Fråga från läsare: vilka fetter ska man använda?

5 maj, 2013

Denna fråga har inkommit från en läsare: ”Av alla fetter, vilka ska man välja för matlagning och bak? Flytande becel/margarin, flytande smör/rapsolja eller fast smör i de former som finns laktosfritt det vill säga bregott eller Carlshamns margarin på raps?”

Svar: undvik lättmargarin och omega-6-rika oljor

Lättmargarin innehåller generellt mycket omega-6. Det finns studier som kopplar ett högt intag av omega-6 till en ökad risk för bröstcancer. Från omega-6 tillverkar kroppen ämnen som driver inflammation. Personligen har jag valt att inte äta lättmargarin, eftersom det finns många frågetecken kring dessa. I solrosojla och majsolja finns också mycket omega-6.

Annars använder jag det fett som gör att maten smakar godast: smör, kokosfett (ekologiskt ohärdat, ej härdat kokosfett som säljs i silvriga paket), bregott, olivolja eller rapsolja. När jag steker använder jag nästan alltid mättade fetter, eftersom de klarar värmen bra. Många menar att känsliga fleromättade fetter som rapsolja förstörs när de hettas upp. Samtidigt steker man tydligen sina grönsaker i rapsolja på Okinawaöarna, där människor blir äldst i världen. Men då är värmen låg. • Sten R

  Jag tror man ska vara försiktig att tro på allt som påstås om Okinawa. Före 2 världskriget var de kända i Asien som grisätarna. Att de nästan är vegetarianer är ett påstående från Amerikanska forskare från 50 talet.

  Det är ju möjligt att man idag mest använder rapsolja som ju är huvudsakligen enkelomättat och därmed rätt så tåligt. Rapsoljan användes aldrig till matlagning förrän Canadensarna skapade CANOLA. Det blev ju allmänt tillgängligt sent 70-tal.

 • Walter Levy

  Hur farligt är egentligen härdat kokosfett? Jag har hittat en massa läckra recept med kokosfett men jag kan inte hitta ohärdat kokosfett i butik (i Schweiz).

 • AnnFernholm

  Jag skulle undvika att äta härdat kokosfett. Har du tittat i hälsokostbutiker?

  • Walter Levy

   Ok, då får det bli onlinebeställning. Har ingen hälsokostbutik på bekvämt avstånd. Fastnade för drgoerg.com – sedan blir det pannkaksbak!

   • AnnFernholm

    Det är bra fetter. De håller för en resa med posten!

 • Karolina

  Jag använder kokosfett från silverpaketet just därför att det är härdat! Det är mig veterligen det enda fett som inte kan ombildas till transfett när man hettar upp det. Jag använder precis så mycket som behövs för att få stekyta eller för att maten inte ska fastna och sen tar jag hellre och smälter över en klick smör i efterhand. Eller droppar över olivolja om det passar bättre.