition for Health and Maximum Performance – en seminariedag för alla hälso- och idrottsintresserade arrangerad av mf Hälsoutbildningar och Colting Communications. Jag inleder med att prata kring kost från ett allmänt hälsoperspektiv. Sedan följer föredrag som är inriktade på kost och idrottspresentation, bland annat pratar sydafrikanen Tim Noakes – en framstående forskare och professor inom träningsfysiologi och idrottsnutrition. Mer om eventet och anmälan här: Nutrition for Health and Maximum Performance. Den 4 maj följer ett liknande event i Göteborg. Då inleder Andreas Eenfeld.

Följande föredrag är bokade under våren och sommaren:

8 mars 10.15, ABF, Stockholm

Läkarföreningen för Integrativ Medicin och Föreningen för Integrativ Medicin håller årsmöte 9-10. Efteråt blir det en rad föredrag där bland annat jag ska prata. Läs mer i denna pdf: Årsmöte LIM-FIM-2014. Anmälan via ticnet: www.ticnet.se/event/311113

12 mars 18.30-20.30, Konserthuset, Musik i Syd, Kristianstad

Det är Tandvårdsskadeförbundet i Kristianstad som bjuder in till föredrag. Det är gratis och ingen anmälan behövs. Alla är välkomna!

25 mars 18.30, biblioteket, Avesta

Återkommer med mer info senare.

5-6 april, LCHF-kryssning till Åbo

Kolhydrater i Fokus anordnar denna kryssning och du anmäler dig hos Tallink Silja Line. Det blir även föredrag av Annika Dahlqvist, Andreas Eenfeldt, Monique le Roux Forslund, Jonas Bergqvist och Ralf Sundberg.

23 april 18.00, Karlsborgs Soldathem/Fästningsteatern, Karlsborg

Karlsborgs Soldathem bjuder till föreläsning. Anmäl dig till Elisabeth Kindbom via denna mejladress: karlsborg@soldathem.org

3 maj 10.00 Stockholm, Nutrition for Health and Maximum Performance

Det här är en seminariedag för alla hälso- och idrottsintresserade arrangerad mf Hälsoutbildningar och Colting Communications. Jag inleder med att prata om kost utifrån allmänt hälsoperspektiv. Sedan följer föredrag som är inriktade på kost och idrottspresentation, bland annat pratar sydafrikanen Tim Noakes – en framstående forskare och professor inom träningsfysiologi och idrottsnutrition. Mer om eventet och anmälan här: Nutrition for Health and Maximum Performance.

Den 4 maj följer ett liknande event i Göteborg. Då inleder Andreas Eenfeld.

26 augusti, Hälsovecka på Gräsö

Sjukgymnasten Marita Wahlgren bjuder in till en hälsosemester 25/8-29/8 2014 på sin vackra gård på Gräsö i norra Roslagen. Mer information här: www.janpersgarden.se.

I samband med alla föredragen kommer det gå att köpa en bok för 160 kronor eller två böcker för 300 kronor. Ta med kontanter!



  • Richard Arppe

    Hejsan Ann,

    Dietary intake of carbohydrates and risk of type 2 diabetes: the European Prospective Investigation into Cancer-Norfolk study (2013).

    , ”The replacement of 5 % energy intake from SFA with an isoenergetic amount of fructose was associated with a 30 % lower diabetes risk (HR 0·69, 95 % CI 0·50, 0·96). Results of the standard and energy partition methods were similar to those of the residual method. These prospective findings suggest that the intakes of starch and sucrose are not associated, but that those of fructose and glucose are inversely associated with diabetes risk”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23880355

    • AnnFernholm

      Have you read the discussion: ”The contrast between our findings
      and what is expected from animal studies strengthens the
      idea that a lower risk of diabetes and obesity associated
      with fructose and glucose could be ascribed to particular dietary
      patterns (i.e. higher intake of fruits and vegetables) rather
      than to higher consumption of fructose itself.”

      In this study, fruit and veggies was the main source for fructose. Its a huge difference between eating fruit and eating candy. If you eat fruit the sugar comes with vitamins and antioxidants, which help the liver take care of free radicals formed in the metabolism of fructose.

      • Richard Arppe

        Yes, Ann,

        jag är väldigt medveten om regression dilution bias (attenuation of the association) Jeremiah Stamler (samt company) visade redan på 1970 -talet att flesta av de studier som Siri-Tarino samt Co använde i sin meta-analys kommer att visa nära zero correlation. Tyvärr, ser det ut så att du är bara skeptical när det gäller studier som du inte själv tycker om, nämligen studier som går stick o stäv mot din egen agenda.

        http://ajcn.nutrition.org/content/91/3/497.full
        http://ajcn.nutrition.org/content/92/2/459.2.long

        Statistical methods to assess and minimize the role of intra- individual variability in obscuring the relationship between dietary lipids and serum cholesterol. J Chronic Dis 1978;31:399–418

        Lite historia runt Diet-Heart, högt rekommenderad.

        ”Animal studies, particularly in subhuman primates, reveal an unequivocal causal relation between dietary cholesterol or saturated fat, plasma cholesterol levels and development or regression of atherosclerosis” –Glueck (member of McGovern panel 1977).

        http://healthylongevity.blogspot.fi/2014/02/death-by-food-pyramid.html

        Bonus:

        The effect of high carbohydrate diet on glucose tolerance in patients with type 2 diabetes mellitus.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/12126765/

    • AnnFernholm

      I was going to write about this study until I read this in the discussion: ”In the EPIC-Norfolk study, the entire cohort was not biochemically
      screened for type 2 diabetes either at baseline or
      during follow-up. Therefore, there is the possibility for
      under-ascertainment of diabetes and therefore misclassification
      of the outcome, resulting in the attenuation of the
      observed association”.

      Eftersom det finns ett stort mörkertal när det gäller diabetes, är det märkligt att de ens får denna studie publicerad.

  • Pingback: Citronfasta dag 4 – Morotsliv()