Fråga från läsare: Kan en person med diabetes skadas av LCHF?

27 september, 2013

Har fått följande frågor från en läsare: ”Min kära mor, 65 år, är överviktig och har diabetes sedan minst 25 år tillbaka. Hon har fibromyalgi och har haft stroke och hjärtinfarkt de senaste åren. Under alla år som diabetiker har hon blivit instruerad att undvika fett i kosten, vilket förstås har varit väldigt lyckat (obs, ironi). Själv har jag ätit lchf sedan flera år tillbaka. Vi började på allvar i samband med att vi hade svårigheter att få barn. Efter omläggningen blev min fru gravid och kosten verkar ha varit den avgörande faktorn.

Eftersom jag är väldigt orolig för min mammas hälsa har jag försökt förmå henne att testa lchf. Jag har gett henne Ett sötare blod, men hon kommer sig inte riktigt för att börja lyssna (det är en ljudbok eftersom hon även har problem med ögonen på grund av diabetesen). Vi har diskuterat hennes kost massor av gånger och hon låter sig till slut övertalas, bara för att sedan fega ur när hon får höra från kvällstidningarnas löpsedlar, eller diabetessköterskan, att det inte är ok att äta lchf. Hon återkommer ofta till att hon inte vågar chansa, för risken att det skulle leda till en ny stroke eller hjärtinfarkt. Ett moment 22 för henne. 

Så min fråga är, vilket jag inte har funnit något svar på vare sig i din bok eller annorstädes: finns det några risker för en person i hennes situation att övergå till lchf? Kan hennes kropp vara så förstörd av diabetesen, så felkalibrerad, att den kommer att löpa amok och drabbas av svåra komplikationer?”

Mitt svar: din mamma har allt att vinna, inget att förlora

Att din mamma har dålig syn och har fått både hjärtinfarkt och stroke, är tecken på att hennes höga blodsocker redan har skadat insidan av blodkärlen. Att få ner blodsockret med hjälp av kosten skulle med stor sannolikhet göra henne gott. Din fråga kommer rätt vecka. I måndags släppte den statliga myndigheten Statens beredning för medicinsk utvärdering rapporten ”Mat vid fetma”. Där skriver de uttryckligen att det saknas stöd för att säga att LCHF eller andra lågkolhydratdieter skulle vara farligt. LCHF höjer inte blodfetterna på något farligt vis och det finns inga tecken på att dieten skulle öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Mellan raderna underkänner de totalt de larm som har skrämt din mamma.

Slutsatsen är istället att lågkolhydratdieter har bättre effekt på vikten och på blodsockret. Lägger din mamma om kosten, kommer blodsockret sjunka inom loppet av några dagar (tar hon insulin måste hon vara extremt noga med att anpassa insulindoserna under kostomläggningen, behovet sjunker snabbt). En av mina läsare berättade att han efter en kostomläggning till och med fick en del av synen tillbaka: LCHF räddade ögonen. En annan läsare berättar om hur placken på insidan av hans blodådror har försvunnit sedan ha ändrat livsstilen: Åderförkalkningen minskade – trots skyhögt kolesterol. Dessa är bara enstaka berättelser. Det saknas bra forskning på området, men mitt råd är att man ska experimentera med sin kropp. Dina mamma har allt att vinna och inget att förlora på att testa lågkolhydatkost. Är hon ändå rädd för smör, kan hon istället hälla massor med olivolja på grönsakerna.

En sak till. En diabetessköterska ska enligt Socialstyrelsen rekommendationer stötta en person som själv väljer att äta LCHF. • copecca

  LCHF fungerar med diabetes 😉

  Jag har sedan 2009 ätit mellan strikt och lite mer liberalt vid högtider och gått från svår diabetes, höga insulindosor och annat medicinering till en helt medicin och symptomfri diabetiker typ2. Visst skulle läkaren vilja att jag skulle äta statiner etc.. fortfarande men gillar inte förebyggande medicinering så det har jag av eget beslut lämnar helt bort. Man får överväga detta allt efter sin egen situation och är som alla vet högst individuellt. Allt detta tog mig ca.6 månader men som Ann skriver redan i sitt utmärkta svar börjar effekten redan efter några dagar så man får se till sin medicinering hela tiden tills man hittar sin egen nivå.

  Jag fyllde 60 i början av året och har haft min diagnos från 2001 men kan räkna att prediabetes funnit där redan minst 10år tidigare. Viktmässigt som bonus har jag tappat ca.20kilo under min resa men det väger minst med tanke på alla andra hälsofördelar som jag hunnit få.
  Mvh. En frisk diabetiker typ0

 • Majoren

  Du är klockren i dina svar Ann!

 • Håkan

  Jag känner igen problemet från mina egna förädrar. Ju sjukare de är desto mer klamrar de sig fast vid läkarna och deras recept tills hela livet roterar kring provtagningar, diagnoser och tabletter. Mediciner som ger biverkningar pareras med nya mediciner. Och de vågar inte gå till roten med problemen för de verkligen behöver symptomlindringen som doktorn gladeligen skriver ut på recept. Och när hälsan är skör ökar skräcken att allt ska ta slut om de missar att ta sin medicin så tacksamheten är stor när nya recept föreslås.

 • Annie

  Väldigt bra svar! Ska använda denna informationen till hela min släkt som hånat mig för mitt val att äta lchf. Jag skulle bli så sjuk sa de, ”hälsovådligt”.
  Jag är smal trots att jag precis fött barn och mår bättre än någonsin.
  De är feta med diabetes m.m

  Med vänlig hälsning, blodsockermamma.blogg.se

 • LenaK

  Oh, så bra! Ska genast vidarebefordras till en gravt överviktig person med D2. Hans läkare har sagt att han inte får äta LCHF.

 • zigge59

  Min kompis fick i förra veckan beskedet att han var på väg att utveckla diabetes typ-2 med över 20 i fasteblodsocker. Med lite smart kost, halvstrikt LCHF, är an nu ner på 5 i stället för 20, på mindre än sju dagar. Han och hela hans familj jublar, alla hans vänner också.

  • AnnFernholm

   Underbart!

 • MariaLilja

  Ann, blir du klok på detta?
  Läkarstudenter måste ju bli helt förvirrade! Min brorsdotter studerar till läkare sen ett år tillbaka i Göteborg och jag blir lite orolig. Denna T Åberg verkar skjuta över målet. Blandar vettiga saker med gamla förlegade ”sanningar”, som jag tolkar det. Jag blir lite vilsen i medicinarterminilogin men det är ju där du kan hjälpa oss, kära Ann 🙂
  http://fethalsa.wordpress.com/2013/09/28/vad-lar-dom-ut-pa-lakarutbildningen/

  • AnnFernholm

   Det är nog svårt att lära gamla hundar sitta… Hinner inte läsa så noga just nu. Måste koncentrera mig på annat jobb. O nästa bok 🙂

   • MariaLilja

    Jag förstår, det är helt ok 🙂
    Spännande med nya boken, lyckas till med den!

 • Mats J C Wiman

  Bombsäker rekommendation! (”beprövad erfarenhet” (5 år).

  Vem har inte varit fettskrämd?

  Mvh

  Mats J C Wiman

  LCHF@MatsWiman.se

  http://www.FriskaDiabetiker.se