Fråga doktorn – ett fall för granskningsnämnden?

8 november, 2013

Nu på måndag kommer SVT:s program Fråga doktorn handla om 5:2-dieten, LCHF och stenålderskost. Av någon anledning har de valt att låta Mai-Lis Hellnius på Karolinska sjukhuset svara på frågorna, en känd motståndare av LCHF.

Enligt de regler som är uppsatta för SVT, SR och UR måste programmen vara opartiska. Så här står det angående ensidig behandling av ett ämne eller en händelse: ”Kontroversiella ämnen eller händelser får inte behandlas ensidigt så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar. Det är dock tillåtet att skildra ett ämne från en speciell utgångspunkt, om det klart framgår av programmet eller programpresentationen. En ensidig framställning i ett program kan balanseras av ett annat program.”

Ska Hellenius svara på frågor i programmet ska det alltså också klart framgå att hon tydligt har tagit ståndpunkt mot mättat fett, vilket många andra professorer i Sverige inte gör. Personligen tycker jag att Fråga doktorn också borde bjuda in Fredrik Nyström från Linköping, som har en helt annan syn på det här med kost. Då skulle programmet undvika en fällning i granskningsnämnden. • Hanveden

  Vi kanske skall se programmet innan vi uttalar oss om opartiskheten…

  Läs kommentar 34 i detta inlägg hos kostdoktorn och den följande diskussionen om denna eventuella pudel:

  http://www.kostdoktorn.se/hellenius-rossner-i-fraga-doktorn/comment-page-1#comments
  mLCHFh B-) .

  • AnnFernholm

   När jag har gjort program för SVT har vi planerat för opartiskhet inför programmet. De har ju ingen aning om vad Hellnius kommer att säga. De är helt i hennes händer. Väljer hon att rata LCHF kan de bli fällda.

  • Snusmumrik

   Blir något i stil med att smör orsakar hjärtinfarkt så är det bara att anmäla för den saken är helt klart motbevisad.

 • klarsynt

  Även Rössner deltar i programmet; jag tycker du skall anmäla programmet till granskningsnämnden.

  • AnnFernholm

   Det står inget om Rössner på deras hemsida.

   • Lilja

    I slutet på senaste programmet sa de att både Hellenius och Rössner skulle medverka i nästa.

    • AnnFernholm

     Då är det verkligen risk för dem att fällas, skulle jag säga.

   • klarsynt

    I senaste Fråga Doktorn meddelade programledarna att både Rössner och Hellenius skulle komma

 • Pingback: Fråga Doktorn om kost()

 • Elena

  Vad jag tycker är ännu allvarligare är att de väljer Helleníus TROTS att hon har belagts, fler än en gång, med uppenbara lögner. (Jfr hennes komplett vilda påstående att LCHF orsakade hjärtsjukdom hos lågutbildade, medelålders kvinnor med låga inkomster.) Rössner med sina 40 år av totalt misslyckande, vilket han själv dystert har pratat om, i yrkeslivet är ju också ett underlig val. 🙁

 • Pingback: Granskningsnämnden?()

 • Kareng

  De är mycket väl medvetna om sina gästers åsikter i frågan – samtidigt som de själva väl vet var de står i frågan.

  När de berättade om det kommande programmet såg de lite ”pillemariska” ut och sa att de skulle ge sig in i ”kostdebatten” och ha med sig Rössner och Hellenius som skulle reda ut det hela.

  Programledarna är sedan tidigare motståndare till LCHF och lite kolhydrater. Läkaren i programmet säger alltid när frågan om kolhydrater kommer upp att kroppen behöver kolhydrater.

 • Fundersam

  Vad lustigt att du skriver om detta, precis dessa tankar har jag tänk och normalt är jag ingen person som går runt och funderar på anmälningar och liknande. Jag kan tycka att detta är särskilt illa nu efter SBU:s rapport.

 • AnnFernholm

  Partiskhet handlar inte så mycket om vad som är rätt och fel, mer om att låta två sidor komma till tals i en debatt.

 • olle holmqvist

  Jag tror att vi behöver en viss liten mängd kolhydrater, säg 20 g dag, därför att alla våra goda vänner tarmbakterier, Bifido, Lactobacillus etc alla går på kolhydrater, alla olika sockerarter, ingen på blod-agar eller protein-lysat-agar i labbet, och heller inte i tarmen bör vi tycka. Vi har därtill ett pärlband av enzym f o m munhålan (amylaser) som bara sitter o väntar på disackarider eller längre. MEN mängden är sedan senare stenålder/bronsålder perverst hög. F o m då har vi av det vi kan idag se på skelett: karies och osteoporosis. Fanns inte tidigare.

 • hatte3

  Programmet har ju inte sänts än. Verkar dock oroväckande. Risk för skrämselpropaganda när det gäller lågkolhydratkost. Men, men får också se om de också tar upp kost och diabetes. Vill minnas att doktor Gunilla i ett tidigare program var mycket svävande när det gäller lämplig kost för diabetiker. Verkade faktiskt vara dåligt insatt i ämnet. Men detta är förstås inget nytt. Sjukvården är ju i mångt och mycket inriktad på medicinering, fastån kosten har en klart avgörande betydelse för hälsan. Ett lågt och stabilt blodsocker minskar ju avsevärt risken för följdsjukdomar hos diabetiker.

 • El__Camino

  Här är länken till att skicka in tittarfrågor, gör det: http://www.surveygizmo.co.uk/s3/1008986/Kontaktformul-r-Fr-ga-doktorn

 • MariaLilja

  Hej Ann!
  Jag har skickat in några frågor till programmet och det skall bli väldigt spännande att se hur de har tänkt vinkla hela upplägget. Men man vet inte, Mai-Lis kanske överraskar. (Rössner verkar fått förhinder). Hörde henne faktiskt säga ”kunde tänka sig rekommendera LCHF till sina patienter under en kortare tid för viktminskning” 🙂 Kors i taket! Väldigt synd att inte de inte bjöd in dig.
  Hursom, jag hoppas på ett informativt och neutralt program eftersom det är ett viktigt ämne. Programmet har många tittare och stor trovärdighet ute i stugorna.
  Vågar mig på en liten gissning dock. Jag tror inledningen av kommer låta något i stil med; ”Alltid roligt med många frågor och engagerade tittare. Vi har fått in massor med frågor, tänk att detta med kost och bantning väcker så mycket känslor, varför är det så? Och sen kanske ett litet fniss”. Eller vad tror du Ann?