Ny avhandling: Gluten kan öka risken för typ 1-diabetes

2 december, 2014

När jag skrev Ett sötare blod drog vi kraftigt ner på mängden socker till barnen. När jag skrev Det sötaste vi har drog vi också ner på mängden pasta och vitt bröd. Den viktigaste orsaken för mig var att vissa forskare menar att gluten direkt kan orsaka typ 1-diabetes. Nu skriver Ulrika Engström på SVT Vetenskap om en ny avhandling som tar upp just dessa kopplingar: ”Gluten ökar risken för diabetes” – Nyheter | SVT.se.

Sverige har flest fall av typ 1-diabetes i hela världen

Typ 1-diabetes är den form av diabetes som drabbar barn och unga. Immunförsvaret attackerar bukspottkörtelns insulinproducerande celler. När kroppen inte längre kan producera insulin, skjuter blodsockret i höjden. Det är en sjukdom som kan vara svår att hantera och som inte sällan förkortar livet.

Barn som föds i Sverige löper världens högst risk att drabbas av typ 1-diabetes och sedan 1970 har antalet fall fördubblats. Det är otvivelaktigt något i vår miljö som orsakar ökningen. Emma Adlercreutz, forskaren bakom avhandlingen som SVT Vetenskap nu skriver om, menar att en förklaring kan vara att svenska barn äter väldigt mycket vete och att våra bebisar, via vällingen, får i sig höga doser tidigt under livet.

Läckande tarmar – en riskfaktor

Samtidigt är bilden komplex. Sannolikt är inte vetet den enda förklaringen. För att rester av gluten ska kunna ta sig in i kroppen krävs att tarmarnas barriär mot blodbanan fallerar. Vid till exempel en maginfluensa kan tarmarna börja läcka och det kan vara en förklaring till varför barn som föds på sommaren oftare får typ 1-diabetes. När de är ett halvår gamla och börjar äta välling, härjar vinterns magvirus som värst. I Det sötaste vi har berättar Karsten Buschard, forskare vid Bartholin Institute vid Rigshospitalet i Köpenhamn, att han tror att viruset infekterar bukspottkörtelns celler. När barnet sedan äter gluten, samtidigt som tarmarna läcker, kommer nedbrytningsprodukter av gluten att ta sig in blodbanan och de kan fastna i bukspottkörtelns fina blodkärl. Virus och glutenrester retar tillsammans upp immunförsvaret.

Det finns även andra saker som kan få tarmarna att läcka, till exempel en rubbad tarmflora. Allt fler barn har magproblem, sannolikt eftersom vi vuxna ger dem fel slags käk. Deras kroppar är inte utvecklade för fredagsmys, stora påsar lördagsgodis, barnkalas, glassfester och sötade frukostflingor varje morgon hela veckan lång. När tarmfloran kommer ur balans påverkas även tarmarnas väggar, visar forskning, och det kan få tarmen att börja läcka.

Autoimmuna sjukdomar kopplade till fetma

Faktum är att även andra autoimmuna sjukdomar kan vara orsakade av vår felaktiga kost. Nyligen publicerade israeliska forskare en studie som visade att fetma är förknippat med en förhöjd risk att drabbas av en rad autoimmuna tillstånd, som reumatiska sjukdomar och inflammatorisk tarmsjukdom: Overweight? Obesity can trigger Crohn’s and ms. Dessa forskare menar att hormonella rubbningar, orsakade av fetman, kan vara en förklaring: Obesity in autoimmune diseases: Not a passive bystander. En annan förklaring, menar de, kan vara att en felaktig kost rubbar tarmfloran.

Det finns otroligt många frågetecken att räta ut. Mycket av detta är verkligen bara indicier. Men för mig är det skäl nog att ge mina barn mer bra mat och mindre skräp att äta. • amalmgren

  Jag känner likadant, försöker begränsa mängden mjöl och socker till mina friska och normalviktiga barn. Det blir svårt när resten av världen gör allt för att barnen ska få i princip obegränsad mängd av ovanstående. http://www.enklicksmor.se

 • ST1968

  Det tål att upprepas hur många gånger som helst: Besvärande mycket tyder på att spannmål inte har i den mänskliga kosten att göra…överhuvudtaget. Väldigt många som slutar med all spannmålskonsumtion får ett aldrig tidigare upplevt välmående. Jag känner inte till en enda art bland primaterna som äter spannmål. Upplys mig gärna om någon känner till någon sådan art. Vegetabiliska fröoljor är rimligen också onaturlig föda för primater/människor.

  Det är svårt att tänka sig att det inte är frånvaron av spannmål/fröoljor, som för i princip alla som avhåller sig detta, gör att dessa personer nästan aldrig är sjuka/förkylda. Jag har inte varit sjuk på något enda sätt på tre år. Inte en enda dag. Jag delar denna erfrenhet med väldigt många som äter lågkolhydratkost med naturliga animaliska fetter, olivolja och kokosolja.

  Läkaren/forskaren Alessio Fasano var tidigt inne på spåret att spannmål orsakar läckande tarm och mer forskning behöver göras i denna riktning. Hade vi fått våra barn idag hade de aldrig fått välling/mackor/pasta. Nu har vi lyckats minimera spannmålsätandet till ett minimum för dem och de avstår oftast självmant…och är mycket sällan sjuka.

 • Jörgen

  Enligt artikeln så hävdar forskaren att ”det är viktigt att inte på egen hand utesluta gluten ur kosten om man misstänker glutenintolerans, utan först kontakta läkare som med ett enkelt blodprov kan se om man är glutenintolerant”. Varför detta? Gluten är inte ett kroppsligt behov.

 • saga

  Skulle du kunna kommentera följande artikel? Vissa har tolkat den som att en autoimmun reaktion kanske inte föregås av läckande tarm, utan orsakar läckande tarm, även om man inte har celiaki.

  http://www.lu.se/article/skador-pa-tarmbarriaren-vid-multipel-skleros

  • AnnFernholm

   Intressant artikel! Vad som är hönan och ägget vet nog ingen. Vid typ 1-diabetes finns tecken att den läckande tarmen kommer först. Sedan kan säkert en begynnande inflammation orsaka ännu mer tarmläckage.

 • Pingback: Kanelbullarnas dag? | Kamaronica()

 • AnnFernholm

  O vad intressant. Det skulle jag verkligen ha velat lyssna till!

 • Pingback: Ny avhandling: Gluten kan öka risken för typ 1-diabetes | Folkets Rätt()

 • Pingback: Naturligt glutenfritt och må bättre | Human Balance()