GT: Nu börjar #godisstopp!

3 februari, 2015

boisenGT och chefredaktören Frida Boisen kör i dag i gång en kampanj: ”Nu börjar #godisstopp!” | Frida Boisen. Under hela februari låter vi godisbitarna torka och bli hårda i sina lådor i affärerna. Jag är på! Hoppas du också är det.

Uppmaningen kommer samtidigt som ett gäng amerikanska forskare slår fast: hög konsumtion av socker är en direkt orsak till typ 2-diabetes. Forskarna publicerar en genomgång av forskningen i Mayoklinikens tidning. Mänskliga försök, djurförsök, observationsstudier – allt pekar i samma riktning. Bilden de målar upp är samma som i Det sötaste vi hardet är den historiskt höga konsumtionen av sockerarten fruktos som är problemet.

I P1 morgon debatterade Frida Boisen mot Mattias Svensson, skribent på liberala magasinet Neo. Svensson tyckte godisstopp var överdrivet. Jag tror snarare att Frida Boisen och GT kan åstadkomma något stort. Grafen nedan visar på korrelationen mellan sockerkonsumtionen under världskrigen och nedgången i dödlighet i typ 2-diabetes.

socker kriget

Jag tycker så här: NU KÖR VI! Bort med godiset. Bort med fetman. Bort med typ 2-diabetes. Låt våra barn leva friska. • Totto

  Jag tyckte jag hörde Mattias Svensson säga att godisstopp var ”extremt”. Om det är extremt att inte äta godis, vad är då det normala?

 • LottaJ

  Jag lyssnade också på inslaget och vad jag blev mest upprörd över var att det sades något om att det skulle vara synd om barnen om de inte fick godis! Synd??!?!!? Synd att de inte får tomma kalorier??? Och att det skulle kompenseras med annat? Varför då? Varför ska något dålig kompenseras med något lite mindre dåligt? Varför inte bara skippa godiset och låta det vara bra? Våra barn har själva valt att vara godisfria ett år, de är inne på sin 10:e och 11:e månad nu. Det har inte varit synd om dem. De har inte behövt kompensera godis med något annat.

  Jag tycker detta uppropet är fantastiskt och jag hoppas verkligen att MÅNGA kommer att reflektera över hur mycket godis (socker) de EGENTLIGEN äter, nu tvingas de reflektera varje gång de skulle vilja köpa/äta socker (godis).

 • Gäst

  I min Coop-affär så har man nu fått helt nya godisboxar, blanka och fina med färggranna piller av olika modell. Som jag befarade så är godisboxarna i höjd med 1-åringar som kan gå.

  Coop är en medlemsorganisation, man borde kunna påverka. Jag ska skriva till kundtjänst samt ta ett snack med föreståndaren!

 • Pingback: Tillsatt socker kan leda till diabetes | Ett sötare blod()

 • Ulla

  Var kan jag hitta grafen med referens?

 • Nisse

  Tycker att Mattias Svensson på Neo skall fara utanför 50-skyltarna och se hur illa det är ute på fältet i verkliga livet, titta på Biggest Loosers, se en GBP video som finns på YouTube, besöka USA och se verkligheten som väntar Sverige inom nått år och sluta sitta tramsa och lossas som det inte finns ett problem och snacka som om han också är mutad av sockerindustrin eller nått läkemedelsbolag. Kanonbra av dig Frida med ditt engagemang

 • micke

  Är inte bara socker i godis. Mycket av lösgodis är gjort av slakteri avfall sånt som inte går att sälja. Som huvud fötter å annat på djuren vi inte kan tänka oss äta hua! Sett de container med sånt avfall som mals ner till en grå massa å kokas till att bli godis