Forskare: typ 2-diabetes är en tickande bomb

20 november, 2014

Var fjärde man och var femte kvinna i Stockholms län kommer att få diabetes under sin livstid. I dag skriver DN om en ny studie som visar att antalet personer med typ 2-diabetes nästan har fördubblats i Stockholms län under tjugo år: Fetare stockholmare framtida diabeteschockÅr 1990 hade 2,7 procent sjukdomen, år 2010 är samma siffra 4,6 procent. En av forskarna bakom studien, Sofia Carlsson vid Karolinska Institutet, säger: ”Det är en tickande bomb som vi har underskattat.” Hon menar att situationen är allvarligt eftersom typ 2-diabetes generellt förkortar livet med flera år och dessutom kostar samhället enorma summor.

Slutsatsen är att ”det enda som kan hejda utvecklingen är en rejäl bantningskur för hela befolkningen.” Personligen tror jag också att det är nödvändigt att förebygga utvecklingen hos barn. Det måste helt enkelt vara slut på den söta vardagsfesten. Dessutom måste vi ta reda på vilken kostbehandling som är effektivast vid typ 2-diabetes. En genomgång från Statens beredning för medicinsk utvärdering visar att vetenskapen på området är bräcklig: Mat vid diabetes. Ett av mina personligt viktigaste mål med att grunda Kostfonden är att driva på utvecklingen för att få fram bättre kunskap. Först och främst för att minska det mänskliga lidandet, men också för att samhället helt enkelt inte har råd med den här utvecklingen. Jag vill att mina eventuella framtida barnbarn ska få gå i en bra skola. Det kommer samhället inte ha råd med om det här fortsätter. Vill du stötta Kostfondens arbete – bli månadsgivare. • Stefan

  Bra att du uppmärksammar denna artikel, Ann. Tyvärr är det som vanligt en fixering hos forskare/journalister vid övervikt/fetma och i princip inte ett ord om vad som faktiskt ligger bakom diabetes T2, fetma/övervikt, hjärtkärlsjukdom, många cancersjukdomar, demens m.m. När ska välutbildade människor kicka igång hjärnan och se att nämnda ”sjukdomar” är syptom på samma sjukdom – det metabola syndromet, och vad som orsakar detta?

  • AnnFernholm

   Ja, det är metabolt syndrom man ska vara rädd för.

 • Leifi

  Men på http://tranastyrka.se/lagkolhydratkost-och-typ-1-diabetes/
  läser jag att mitt hba1c på 32 mmol är en större risk för en förtidig död än 47 mmol. Jag har slutat med ”skitmat” och då fick jag lägre blodsocker. Är detta en negativ biverkan? eller är jag ute och cyklar och läser och översätter siffrorna fel? Kanske någon med kunskap kan rätta mig om jag kastat om några siffror. Försöker äta nyttigt med bra grönsaker och rotsaker till köttet och fisken. Men är det bättre med ett högre långtids socker än mitt som Jakob verkar mena, eller har jag dribblat bort siffrorna? Är 50+ och ligger oftas mellan 5-7 i socker vare sig det är fastevärde eller efter maten.

  • AnnFernholm

   Du får fråga Jacob var han fått de siffrorna från och vad han har för grund för det.

   • Leifi

    Nja, Jag såg i inlägget var han fick uppgifterna ifrån. Han förklarar mycket och ingående. Han är väldigt nogrann. Men jag tycker ämnet är svårt. Jag blir lite förvirrad och tänker att det kanske är jag som snurrar till siffror och enheter:-) Men du har kunniga följare och någon av dom kanske läser/ har läst blogginlägget och förklarar om jag missat något.

    • AnnFernholm

     Jag kan nog också få lite karusell i huvudet av att läsa hans inlägg.

 • Jag gör inget annat än att jobbar på att ändra detta. Gruppen Olydiga DIABETIKER (Facebook), med 2600 medlemmar, jobbar med kost och hur man skall äta.
  Det vi gör bygger på personliga erfarenheter, av vad blodsockermätaren tycker om olika mat. Alla är inte diabetiker och man behöver inte vara det för att vara med. Jag brukar säga, att vi äter enligt LIR (Låg, Insulin, Regim). Vi äter sådant som inte kroppen behöver ha insulin för att klara att smälta. Vi har möjlighet att testa det alla kallar LCHF och alla har en egen nivå, för hur mycket man måste ta i för att må bra.
  Jag har inte tid att vänta på ett paradigm skifte, jag vill må bra NU.